Xərçəngin əsas səbəbi. Niyə onu gizlədirlər?
Həkim Varburq 20-ci əsrin aparıcı biloqlarından biri olub. O, müəyyən edib ki, xərçəngin yaranma səbəbi, orqanizmdə turşuluq səviyyəsinin dəyişilməsidir. Yəni, orqanizmdə pH səviyyəsinin (turşuluq səviyyəsinin) normadan 7.365 dəfə aşağı olmasıdır.
Varburq apardığı tədiqatlardan belə nəticəyə gəlib ki, pH balansının aşağı (6.0 səviyyədə)səviyyədə olması, süd turşularının yaranması ilə müşahidə olunur, CO2 konsentrasiyası artır ki, bu da xərçəng hüceyrələrinin inkişafına gətirib çıxarır.
Varburq sağlam hüceyrələri saxlanılması üçün zəruri oksigen molekulları qorunması və pH səviyyəsi arasında birbaşa əlaqənin mövcudluğuna əmin idi. Orqanizmdə pH səviyyəsi nə qədər yüksək olarsa, oksigen molekullarının səviyyəsi bir o qədər yüksək və ya əksinə ola bilər.
1931-ci ildə tibb sahəsindəki bu vacib kəşfinə görə Varburq Nobel mükafatına layiq görülür.
O aşağıdakı vacib məqamları bildirir:
"Xərçəng hüceyrələri turs, eyni zamanda qələvi olur. Su ionları H+ və OH – parçalanır, buna görə də həddindən çox H+ qalıqları turs reaksiya göstərir, OH qalıqları isə öz hövbəsində qələvi reaksiyası göstərir".
"Xərçəngin bütün növləri iki simptomla, asidoz və hipoksiya (oksigen çatışmamazlığı)ilə müşayət olunur.Bu iki faktoru bir medalın iki üzü də adlandırmaq olar. Harda bir faktor müşahidə edilirsə, orada ikinci də təyin edilir. Bütün sağlam hüceyrələrin oksigenə ehtiyacı var, yalnız xərçəng hüceyrələri oksigensiz inkişaf edə bilir. Əgər 48 saat ərzində hüceyrələrə oksigen daxil olması 35% təşkil edərsə, onlar xərçəng hüceyrələrinə çevrilə bilər.
Həkim Varburq aydın izah edib ki, xərçəngin səbəbi oksigen çatışmamazlığıdır ki, bunu nəticəsində də orqanizmdə turş mühit yaranır.
Həmçinin, həkim Varburq müəyyən edib ki, xərçəng hüceyrələri anaerobdur (oksigen vermək iqtidarında deyil) və molekulların yüksək konsentrasiyası zamanı oksigen yaşaya bilmir.
Həyatda olan bütün canlı və cansız aləmin ya qələvi, ya da turş mühiti var. Qanımızdakı pH səviyyəsi qəbul etdiyimiz qidalardan asılıdır. Əgər qanda qələvi yox, turşuluq artarsa, orqanizm lazımi qaydada işləmir və xəstəlik törədən viruslara qarşı mübarizə apara bilmir və nəticədə xərçəng hüceyrələri inkişaf edir.
f Paylaş








Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida
Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?
"Mərhəmətdən danışmağa ixtiyarımız yoxdur
Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir
İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir
Bayramda bunları yeməyin
Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır
"Mobil telefonlarda olan bakteriyalar unitazdan 18 dəfə çoxdur"
"Dünyanın ən gözəl şəhəri Bakı" - Xəyyam Nisanov
Meyxanaçı Samirə: "Həyat yoldaşım məndən 22 yaş böyük idi
Elektron siqaret məni xərçəng xəstəsi etdi' - Pekkan
Tacir Şahmalıoğlu ilə Vüqar Əbdülov arasında qalmaqal
Virus daha geniş miqyasda yayılacaq - XƏBƏRDARLIQ
Üçüncü dəfə ata olan aktyor qızını göstərdi - FOTOLAR
"Bəzi qızlar oxumaq yox, ərə getmək istəyirlər" - İlhamə