Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün
Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclıq hissi və çəki artımına səbəb ola bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, ənənəvi səhər yeməyində təzə kənd çörəyi, kürə çörəyi, yuxa kimi növlər geniş yayılıb. Müasir dövrdə isə ağ dilim çörək də çox istifadə olunur. Sağlam seçim etmək istəyənlər üçün əsas kriteriyalar bunlardır:
Tam taxıllı və ya turş maya ilə hazırlanmış çörəkləri seçmək
Tərkibində "%100 tam buğda / çovdar" kimi ifadələrə diqqət yetirmək
Çörəyi zülal və liflə zəngin qidalarla birlikdə qəbul etmək
Bu cür seçimlər çörəyi yalnız karbohidrat mənbəyi olmaqdan çıxarıb daha balanslı bir yemək halına gətirir. Məsələn, tam taxıllı çörəklərin qlikemik indeksi (GI) ağ çörəyə nisbətən adətən daha aşağıdır.
Qidalanma mütəxəssisləri səhər yeməyində çörək seçərkən diqqət ediləsi məqamları belə sıralayır:
"Made with whole grains" kimi ifadələrin bütün taxılları ifadə etmədiyini qeyd edirlər. Əsl tam taxıllı tərkibi etiketdə ilk 2-3 maddəyə baxaraq anlamaq mümkündür.
Gün boyu qan şəkərinin sabitliyi və uzunmüddətli kardiyometabolik sağlamlıq üçün tam taxıllı və zülal baxımından zəngin çörəklər daha üstün hesab olunur.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az









8 mart – Beynəlxalq Qadınlar günü münasibətilə təbrik
Yuxuda sevdiyin insanı görmək
Kişiləri ehtiraslandıran sözlər
Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT
Süd vəzi xərçənginin əsas əlamətləri açıqlandı
Hadisə özünə təmtəraqlı ad günü etdi - FOTOLAR
Nura Suri Vaqif Qurbanova Milli Qəhrəman adının verilməsindən yazdı
Kişilər niyə üşüyür, qadınlar yox?
Sahibinin stressi heyvanlarda ürək problemlərinə səbəb olur
Stresdən tez qurtulmağın sadə yolu
Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz
"Bu yaşda siqaret çəkənlər sonradan qızların yanında pərt olurlar"
Hamam otağını belə təmizləmək xərçəng riskini artırır - Xəbərdarlıq