Alimlər yuxu üçün zərərli və faydalı qidaların adlarını açıqlayıblar

Alimlər yuxu üçün zərərli və faydalı qidaların adlarını açıqlayıblarPəhrizdə meyvə və digər qidaların olmaması yuxu keyfiyyətinin pisləşməsinə və onun müddətinin qısalmasına səbəb ola bilər.
Milli.Az report.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlərin bununla bağlı araşdırması "The Conversation"da dərc olunub.
ABŞ alimləri 5 il ərzində aparılan sorğuların məlumatlarını təhlil ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, kifayət qədər meyvə, tərəvəz, paxlalılar qəbul etməyən insanların yuxu müddəti daha az olur. Tədqiqatçılar sonra 21-30 yaş arası 1 000 mindən çox insan üzərində ayrıca təhlil aparıblar. Onlayn təlimat vasitəsilə onlara meyvə və tərəvəz istehlakını artırmağa kömək edilib. Pəhrizlərini dəyişdirməyi bacaranlar üç aydan sonra yuxu keyfiyyətinin yaxşılaşdığını və yuxusuzluq əlamətlərinin azaldığını bildirdilər.
Tədqiqatların müəllifləri həmçinin digər araşdırmaların sağlam qidalanma ilə daha yaxşı yuxu keyfiyyəti arasında əlaqə olduğunu qeyd ediblər. Aralıq dənizi pəhrizi buna ən yaxşı sübutdur. O, bitki qidaları, zeytun yağı, dəniz məhsulları ilə zəngindir, qırmızı əti və əlavə şəkəri minimum səviyyədə saxlayır.
Yağlı balıq, süd məhsulları, kivi, giləmeyvə (albalı, çiyələk və qaragilə), qoz və badam, banan da yuxu üçün faydalarını göstərib. Onların istehlakının təsirlərindən biri beyində yuxu-oyanma dövrlərinin mühüm tənzimləyicisi olan melatonin istehsalının artmasıdır.
Liflə zəngin qidalar (lobya və yulaf əzməsi) və bəzi zülal mənbələri, xüsusən triptofan amin turşusu yüksək olanlar (məsələn, quş əti) də yuxunun yaxşılaşmasına kömək edir. Faydalı ola biləcək fərdi qida maddələrinə maqnezium, D vitamini, dəmir, omeqa-3 yağ turşuları və manqan daxildir.
Bəzi qidalar yuxu keyfiyyətini poza bilər. Burger, kartof qızartması yuxunun mühüm mərhələsini azalda bilər. Ağ çörək və makarondan alınan təmizlənmiş karbohidratlar tez həzm olunur. Onları axşam yeməyində istehlak etmək gecə aclıqdan oyanmağa səbəb ola bilər.
Qeyd edilir ki, alkoqolun ilkin sakitləşdirici təsiri yuxuya getməyi asanlaşdırsa da, yuxu rejimini pozur, gecə oyanmalarının sayını artırır. Yatmazdan altı saatdan az əvvəl kofein içmək də yuxuya getməyi çətinləşdirə bilər, çünki o, sizi yuxulu edən adenozin hormonunu bloklayır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1366   Tarix: 21 yanvar 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Dəri niyə qaşınır? – 15 ən yayılmış səbəb

ərinin qaşınması bir çox xəstəlik və orqanizmdə baş verən pozulmaların ilk əlaməti ola bilər. Bəzi hallarda bu simptom ciddi xəstəliklərin başlanğıcı kimi ortaya çıxır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, səbəbsiz və uzunmüddətl

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Həkimdən vacib xəbərdarlıq: İmmunitet mədədən başlayır

Bağırsaq sağlamlığı immun sisteminin normal fəaliyyətində mühüm əhəmiyyət daşıyır. Bağırsaq mikroflorası immun hüceyrələrinin aktivliyinə təsir göstərir, B və K vitaminlərinin sintezində iştirak edir və zərərli bakteriyaları

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır

Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini yüksəltdiyini göstərib. xəbər verir ki, 12 il müddətində 328 mindən çox insanın sağlamlı

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

turlar.az

sade makiyaj sekilleri gözəllik məhsulları reseptler kakoslu paxlava hazirlanmasi qargidali yaginin faydalari əllərə qulluq geyim necə seçməli kosmetika qz eviyçun hakışta qaynana pizza qurd ve quzu atalar sözləri