Yağlardan təkrar istifadə bu xəstəlikləri yaradır

Yağlardan təkrar istifadə bu xəstəlikləri yaradırYeməklərin bişirilməsində yağların rolu böyükdür. Yağlar qızardılacaq qidaları daha dadlı və ləzzətli edir. Bəzən isə qızardılmış qidalara istifadə edilən yağların miqdarı çox olduğundan bəzi qadınlar bu yağları yenidən istifadə edir. Müasir günümüzdə isə istifadə edilən yağların əksəriyyəti kimyəvi yollarla hazırlanmış yağlardır.
Milli.Az saglamolun.az-a istinadən bildirir ki, bu səbədən də onların istifadəsi yağın kimyəvi tərkibinin ikinci və üçüncü dəfə dəyişilməsinə səbəb olur. Bu səbəbdən də qızardılmış yağın yenidən istifadəsi zamanı diqqətli olmaq lazımdır. Belə ki, yemək hazırlamaq üçün istifadə ediləcək yağın əvvəlcədən istifadəsi olmamalıdır.
Əslində kimyəvi yollarla hazırlanmış bu yağların birinci dəfə də qaynaması zamanı da tərkibində dəyişikliklər baş verir ki, bu da orqanizm üçün çox zərərlidir. Bu səbədən də mütəxəssislər qızartma yeməklərin çox da yaxşı seçim olmadığını qeyd edirlər. Onlar suda bişmiş yeməyin qızartmadan daha faydalı olduğunu söyləyir və qidaları qızartmaq istədikdə təbii yağlara üstünlük vermələrini məsləhət bilirlər. Amma istifadə edilən yağın təkrar istifadəsini tövsiyə etmirlər.
Əgər istifadə etdiyiniz yağın təkrar istifadə edilməsini istəsəniz bu zaman bəzi qaydalara əməl etməlisiniz:
* yağı istifadə etdikdən sonra şüşə qabda saxlamaq lazımdır
* yağ istifadə edildikdən sonra mütləq süzülməlidir
* istifadə edilmiş yağ sərin və qaranlıq yerdə saxlanılmalıdır
* mümkün olduğu qədər qızardılmış yeməklərdən uzaq durulmalıdır.
Yağlardan təkrar istifadə onunla qidalananlarla yanaşı, ondan yemək hazırlayanlarda da xəstəliklər yaradır. Ona görə də yeməkləri yağda bir dəfə bişirmək, təkrar istifadəyə yol verməmək lazımdır. Yağların təkrar istifadəsi zamanı nişastalı qidalar çox qızardılarsa, onların üst hissələrində zəhərli aldehidlər yaranır. Həmin maddələr gözün və tənəffüs yollarının selikli qişalarını güclü şəkildə qıcıqlandırır və funksiyasını zədələyir. Zəhərli maddələr daxili orqanlarda, xüsusilə sinir sistemi və qaraciyərdə ciddi fəsadlara səbəb olur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 967   Tarix: 22 sentyabr 2023
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

.

Dişlərinizi fırçalayanda bu əlamətlərə fikir verin - xərçəngdən xəbər verə bilər

Dişlərinizi fırçalamaq gündəlik prosedurdur, lakin bu prosesdə siz ciddi sağlamlıq problemini və hətta xərçəngə tutulma riskini göstərən qorxulu bir əlamət görə bilərsiniz. -a istinadən bildirir ki, dişlərinizi fırçalayarkə

.

İnsan ömrünü bu yolla artıracaqlar

Alimlər müəyyən bir genin aktivliyini artırmaqla ömrünü 30 faiz uzatmağın mümkün ola biləcəyini aşkar ediblər. . -a istinadən xəbər verir ki, bu kəşf insan ömrünün uzadılmasına xidmət göstərəcək. Alimlər bu məsələ üzərind

.

Bu ədviyyat təbii afrodiziakdır - Yeməklərə qatılarsa

Darçın çox qədimdən istifadə olunan, həm yeməklərə xüsusi dad verən, həm də sağlamlıq üçün bir çox faydası olan ədviyyatdır. Onun əsas xüsusiyyətləri arasında iltihab əleyhinə, antioksidant, və bakteriya öldürücü təsirlər

.

Meditasiyaya necə başlayaq - ruhun bədənlə vəhdəti

Meditasiyaya başlamaq istəyirsinizsə, sadə addımlarla ilkin təcrübəni qazana bilərsiniz. xəbər verir ki, meditasiya düşüncələrinizi sakitləşdirmək, zehni rahatlıq əldə etmək və daxili balans yaratmaq üçün çox təsirli üsuldur

.

Hansı balıq orqanizm üçün daha faydalıdır? - Qızılbalıq, skumbriya, yoxsa

"Qidalanmanın sağlam olması üçün ət və balıq arasında seçim olmamalıdır. Tam rasion üçün hər ikisi vacibdir". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux danışıb. Onun sözlərin

.

Son dövrlərin bəlası: qəbzlik - həll yolları

Qəbzliyin qarşısını almaq və onu müalicə etmək üçün həm qidalanma, həm də həyat tərzi dəyişiklikləri önəmlidir. qəbzlik problemindən azad olmaq üçün əsas tövsiyələr təqdim edir:. Qidalanma Dəyişiklikləri. Lifli Qidalar İstifad

.

Meymunçiçəyi baş alıb gedir: Azərbaycanda vəziyyət necədir?

Meymunçiçəyi virusu yeni ştamı ilə yenidən gündəmə gəlib. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, sentyabrdan bu günə qədər 3 mindən çox insana yoluxan virusun yeni ştamı bu dəfə ABŞ-də qeydə alınıb. İnfeksionist Aytən Ziyadov

.

Kor-koranə edilən "TÜRKƏÇARƏ"nin fəsadları

Çoxumuz xəstələnən kimi həkimdən öncə dədə-baba, nənə-bibi üsulunu sınayırıq. Hansısa otlardan inhalyasiya, buxar, isti kartofdan burunun üstünə kompress, yanığa qatıq və ya sidik çəkmək və s. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisi

turlar.az

sonxeber.az aksessuarlar yemek reseptleri yaz geyimleri 2024 saç maskaları xəmir xörəkləri zorlama səhnə ancelinacoli zehmet ve zinet fitat vetene aid bayati insan bedii edebiyyat