Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDI

Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDIPopulyar bir mifə görə, yemək zamanı su içmək zərərlidir - bu fikir artıq bir neçə nəsildir ki, mövcuddur, deyə dietoloqlar zarafatla bildirirlər. Bir çox insanlar hesab edir ki, yemək zamanı su içmək mədə şirəsinin turşuluğunu azaldır və bu da normal həzmə mane olur. Onların fikrincə, nəticədə orqanizm kifayət qədər qida maddələri qəbul edə bilmir. Lakin mütəxəssislər bu mifin yanlış olduğunu bildirirlər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bu barədə bəzi məlumatları sizə təqdim edir:
Birincisi, mədə şirəsinin tərkibi onsuz da 90% sudan ibarətdir. İkincisi, bir çox qidalar - xüsusilə tərəvəzlər - tərkibində çoxlu maye saxlayır. Məsələn, xiyar, kabak, çuğundur və ya hətta şorbalar. Bu cür qidalar da mədəyə düşərkən turşuluğu bir müddət zəiflədə bilər, lakin bu, həzmə mane olmur. Çünki mədə vəz hüceyrələri bu prosesi dərhal kompensasiya edərək daha çox duz turşusu istehsal edir.
Bəs yemək zamanı su içmək olarmı?
Həkimlər əminliklə bildirirlər: yemək zamanı su içmək zərərli deyil. Adi qazsız su - istər borş, istər qızardılmış kartof, istərsə də başqa yeməklərlə birlikdə - həzmi pozmur. Əksinə, su qidanın qida borusundan daha rahat keçməsinə kömək edir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Bəs suyun temperaturu necə olmalıdır?
Araşdırmalar göstərir ki, nə soyuq, nə də isti su həzm sürətinə əhəmiyyətli təsir göstərmir. Yeganə diqqət yetirilməli məqam - yemək çeynənərkən su içmək tövsiyə olunmur. Çünki tüpürcək qidanı islatmalı və ilkin karbohidrat parçalanması üçün vacib olan fermentlərlə onu zənginləşdirməlidir.
Bəs hansı içkilər zərər verə bilər?
Bütün mayelər yemək zamanı eyni dərəcədə faydalı deyil. Həkimlər yemək zamanı şəkərli qazlı içkilərin qəbul edilməsini tövsiyə etmirlər. Belə içkilərin tərkibindəki yüksək şəkər mədədə köp, qıcqırma və həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər. Həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı da yemək zamanı arzuolunmaz sayılır. Onların tərkibində bəzi mineralların, məsələn, dəmirin mənimsənilməsini çətinləşdirən maddələr mövcuddur. Buna görə də bu içkiləri yeməkdən bir müddət sonra içmək daha məsləhətlidir. Əgər siz yeməyi adi təmiz su ilə içirsinizsə, bu heç də təhlükəli deyil. Əsas odur ki, ümumi qidalanma balansına nəzarət edəsiniz və həzm sisteminin işini poza biləcək içkilərdən sui-istifadə etməyəsiniz.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 888   Tarix: 29 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu meyvə virusun düşmənidir, mədənin isə

Əncir mədə və bağırsaq üçün tapıntı hesab olunur.  istinadən xəbər verir ki, əncirin qabığı həzm sistemindəki faydalı bakteriyalar üçün əla qida mənbəyidir. O, antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və zərərli mikroorqanizmləri

.

Stress "evimizi yıxır"

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorlarına qarş

.

Sovet dövrünün adamları niyə çox yaşayırlar?

Sağlam həyat tərzi uzunömürlülüyün əsas açarlarından biridir. Sovet dövründə insanların gündəlik həyatında olan bəzi sadə vərdişlər isə sağlamlığı qorumaqda və ömrü uzatmaqda mühüm rol oynayıb. xəbər verir ki, nevroloq Vikto

.

Sümük möhkəmliyini artırmağın sadə yolu tapıldı

Fiziki fəaliyyət zamanı orqanizmdə ifraz olunan CLCF1 adlı zülal sümüklərin və əzələlərin möhkəmlənməsinə təsir edir. Bu nəticə Cənubi Koreya alimləri tərəfindən aparılmış tədqiqatla əldə olunub. bu barədə "Nature Communications"

.

Qəhvəni bu məhsulla birlikdə için – aclıq yadınızdan çıxacaq

Qəhvə ilə qoz-fındıq yalnız dadlı deyil, həm də faydalı bir birləşmədir. Bu tandem beynin fəaliyyətini dəstəkləyir, stres səviyyəsini azaldır və sizi bütün gün üçün enerji ilə təmin edir. bununla bağlı məlumatları sizə təqdi

.

Uşağın boyunu, göz rəngini əvvəldən seçmək mümkün olacaq

ABŞ-də yerləşən şirkət süni mayalanma yolu ilə əldə edilən embrionlar üzərində genetik analiz apararaq valideynlərə "daha sağlam və üstün körpə" seçmək imkanı yaradan yeni texnologiyanı təqdim edib. xəbər veri

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Belə yuxular görənlər tez ölür

Yeni elmi araşdırmaya görə tez-tez kabus görən şəxslər daha erkən yaşlanır və 70 yaşına çatmadan ölüm riski üç dəfə artır. xəbər verir ki, Birləşmiş Krallıq Demans Araşdırma İnstitutu və "Imperial College London"u

.

Bu ucuz tərəvəzi yesəniz, viaqraya ehtiyacınız olmayacaq - həkim açıqladı

Britaniyalı həkim Maykl Mosli azərbaycanlıların da sevimli tərəvəzlərindən biri çuğundur haqqında danışıb. .  bildirir ki, onun sözlərinə görə, bu kök tərəvəz qan dövranını yaxşılaşdıran təbii xassələri sayəsində viaqray

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yemek reseptleri maskalar adlarin menasi dosabin xeyri 2025 cu ilin modasi zirinc faydalari yay donlari 2025 qaynana hakista sekisler hakisdalar arxadan olmag nizami gəncəvi