Ağciyər xəstəlikləri və pnevmoniyaya qarşı pəhriz - Menyu və qidalar

Ağciyər xəstəlikləri və pnevmoniyaya qarşı pəhriz - Menyu və qidalarAğciyərlərin iltihabı olan, xüsusən koronavirusun ağırlaşması kimi xəstələri öldürən pnevmoniyanı pnevmokokk bakteriyaları yaradır. Onlar dərmanlara alışır, onlardan güclü çıxır, müalicələrə asanlıqla təslim olmur. Amma ağciyərlərin digər xəstəlikləri də var: vərəm, plevrit, bronxit, astma və s.
Bu zaman müalicə ilə yanaşı dietarapiya, düzgün qidalanma və maye qəbulu vacibdir. Qəribə də olsa ağciyərlərdən qida və sudan çox asılıdır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən pnevmoniya və ağciyər xəstələri üçün xüsusi menyu və faydalı qidaları təqdim edir. Bu pəhriz nümunələri elə siz də ağciyərlərin sağlamlığı üçün tətbiq edə bilərsiz.
Lazımi ərzaqlar:
Kartof püresi, pomidor şorbası, pomidor suyu, yabanı düyü, perlova ilə tərəvəzli şorba, mannı, kəsmikli piroqlar, omlet, üzümlü yoqurt.
Xəstələrə A vitamini ilə zəngin qidalar çox lazımdır. Bunlar yumurta sarısı, yaşıl soğan, kərə yağı, kök, yemişan,qırmızı bibər, göyərtilər, mal qaraciyəri
Müalicə dövründə C vitamini ilə gücləndirilmiş, yəni limonlu, sitrus meyvəli, giləmeyvəli 2 litr su sutka ərzində içilə bilər.
Bitki çayları, itburnu dəmləməsi, mors, kompotlar, kisellər.
Qadağan olunan məhsullar:
Allergen məhsullar, şəkər, şirniyyat, qazlı içki, rəngli qidalar, süd, qəhvə, tünd çay, acılı souslar, ədviyyatlar, alkoqol, çox yağlı qidalar, qızarmalar.
Sutka ərzində duzun miqdarı 7 qr çox olmamalıdır.
Hazırlanan yeməklər çox xırda tikələrə doğranmalı, duru və sulu yeməklər blenderdən püre halına salınmalıdır.
Gündəlik menyu nümunələri:
Səhər yeməyi: qarabaşaq sıyığı suda - 200 qr, yaşıl çay - 200 ml, banan 1 ədəd
Saat 12:00- Kefir, qatıq bir stəkan
Günorta: tərəvəz şorbası toyuqlu, kartof püresi - 100 qr, pomidor xiyar salatı - 100 qr, itburnu çayı
Günarası: meyvə, çay, kompot
Axşama: makaron, mal ətindən küftə, meyvə kompotu
Variant 2
Səhər: qayğanaq, pendir, itburnu çayı, kərə yağı çörəklə
Günorta: vermişel şorbası mal bulyonunda, kələm qovurması, kompot
Günaşırı: alma şirəsi, kəsmik
Axşama: Suda bişmiş düyü, hind quşu əti, pomidor, göyərti salatı. Bitki çayı
Gecə: qatıq bir stəkan
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1217   Tarix: 23 aprel 2020
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Kimlər mütləq kəsmik yeməlidir?

Kəsmik, mezofil laktik turşu bakteriyalarının təsiri altında həyata keçirilən laxtalanma adlanan prosesdə südün təbii və ya süni fermentasiyası məhsulunun bərk hissəsidir. Süd törəməsi olmasına baxmayaraq, laktoza dözümsüzlüy

.

Kartofun kişilərə faydası - Cinsi aktivlik

Yediyimiz tərəvəzlər bizi tox saxlamaqla yanaşı, bir çox xəstəliklərə də məlhəm olur. axşam.az-a istinadən kartof haqqında bilmədiyiniz yeni məlumatlar təqdim edirik:. 1. Gün işığı və istilik kartofun tərkibində solanin maddəsini

.

Elektron siqaret çəkənlərə ciddi XƏBƏRDARLIQ

25 yaşlı Cozef Lourens illərlə siqaret çəkməyin sağlamlığa ciddi fəsadları haqqında öz hekayəsini paylaşıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" portalı məlumat yayıb. . Məlum olub ki, uzun müddət elektro

.

Zeytun yağının içinə limon sıxıb içsəniz

Ən sağlam yağlar arasında yer alan zeytun yağı istehlakı ilə bir çox fayda təmin edir. Zeytun yağının tək başına faydaları ilə yanaşı, alternativ istifadəsi də var. Bu barədə -ə istinadən xəbər verir. Sağlam həyat vərdişlərini

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

İnsan hər gün ağlasa nə olar?

Duyğularınızı daim nəzarətdə saxlamaq və ağlamağa imkan verməmək son dərəcə zərərlidir. Ancaq hər gün uzun müddət ağlamaq sağlamlığa zərər verə bilər. İnsan hər gün ağlasa nə olar?. -a istinadla xəbər verir ki, tez-tez ağlama

.

Alma qabıqlarını belə istifadə edin: Faydaları bitmir - FOTO

Alma ən məşhur meyvələrdən biridir. Bəziləri qabığı ilə, bəziləri isə qabıqsız yeməyə üstünlük verir. Almanı qabığı olmadan istehlak etmək istəyənlər, alma ilə şirniyyat hazırlayanlar qabığını adətən soyandan sonra atırlar

.

Alimlər həyəcan təbili ÇALDI: uşaq salfetləri autizm yaradır

Uşaq salfetləri, yuyucu vasitələr, eləcə də dırnaq boyalarında olan OFR və QAC kimyəvi maddələri beyin strukturlarına zərər verə bilər və autizm riskini artırır. -a istinadən bildirir ki, bunu ABŞ-ın Case Uestern Reserv

.

Bu yeməkləri sabaha saxlamaq olmaz - Siyahı

İnsanlar çox vaxt ertəsi günə saxlanılan yeməklərin sağlam olub-olmadığını düşünmür. Lakin mütəxəssislər iddia edirlər ki, bəzi yeməklər bir neçə saat keçdikdən sonra xəstəlik mənbəyinə çevrilir. Belə ki, onlar soyuducud

turlar.az

sonxeber.az sac duzumleri toy gecesi geyim dəbləri genc aile aybasi ucun derman kəpəklə mübarizə şirniyyat ve tortlar kosmetika haxisdalar gülməli hakıştalar penis rus dili vətənə aid