Yemək zamanı içilən çay dəmirin vücuda sorulmasını azaldır
Dəmir insan vücudunda 4-5 qr olduğu halda çox önəmli bir elementdir. Dəmir immunitet sisteminin güclənməsi, sinir ötürülməsi, doxumalara oksigenlə zənginləşdirməsindən, DNA, RNA və protein sintezi kimi bir çox yaşamaq üçün önəmli olan fermentin hazırlanmasında böyük rolu var. Bu səbəbdən dəmir əksikliyi, xüsusilə böyümə çağındakı uşaqlarda, ərgənlik çağında və qadınlarda hamiləlik dövründə özünü göstərir. Dəmir əksikliyi halsızlıq, müvazinəti itirmək, əsəbilik, yorğunluq saç tökülməsi, dırnaqlarda çatlamalar və buna bənzər bir çox narahatlıqlar yaradır.
Yemək zamanı içilən çay dəmirin vücuda sorulmasını azaldır
Çay, qəhvə və kakao içərisində olan bəzi maddələr, dəmir sorulmasını azaldır. Bu səbəblə yeməyin dərhal ardınca içilən çay və qəhvədən vaz keçməyiniz lazımdır. Təbii ki dəmirin faydaları olduğu kimi artıq qəbul olunmasının da zərərlari var. Vücudda artıq miqdarda dəmrin olması damar sərtliyinə, hüceyrələrin yağlanmasına və erkən yaşlanmasına da səbəb olur. Dəmirin çox olması xərçəng riskini də artırdığı kimi, şəkər xəstəliyi, halsızlıq, iştahsızlıq, ürək genişlənməsi, ürək bulantısı, qusma, nəfəs darlığı kimi narahatlıqlara da səbəb olur. İnsanların gündəlik qəbul edilməsi laızm olan dəmirin miqdarı 10-15 mq-dır. Körpələrdə 1-2 mq, yetkin kişilərdə 10mq, qadınlarda 20 mq, hamiləlikdə isə 30-35 mq olaraq tövsiyə edilir.
f Paylaş