Yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri və böyrək problemləri - UŞAQLARINIZI uzaq tutun
Ketçup pomidor, sirkə, şəkər və ədviyyatların qarışığından hazırlanan sous növüdür. Qırmızı rəngdədir və sıx bir tutarlılığa malikdir. Ketçupun əsas istifadə sahələrindən biri yeməkləri şirinləşdirmək və dad verməkdir. Xüsusilə tez-tez hamburger və kartof qızartması kimi qidalarla birlikdə tez-tez istifadə edilən fast food tərzi yeməklərdə istifadə olunur. Şirin və acı ketçup da daxil olmaqla müxtəlif çeşidlər satılır.
Ketçup və mayonezin tərkibindəki kimyəvi maddələr insan sağlamlığına ciddi zərər verir. Təəssüf ki, ketçup və mayonez istehlakı bütün dünyada olduğu kimi ölkəmizdə də olduqca məşhurdur. Ketçup, mayonez əslində mahiyyət etibarı ilə qısa müddətdə xarab olan pomidor və yumurta kimi xammallardan hazırlandığı halda, aylarla, illərlə mağazalarda, evlərdə saxlanılır. Bəs bu necə olur? Tez çürüyən pomidoru ehtiva edən ketçup niyə aylarla soyuducuda qalsa da, dadı dəyişmir? Ketçup və mayonezin tərkibində nələr var?
Ketçupun tərkibi: Tomat püresi, şəkər, qlükoza, sirkə, duz, ətir verici kimyəvi maddələr, soğan tozu, sarımsaq tozu, acı bibər suyu, antimikrobial maddə (natrium benzoat E-211, kalium sorbat E-202), antioksidant (askorbin turşusu E-300), konsistensiya artdırıcı (guar yapışqanı E-412).
Ketçup istehlak edərkən, porsiyalara nəzarət etmək və tərkibindəki maddələri yoxlamaq vacibdir. Balanslaşdırılmış qidalanma planının bir hissəsi kimi müvafiq miqdarda ketçup istehlak etmək təhlükəsiz seçim olacaqdır. Ümumilikdə ketçupun faydaları və zərərləri aşağıdakı kimi olacaq.
Ketçupun faydaları
Antioksidantlarla zəngindir.
Tərkibində C vitamini, A vitamini və kalium kimi vacib vitamin və minerallar var.
Yeməklərə şirin, turş və ədviyyatlı bir dad əlavə edərək onların dadını artırır.
Yemək vərdişlərini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Ketçupun zərərləri
Tərkibində yüksək miqdarda şəkər ola bilər.
Bəzi ketçup növləri yüksək miqdarda natrium ehtiva edə bilər. Həddindən artıq natrium istehlakı yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri və böyrək problemləri kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Bəzi ketçup növlərində konservantlar, rəngləndiricilər və süni tatlandırıcılar kimi əlavələr ola bilər.
Allergiya və ya dözümsüzlüyünüz varsa, tərkib etiketlərini diqqətlə yoxlamaq vacibdir.
Saglamolun.Az









Güllünün Ahmet Minquzzi üçün bəstələdiyi mahnını bu sənətçi oxuyacaq
Əlikram Bayramovun evində toy olacaq
Burak Özçivit Bakıya gəlir
Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim
Orqanlara bənzəyən qidalar
Hamiləlik testinin səhv göstərdiyi saatlar açıqlandı
Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz
Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı
Xalq artisti Simarə İmanova nənə oldu
Meqanın atası ölüm ayağındadır
Şəbnəm özünə təmtəraqlı ad günü edəcək
Yatmazdan əvvəl bu çayı için - möcüzəvi FAYDALARI
Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı
Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"
Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq