Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı

Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı"İnsan yağlı və yüksəkkalorili bir şey yeyəndə beyin qana dofamin - həzz üçün cavabdeh olan neyromediator buraxır. Məhz dofamin həzz hissi yaradır və bizi bu hərəkəti təkrarlamağa motivasiya edir".
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Darya Xaykina deyib.
Onun sözlərinə görə, bu, təkamül prosesinə əsaslanır: "Əcdadlarımız sərt şəraitdə yaşayıblar, buna görə də, onlara çoxlu miqdarda enerji lazım idi. Enerji isə kalorilərdən gəlir. Bu səbəbdən əcdadlarımız kifayət qədər yağlı və yüksəkkalorili qidalara üstünlük veriblər. Minlərlə illik təkamül nəticəsiz qalmayıb. Bizdə "şüuraltında" belə bir fikir var ki, yağlı qidalar axtarmalıyıq".
O həmçinin qeyd edib ki, araşdırmalara görə, beynimiz təkcə yağlı qidaların dadını deyil, həm də onların kaloriliyini xatırlamağa meyillidir: "Xüsusilə kalorili bir şey daddıqda, beyin dad və enerji arasında güclü bir əlaqə yaradır. Bu əlaqə bir vərdiş əmələ gətirir və tədricən qida üstünlüklərinə çevrilir".
Mütəxəssis vurğulayıb ki, yağ dildə və ağızda reseptorları stimullaşdırmaqla dad hisslərini gücləndirir, nəticədə, yeməkdən daha çox həzz alırıq.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 785   Tarix: 27 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Siqareti tərgitməyin üç əlverişli YOLU

Siqareti tərgitmək çətin olsa da, doğru üsullarla bu proses daha asan və uğurlu ola bilər. sizə həmin üsulları təqdim edir:. Tədricən azaltma metodu. Siqareti bir anda buraxmaq çətin gəlirsə, tədricən azaltmaq daha real v

.

Məşhur şirkətin makaronlarında görün nə tapıldı - Marketlərdən yığışdırılır

"Barilla" makaronunda sağlamlıq üçün təhlükəli maddə aşkarlanıb. Dünyaca məşhur makaron istehsalçısı "Barilla" şirkətinə məxsus məhsulda sağlamlıq üçün potensial təhlükəli maddə - qlifosat pestisidi aşkarlanıb

.

Qarpızı illərdir səhv yeyirmişik - Pendirlə yox

Yay mövsümünün ən sevilən meyvələrindən biri olan qarpızın təkcə sərinləşdirici dadı ilə deyil, sağlamlığa olan faydaları ilə də diqqət çəkir. Son elmi araşdırmalara əsasən, qarpız düzgün şəkildə istehlak edildikdə əzəl

.

Tutun sağlamlığımıza faydası

Tut yazın axırları və yayın əvvəlində yetişən ən dadlı və faydalı meyvələrdən biridir.  xəbər verir ki, istər hər mövsümdə qurusu, istərsə də mövsümündə təzə halda yeyilən tut orqanizm üçün faydalıdır. Tərkibində A, E,

.

Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilər qəbul etdikdə

.

Diş ağrısı deyib keçməyin – Vacib xəbərdarlıq

Üz ağrısı, çənədə uyuşma və danışma çətinliyi kimi simptomlar bəzən Dağınıq Skleroz (MS) xəstəliyinin ilk əlamətləri ola bilər. xəbər verir ki, Türkiyədə bu xəstəliklə təxminən 80 min insan mübarizə aparır və əlamətləri

.

Havalar isinir, amma qrip təhlükəsi artır - nə etməli?

avanın istiləşməsinə baxmayaraq, qripə yoluxma hallarının artması müşahidə olunur. Mütəxəssislər bildirirlər ki, sadəcə isti geyinmək bu problemin qarşısını almağa kifayət etmir. Qripdən qorunmaq üçün ilk növbədə düzgün v

.

Uşaqlara hansı janrda nağıl oxumaq lazımdır?

Uşaqları düzgün tərbiyə etməyin ən gözəl yollarından biri də onlara kitab oxumaqdır. . Xüsusilə, uşaqların yaşlarına uyğun nağıl kitabları onların tərbiyəsində və xarakterinin formalaşmasında böyük rol oynayır. Maraqlıdır

.

Alimlər ömrü uzatmağın yolunu tapdı - İki dərmandan ibarət kokteyl

Alimlər ömrü uzatmağın yolunu tapıblar. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, bu barədə məlumat "Nature Aging" jurnalında dərc olunub. Avropada aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, iki dərmandan ibarə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler sac duzumleri toy gecesi aksesuar hamiləlik testi xiyar tursusu ulduz falı hakışdalar aysel qardasa aid haxistalar englishdilində qulaq novruz bayramina aid hakistalar