Yerkökünün faydaları

Yerkökünün faydalarıYerkökü müxtəlif xəstəliklər zamanı çox faydalıdır. Bunlara misal: qanazlığını, bronxiti, bir sıra dəri problemlərini, ürək-damar xəstəliklərini, yara sağalmasını göstərmək olar.
Ən çox da gözlər üçün xeyirli hesab olunur. A vitamini catışmazlığı zamanı görmə pozuntuları yaranır, bu zaman hava qaralarkən və gecə vaxtı görmə qabiliyyəti zəifləyir. Nəticədə bu problem "toyuq korluğu" adlanır. Lakin bütün karotin sovrulmur. Vitaminin sintezi qaraciyərin və ödün normal funksiyası zamanı bərpa olunur.
Yerkökünün antispetik, bəlğəmgətirici, ödqovucu, iltihab eleyhinə olan təsiri vardır. O, həmçinin mədə-bağırsaq traktı vəzilərinin fəaliyyətini artırır. Onun şirəsi və ya digər şirələrlə qarışımı yorğunluğu aradan qaldırır, iştahanı artırır, üzün rəngini və görmə qabilliyyətini yaxşılaşdırır, bədəndə antibiotiklərin toksik təsirini azaldır, saç və dırnaqları möhkəmləndirir, xəstəliklərə müqavimət göstərməyə yardımçı olur. Nəzərə almaq da lazımdır ki, böyük miqdarda şirə qəbul etmək yuxu, baş ağrı, qusma və digər xoşagəlməz hallar yaradır.
Yerkökü mətbəxdə də əvəz olunmazdır. Belə ki, minilliklərdir ondan hər növ təamlar hazırlanır və süfrəyə verilir. Bu tərəvəz həm dad baxımından, həm də orqanizmlə rahat "uyğunlaşdığı" üçün uşaq yeməkləri və dietik yeməklərdə də istifadə olunur. Bundan əlavə bir çox yeməklərdə, duru şorbalarda, salatlarda, qarnirlərdə, ədviyyatlarda, souslarda, marinadlarda hətta şirniyyatlarda da istifadə edilir. Eləcə də bir çox ət, balıq və tərəvəz konservlərində istifadəsi geniş yayılıb.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1488   Tarix: 21 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

8 saatdan az yatanlara xəbərdarlıq

Florensiyada aparılan yeni tədqiqat göstərir ki, gənc və klinik cəhətdən sağlam insanlar arasında belə yuxunun qısalığı və nizamsızlığı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Nutrients"

.

Kardioloq Xəbərdar Edir: Soyuq Havada Bu Səhvləri Etməyin

Soyuq, küləkli və dəyişkən hava şəraitində ürək sağlamlığını qorumaq digər mövsümlərlə müqayisədə daha çox diqqət tələb edir. Kardioloq İosif Şubitidze xəbərdarlıq edir ki, belə havalarda ürək xəstələri, təzyiqdən əziyyə

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

"Maska dövrü geri qayıda bilər" - 7 mutasiya keçirən epidemiya sürətlə yayılır

Sinə Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Tevfik Özlü Avstraliyada aşkarlanan və 7 dəfə mutasiyaya uğradığı təsdiqlənən yeni "H3N2" virusu ilə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə hazırk

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Xolestrini azaldan meyvə - Kilosu 1 manat 50 qəpikdir

Alma yemək xolesterinin səviyyəsini 5-8% qədər azalda bilər. xəbər verir ki, bunu həkim-kardioloq, tibb elmləri namizədi Elena Reznik deyib. Onun sözlərinə görə bu xüsusilə orta səviyyəli xolesterin və ya profilaktik məqsə

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

turlar.az

kosmetik vasiteler qadin dunyasi makiyaj etmek qaydalari kişi xəyanət edərsə donlar 2025 yay qadın psixologiyası virtual dərslər kosmetika buga burcu laylalar vətənə aid bayatılar oglan evi toy gecesı