Yeməkdən sonra qarnı şişənlər və sancılanlanlar nə etməli? - Təbii üsullar

Yeməkdən sonra qarnı şişənlər və sancılanlanlar nə etməli? - Təbii üsullarYeməkdən sonra yaranan mədə qazı bir çoxumuzun gündəlik həyatını mənfi təsir edir. 
Milli.Az olke.az-a istinadən bildirir ki, xüsusilə lobya, armud, brokoli, göbələk, süd, tam taxıl və alma şişkinlik, gəyirmə və qarın ağrısı yaradan mədə qazına səbəb ola bilər.
Bəs yemək yeyəndə mədəsi şişənlər nə etməlidir? 
Qaz ağrısı adətən qarın nahiyəsində narahatlıq, ağrı və şişkinlik kimi özünü göstərən bir vəziyyətdir. Həzm prosesinin bir hissəsi olan qazın sıxılması, xüsusilə yeməkdən sonra baş verərsə, bağırsaqda qaz əmələ gəlməsi və həzm sistemindəki pozğunluqlar qarında şişkinliyə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər xroniki xəstəliklər, şişkinlik kimi problemlərin kökündə qazın olduğunu bildirirlər. 
Bununla belə, sadə üsullarla mədə şişkinliyini aradan qaldırmaq mümkündür.
Ənənəvi Çin təbabəti mütəxəssisi Ada Ooi bəzi məşqlərin mədə problemlərini aradan qaldırmaq üçün təsirli olduğunu vurğulayır. O qeyd edir ki, bu məşqlər həzmi gücləndirə və şişkinlik və həzmsizlik kimi ümumi problemləri azalda bilər.
Mədə şişkinliyini azaltmaq üçün  göbək dəliyinə ovuc içi ilə saat istiqamətində yüngül masaj edilməsi və bunu 5-10 dəqiqə təkrarlamaq faydalı olacaq.
Ancaq masaj hərəkətləri tətbiq edildikdən sonra ağrı, narahatlıq, həzmsizlik və ya ürəkbulanma kimi problemlərlə qarşılaşsanız, bunu dayandırmaq lazımdır.
Yeməkdən sonra şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün bir neçə təbii üsul da var:
Yavaş yemək: Yeməyi yavaş-yavaş və hərtərəfli çeynəmək həzmi asanlaşdırır və havanın udulma riskini azaldır.
Daha az və daha tez-tez yemək: Böyük porsiyalar əvəzinə kiçik porsiyalarda və daha tez-tez yemək həzmi daha yaxşı idarə etməyə kömək edə bilər.
Qaz yaradan qidalardan uzaq durmaq: Lobya, kələm və brokoli kimi qaz əmələ gətirən qidaları məhdudlaşdırmaq və ya diqqətli olmaq faydalı ola bilər.
Su içmək: Yeməkdən sonra bol su içmək həzmi dəstəkləyir və şişkinliyi azalda bilər.
Bitki çayları: Nanə, çobanyastığı və ya zəncəfil kimi həzm sistemini sakitləşdirən bitki çayları içmək.
Yüngül məşq: Yeməkdən sonra gəzintiyə çıxmaq və ya digər yüngül məşqlər etmək həzmi sürətləndirə və şişkinliyi azalda bilər.
Probiotik əlavələr və ya probiotik qidalar: Həzm sağlamlığını dəstəkləyən probiyotiklər həzm problemlərini yüngülləşdirməyə kömək edə bilər.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 699   Tarix: 08 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bunları süfrənizdən əskik etməyin! – Alzheimerdən və Parkinsondan qoruyur

Beynimiz, xüsusən də yaşın artması və ətraf mühit faktorlarının təsiri ilə sürətlə qocalır. Alzheimer və Parkinson başda olmaqla bir çox nevroloji xəstəliklər gün keçdikcə daha çox yayılmaqdadır. Qidalanma və pəhriz mütəxəssis

.

İsti yoxsa soyuq qəhvə daha faydalıdır?

İsti qəhvənin tərkibində soyuğa nisbətən daha çox antioksidant - orqanizmdə iltihabı azaldan xüsusi molekullar var. -a istinadən bildirir ki, bu barədə tanınmış amerikalı kardioloq Macid Basit və endokrinoloq Eva Kvinar danışıb

.

Dondurmanı necə faydalı etmək olar?

"Dondurma normada yeyilsə, pəhrizinizə sağlam bir əlavə ola bilər". -a istinadən xəbər verir ki, bunu fitnes və qidalanma üzrə məsləhətçi Kris Mor deyib. O vurğulayıb ki, qida təkcə kalorilərdən, şəkərdən və yağda

.

Bu xəstələr üçün təhlükəli olan dərmanlar açıqlandı

Antipsikotiklərin (və ya əsas trankvilizatorların) qəbulu demensiyalı insanlarda insult, qan laxtalanması, infarkt, sınıqlar, pnevmoniya və kəskin böyrək zədələnməsi riskini artırır. -a istinadən xəbər verir ki, yeni araşdırmad

.

Hər gün 2 qaşıq yesəniz

Araşdırmalar göstərib ki, xüsusilə bir qida hər il milyonlarla insanın ölümünə səbəb olan ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Hətta xolesterol kimi bir bəlanı qida vasitəsiylə aradan qaldırmaq mümkündür. axşam.az-a istinadə

.

Başa bəla miqren – Daha bir səbəbi tapıldı

Avropa ölkələrində artıq 15% əhali miqrendən əziyyət çəkir. Və hələ də həkimlər miqrenin əsl səbəbini bilmir. -a istinadən xəbər verir ki, sefalqoloq Yelena Vinoqradova miqrenin 3 əsas səbəbini açıqlayıb. "Bu intensi

.

Düzgün bişirilməyən ət xərçəngə səbəb olur

"Ət sevənlər gərək onu hazırlayan zaman diqqətli olsunlar. Düzgün bişirilməyən ət xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər". -a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri ABŞ-dən olan diyetoloq Emi Pendlton Key deyib. "Ət

.

Aclıq qocalan beyin üçün faydalıdır

Con Hopkins Universiteti və ABŞ Milli Qocalma İnstitutundan olan amerikalı alimlər müəyyən ediblər ki, ac qalma və sağlam qidalanma yaşlı insanlarda idrak funksiyasını yaxşılaşdırır. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqa

.

Bu təmizlik vasitəsi sızanaq yaradır

Şampunun tərkibindəki maddələrin bədən dərisindəki məsamələri bağlamaması üçün əvvəlcə saçınızı, sonra bədəninizi yumalısınız. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Health"a ekspertlər məlumat veriblər. Dermatoloqla

turlar.az

sonxeber.az geymler 2024 gelinlikler geyim necə seçməli pol breqq boğaz ağrısı qas duzeltme xalq təbabəti kosmetika sağlıq vetene aid bayati novruz haqistalari hakista sozler qız bürcü