Yerkökünün faydası

Yerkökünün faydasıYerkökü ən faydalı tərəvəzlərdən biri sayılır. Yerkökü beta-karotinin miqdarına görə tərəvəzlər arasında birinci yerlərdən birini tutur.
Beta-karotindən insan orqanizmində A vitamini sintez olunur. Bu vitamin orqanizmin bir çox orqan və sistemlərinin normal fəaliyyətində böyük rol oynayır. Belə hesab olunur ki, 2 orta ölçüdə yerkökü orqanizmi A vitaminin gündəlik norması ilə təmin edir. A vitaminin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün yerkökünü bitki yağı ilə (məsələn, salatlar tərkibində) qəbul etmək lazımdır.
Məhz A vitaminin çox olmasına görə yerkökü görmə üçün olduqca xeyirlidir. Bu vitaminin çatışmazlığı toyuq korluğu və digər göz xəstəliklərin inkişafına təkan verə bilər.
Elmdə sübut olunub ki, beta-karotin onkoloji xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır. Bu səbəbdən beta-karotinlə zəngin olan yerkökünün daim qəbulu xəsrçəng xəstəliklərin effektli profilaktikası sayıla bilər.
Yerkökü həmçinin ürək-damar sistemi üçün də xeyirlidir. Yerkökü kalium elementi ilə zəngindir. Bu element isə ürək-damar sisteminin normal fəaliyyəti üçün olduqca vacibdir.
Yerkökü sellülozla zəngindir və bu səbəbdən mədə-bağırsaq sistemi üçün çox xeyirlidir. Sellüloz həm mədə-bağırsaq sistemini yaxşı təmizləyir, həm də burada xeyirli mikrofloranın əmələ gəlməsinə kömək edir (sellüloz xeyirli bağırsaq mikroflorası üçün qidadır).
Yerkökü antioksidant xüsusiyyətlərinə malikdir - orqanizmi cavanlaşdırır, qocalma və dağılma proseslərin qarşısını alır.
Yerkökü hamilə və uşaq əmizdirən qadınlar üçün xüsusilə xeyirlidir.
Yerkökü dərinin qocalmasının qarşısını alır. Bu səbəbdən yerkökü kosmetologiyada cavanlaşdırıcı kremlərin, maskaların və s. vasitələrin tərkibində istifadə olunur. Ev şəraitində də bu tərəvəzdən çox xeyirli maskaları düzəltmək olar: 1 orta ölçüdə yerkökü sürtgəcin ən kiçik gözündən keçirilir, 1 xörək qaşığı zeytun yaşı, və 1/2 limonun şirəsi əlavə olunur və yaxşı qarışdırılır. Maskanı təmiz üz dərisinə çəkin və 20 dəqiqədən sonra yuyun. Yerkökü ilə olan maskalarda süi-istifadə etməyin - dəriniz tündləşə bilər.
Yerkökü şirəsi da çox xeyirlidir - iştahanı yaxşılaşdırır, yorğunluğu azaldır, sinir sistemini möhkəmləndirir, anemiya (qanazlığı) zamanı təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur, qara ciyərin, mədəaltı vəzinin, öd kisəsinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Yerkökü immun sisteminə də müsbət təsir edir, orqanizmin viruslara qarşı olan davamlılığını artırır.
Yerkökü və yerkökü şirəsi uşaqlar üçün çox xeyirlidir.
Parlaq narıncı rəngində olan yerkökü xeyirli sayılır.
Nəzərinizə çatdıraq ki, yerkökü allergiyaya səbəb ola bilər və bəzi mədə-bağırsaq sistemi xəstəlikləri zamanı onun qəbulu tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1091   Tarix: 20 may 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Antibiotiklər can alır: Hər 45 saniyədə bir insan ölür

Ankara Universiteti Baytarlıq fakültəsi dekanı professor Ender Yarsan dünyada hər 45 saniyədə bir insanın antibiotiklərə davamlı infeksiyalar səbəbiylə öldüyünü bildirərək, tədbir görülməsə, 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin hə

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

.

Kor-koranə edilən "TÜRKƏÇARƏ"nin fəsadları

Çoxumuz xəstələnən kimi həkimdən öncə dədə-baba, nənə-bibi üsulunu sınayırıq. Hansısa otlardan inhalyasiya, buxar, isti kartofdan burunun üstünə kompress, yanığa qatıq və ya sidik çəkmək və s. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisi

.

Bu ədviyyat təbii afrodiziakdır - Yeməklərə qatılarsa

Darçın çox qədimdən istifadə olunan, həm yeməklərə xüsusi dad verən, həm də sağlamlıq üçün bir çox faydası olan ədviyyatdır. Onun əsas xüsusiyyətləri arasında iltihab əleyhinə, antioksidant, və bakteriya öldürücü təsirlər

.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

.

Dərdlərin dərmanı olan narı bu insanlar qəti yeməsin

Nar (nar meyvəsi) ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi hallarda müəyyən insanlar üçün problem yarada bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda nar yeməkdən çəkinmək tövsiyə olunur:. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar

.

Gündə 6 dənəsini yemək bədəni dəmir və kalsiumla doldurur

Antioksidantlarla zəngin əncir südü immunitet sistemini gücləndirir. Əncir südündə olan antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumağa kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bu süd kalsium, maqneziu

.

Nanəli-limonlu çayın möcüzəvi faydaları

Türkiyədə xalq təbabətinin ən yayılmış məlhəmi sayılan nanə və limon içkisinin nəyə faydalı olduğu xüsusilə qış aylarında xəstəliklərdən qorunmaq istəyənlərin ən çox verdiyi suallardandır. Nanə və limon təbii şəfa mənbəyidi

.

Nəyə görə xəstələr səhərə yaxın ölür?

Əksər xəstəxanalarda və eləcə də evdə xəstə ölümləri, infarktlar səhərə yaxın qeydə alınır. Saat 5-6 aralığı kritik saatdır. -a istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Yuriya Serebryanskaya bunun səbəbini orqanizmd

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik kosmetik vasiteler sade makiyaj sekilleri makiyaj üzə qulluq qara qaragat interyer dizayni şəkərbura rus dilini oyrenek 2ci ders vətən həsrəti üzeyir hacıbəyli haxisda