Yaz meyvələri niyə zərərli ola bilər?

Yaz meyvələri niyə zərərli ola bilər?Həddindən artıq çox və ya yanlış zamanda meyvə yemək sağlamlığınıza zərər verə, həzm problemləri, allergiya və ya yüksək qan şəkəri səviyyəsinə səbəb ola bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov yazda meyvələrin faydalılığının azaldığını, bəzi hallarda isə hətta sağlamlığa zərər verə biləcəyini açıqlayıb.
"Yazda mağaza rəflərində ən çox istixanalarda yetişdirilən və ya başqa ölkələrdən gətirilən meyvələri tapa bilərsiniz. Bu meyvələr çox vaxt yetişməmiş yığılır ki, uzun müddət daşınmaya tab gətirə bilsin. Nəticədə təbii yetişmiş mövsümi meyvələrlə müqayisədə onlar daha az vitamin saxlayır.
Bundan əlavə, görünüşünü qorumaq və rəf ömrünü artırmaq üçün meyvələr tez-tez kimyəvi maddələrlə (konservantlar, mum və ya pestisidlər kimi) "müalicə" olunur. Bu cür maddələr bədəndə toplana bilər və allergik reaksiyalara, həzm problemlərinə və ya daha ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Bəzi meyvələrin, xüsusən şirin olanların (banan, üzüm, manqo) həddindən artıq istehlakı qan şəkərinin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, bu gün bir çox meyvə növləri xüsusi olaraq yetişdirilir ki, mümkün qədər şirin olsun. Bu, diabetli və ya xəstəliyə meylli insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Bundan əlavə, artıq fruktoza qaraciyərə mənfi təsir göstərir, çəkinin artmasına və piylənmənin inkişafına kömək edir.
Bəzi meyvələrdə, xüsusilə sitrus meyvələrində (portağal, limon, qreypfrut) çoxlu miqdarda turşu var. Bu cür meyvələri acqarına və ya həddindən artıq miqdarda yemək mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilər ki, bu da qastrit, xora və ya yüksək turşuluğu olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Qıcıqlanmanın nəticələri qarnın yuxarı hissəsində ağrı və ya narahatlıq, ürək yanması, ürəkbulanma, şişkinlik, qarında ağırlıq və dolğunluq hissidir.
Allergik reaksiyalar. Qışdan sonra immunitet sistemi zəiflədikdə allergik reaksiya riski artır. Bəzi meyvələr, xüsusilə ekzotik meyvələr (kivi, ananas, manqo) allergiyaya səbəb ola bilər. Hətta adi alma və ya armud, bədənin qida komponentlərinə həssaslığına təsir edən fərdi xüsusiyyətlərinə görə xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər.
Kilo itkisinə mane ola bilər. Arıqlamaq istəyən çox insan onların sağlam olduğuna inanaraq daha çox meyvə yeməyə başlayır. Meyvələr aşağı kalorili olsa da, enerji balansını qorumaq üçün kifayət qədər protein və yağ vermir. Bundan əlavə, fruktoza artıqlığı, funksiyası maddələr mübadiləsi üçün böyük əhəmiyyət kəsb edən qaraciyərə təsiri ilə çəki itirmə prosesini ləngidə bilər", - Strokov qeyd edib. /Medicina.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 777   Tarix: 05 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən faydalı payız tərəvəzləri bunlardır

İsti yay günlərini geridə qoyduq. Qarşıdan gələn payız fəslinin özünə xas meyvə və tərəvəzləri var. bu tərəvəzlər arasında ən faydalı olanları təqdim edir. Kərəviz özünə xas ətri və dadı ilə az kalorili qidalar arasında birincidir

.

İllərdir zərərli olduğu deyilirdi, həkim təkzib etdi - Ziyansızdır

Yeməyi içki ilə içməyin zərərli olduğu fikri mifdir. xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq və dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva açıqlamasında bunun sadəcə mif olduğunu bildirib. "Yeməyi su, çay və ya kof

.

Suşinin yanında bu məhsulları yemək olmaz - Xəbərdarlıq

Qazlı içkilərlə suşi yemək olmaz. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim qastroenteroloq Yekaterina Titova deyib. O, suşi və rolların bəzi məhsullarla birlikdə yeyilməsinin təhlükəli ola biləcəyini açıqlayıb. Qastroenteroloqu

.

Şirniyyatdan imtina edəndə görün bədəndə nələr baş verir - Açıqlama

"Şəkərdən imtina bədəni daha enerjili edir". xəbər verir ki, şəkərdən uzaq durmaq sağlamlığa mühüm təsir göstərir və ümumi vəziyyəti xeyli yaxşılaşdırır. Rusiyalı dietoloq Yelena Ustinova açıqlamasında bildiri

.

Bioloji qocalmanın başladığı yaş açıqlandı

Yetkinlik yaşına qədər insan orqanizmi hüceyrənin sağ qalması üçün vacib olan genomun bir hissəsi olan ribosomal DNT funksiyasını aktiv şəkildə saxlayır. Ancaq yetkinlik dövründə onun effektivliyi azalır və qocalmanın molekulya

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Hər gün hamı yeyir, ancaq sürətlə ölümə aparır

Palma yağı bir çox xəstəliklərin yaranmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı terapevt Anastasiya Yakimova bildirib. Onun sözlərinə görə, bu yağ şirniyyatlarda, un məmulatlarında və uşaq qidalarında tez-te

.

Uşağınızın baş ağrısı təhlükəli ola bilər - Bu əlamətlər varsa, vaxt itirməyin

Son illərdə uşaqlarda ekran qarşısında çox vaxt keçirmə, yuxu rejiminin pozulması, məktəb stressi və qeyri-sağlam qidalanma səbəbindən baş ağrısı halları xeyli artıb. Uşaq Neyroloqu Prof. Dr. Nur Aydınlı bildirir ki, ba

turlar.az

hamilelikde qidalanma qadin dunyasi sac duzumleri paltar modelleri usaq otagi dizaynlari testosteron nədir salatlar kosmetika zehmet ve zinet kokelmek cinsi qu quşu novruz bayramı haxışta