Alçanı duzla yeyərkən çəki artır
Dietoloq Nilay Keçəçinin fikrincə xüsusən, isti yay günlərində ən münasib meyvə həm kalorisi aşağı , həm də sərinləşdirici təsiri olan alçadır.
Keçəçi bildirir ki, vitaminlərlə, kalium, maqnezium və forsor kimi minerallarla zəngin olan alça pəhriz saxlayanlar üçün də əla meyvədir. Onun fikrincə, alça kalium çatışmamazlığının qarşısını alır, qəbizliyə yaxşı təsir göstərir və həzm sistemini tənzimləyir. Qan azlığı və sinir sisteminə yaxşı təsir göstərir.
Antioksidant təsirləri olduğundan xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını alır, dərini gözəlləşdirir. Dəri ləkələri və sızanaqlara qarşı təsirlidir. Dərinin cavanlaşmasına kömək edir.
Ürək xəstəliklərinın, xolesterin və damar tıxanmalarının qarşısını almağa kömək edir. Kalorisi aşağı olduğundan pəhriz saxlayanlar üçün faydalı hesab edilir.
İnsanlarda şəkər ehtiyacı yarananda çiyələk və alçadan ibarət 1 kasa meyvə yemək kifayət edəcək.
Alçanın duzla yeyilməsi orqanizmdə suyun saxlanmasına və şiş yaranmasına səbəb olur ki, bu da bilavasitə insanın çəki almasına gətirib çıxarır. Buna görə də onu duzsuz yemək məslələt görülür.
Çoxlu növləri olan alçadan hazırlanan kompot ana südünün artmasına və qəbizliyin aradan qalxmasına səbəb olur.
f Paylaş