Yay aylarında qidadan zəhərlənməmək üçün 5 qayda

Yay aylarında qidadan zəhərlənməmək üçün 5 qaydaTürkiyədə Səhiyyə Nazirliyi yay aylarında artan qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün qaydaları açıqlayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, nazirlik rəsmiləri təmizliyə, bişmiş və çiy qidaların ayrılmasına, qidaların müvafiq temperaturda saxlanmasına, təhlükəsiz xammal və sudan istifadəyə diqqət yetirilməli olduğunu bildiriblər.
Havanın temperaturunun artmasının təsiri ilə yay aylarında qida zəhərlənmələrinə daha çox rast gəlinir. Qusma, ishal, mədə ağrısı, hərarət və ümumi halsızlıq kimi əlamətlərlə özünü göstərən qida zəhərlənməsi isti hava şəraitində bakteriya və digər mikroorqanizmlərin sürətlə çoxalması nəticəsində baş verir. Çox vaxt bu hallar yüngül və qısa müddətli xarakter daşısa da, zəhərlənməyə səbəb olan bəzi qida faktorları bəzən xəstəliyin daha ağır gedişinə səbəb ola bilir.
Bildirilib ki, qida zəhərlənməsinin qarşısını almağın ən təsirli yolu qidaları düzgün hazırlamaq və saxlamaqdır. Bakteriyalar xəstə və ya daşıyıcı şəxs vasitəsilə qidaya keçə bilər və ya "çarpaz çirklənmə" adlanan proses baş verə bilər. Çarpaz çirklənmə əllər, qablar, yemək doğranan lövhələr, mətbəxdə istifadə olunan dəzgahlar, paltarlar və süngərlər, öskürək və asqırma zamanı ətrafa sıçrayan damcılar və bakteriya ilə çirklənmiş mayelərlə təmasda olan hər hansı səth nəticəsində qidaya keçə bilər.
Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün beş qaydaya əməl edilməlidir: təmizlik, bişmiş və çiy qidaların ayrılması, düzgün bişirilməsi, qidaların müvafiq temperaturda saxlanması, təhlükəsiz xammal və sudan istifadə.
Bu çərçivədə şəxsi gigiyena ilə yanaşı, istifadə olunan alətlərin təmizlənməsi və dezinfeksiya edilməsinə diqqət yetirilməsi tələb olunur.
Çiy ət, quş əti və dəniz məhsullarını bişmiş məmulatlar və salatlar kimi digər çiy qidalardan ayırmaq, çiy qidaların hazırlanmasında ayrı bıçaq və kəsici taxtalardan istifadə etmək, hazır qidaları və çiy qidaları ayrı saxlamaq vacibdir.
Xarab olması baxımından potensial təhlükəli qidalar kimi qeyd olunan ət, süd və yumurta kimi məhsulların uyğun temperaturda və vaxtda bişirilməsinin vacibliyi vurğulanır.
Xəstəlik törədən mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını almaq üçün qidaların uyğun mühit, vaxt və temperaturda saxlanması vacibdir. Qidaların hazırlanmasında təmiz sudan istifadə edilməli, təzə və sağlam qidalar etibarlı mənbələrdən seçilməlidir. Pasterizə edilmiş və sterilizə olunmuş südə üstünlük verilməlidir.
Qidaların hazırlanması və istehlakı zamanı sağlamlığı qorumaq üçün bütün təzə meyvə və tərəvəzləri bol suda yaxşıca yumaq tövsiyə olunur.
Ət, süd və toyuq əti kimi potensial riskli, çiy qidalara toxunduqdan sonra əlləri yaxşıca yumaq lazımdır. Ət və balıq, xüsusilə çiy toyuq ilə təmasda olan bütün səthləri və avadanlıqları da hər istifadədən sonra qaynar su ilə yuyaraq dezinfeksiya etmək vacibdir.
Ət məhsulları və yumurta soyuducudan kənarda maksimum 2 saat saxlana bilər. Soyuducudan kənarda 2 saatdan çox qalan bu cür qidalar potensial risk daşıyırlar. Onları yemək çox təhlükəlidir.
Dondurulmuş qidaların soyuducu temperaturunda, orijinal qablaşdırmada soyuq axar suyun altında və ya mikrodalğalı sobalarda əridilməsi, əridikdən sonra yenidən dondurulmaması və qurudulmuş ət məhsullarının soyuducuda örtülü saxlanması tövsiyə olunur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 778   Tarix: 29 iyun 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Varikoz damarlar üçün az tanınan, amma effektiv vasitə

Varikoz damarlar bəzən zərərsiz görünsə də, uzunmüddətli narahatlıq və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər bu vəziyyətdən qurtulmaq üçün az tanınan, lakin faydalı bir üsulu açıqlayıblar. xəbər verir ki

.

Nəmləndirici kremin içinə 1 damcı əlavə edin: dəriniz uşaq kimi olacaq

Xüsusilə quru dəriyə sahib olanlar üçün nəmləndirici kremlər gündəlik dəri baxımının əvəzolunmaz hissəsinə çevrilib. Bu kremlərin təsirini artırmaq üçün onların tərkibinə əlavə edilən yalnız 1 damcı təbii yağ, gözlənilmə

.

Çılpaq yatmağın sağlamlığa faydaları - Alimlər tövsiyə edir

Çıpaq yatmaq təkcə rahatlıq üçün deyil, həm də sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynayır. xəbər verir ki, bu barədə yuxu təbabəti üzrə mütəxəssis Dr. David Rosen bildirib. Mütəxəssislərin fikrincə pijamadan imtina etmə

.

Səhərlər bu içkini içmək ürəyi qoruyur, ömrü uzadır

Səhərlər içilən qəhvənin sağlamlığa əhəmiyyətli faydaları olduğu ortaya çıxıb. xəbər verir ki, tanınmış kardioloq Dr. Aurelio Rojasın sözlərinə görə, səhər saatlarında qəbul edilən qəhvə həm ürək sağlamlığını qoruyur, hə

.

İnsanların cinsi münasibət zamanı və ya sonra dünyasını dəyişməsinin 6 ümumi səbəbi

Cinsi əlaqə zamanı və ya ondan sonra insanların həyatını itirməsinin bəzi tibbi səbəbləri mövcuddur. Bu hallar nadir olsa da, xüsusilə sağlamlıq problemləri olan şəxslər üçün risk yarada bilər. aşağıda bu cür ölümlərin ə

.

Qışın isti keçməsi problemlər yaradıb - Tezliklə elə olacaq ki

Son illərdə qlobal iqlim dəyişiklikləri təbiətdə gözlənilməz təsirlər yaradır. Xüsusilə də qış aylarının əvvəlki illərə nisbətən daha mülayim keçməsi, bir çox həşərat növlərinin fəallığını və yayılma sürətini artırır. B

.

Gənc yaşda dolğu edənlərə XƏBƏRDARLIQ - 10 il sonra üz dərinizdə

Dolğu inyeksiyaları qısa müddətdə üzə təzəlik və həcm qazandırsa da, 10, 20, hətta 30 il sonra üz dərinizdə hansı dəyişikliklərə səbəb ola bilər? . xəbər verir ki, ukraynalı dermatoloq və kosmetoloq Dariia Tishçenko bu barəd

.

Sürətli arıqlamaq üçün 10 dəqiqəlik səhər məşqi

Səhərlər bədən və zehni yeniləmək üçün ən uyğun zamandır. xəbər verir ki, "Eat This, Not That!" platformasının yazdığına görə, cəmi 10 dəqiqəlik aktiv səhər məşqi metabolizmanı sürətləndirir, piylərin yanma prosesin

.

Yeməkdən dərhal sonra yarım stəkan için: MÖCÜZƏNİ görün

Yeməkdən sonra yaşanan şişkinlik, qaz və mədə yanması əksər insanların qarşılaşdığı narahatedici problemlər sırasındadır. Bu narahatlıqlar əsasən həzm sistemindəki pozğunluqlar və ya düzgün qidalanmama nəticəsində meydan

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim dəbləri geyim necə seçməli yemek reseptleri qadınlar zərdəçal xina haqqinda melumat duxovkada toyuq qizartmasi gözəllik salatlar novruz hakistalari rus dilini öyrənək 2 ci dərs qizlar