Alüminiumun tərkibindəki toksik maddələr qida ilə reaksiyaya girərək orqanizmə keçir
Mətbəxdə bir sıra yemək və qidaların hazırlanmasında istifadə olunan əşyalardan biri də alüminium falqadır. Lakin təəssüf ki, onun zərərləri haqında çox vaxt xəbərsiz oluruq.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova deyib: "Sağlamlıq baxımından mətbəxdə alüminium falqadan istifadə olunması tövsiyə olunmur. Lakin bəzi hallarda hazırlanan qidadan az miqdarda istifadə olunacaqsa və turşuluq dərəcəsi azdırsa, qısa müddət ərzində ondan saxlanılma üçün istifadə etmək olar. Ət, balıq və s. kimi qidalar yüksək temperaturda bişiriləcəksə, yaxud həmin qidaların üzərinə limon sıxılaraq bişiriləcəksə, alüminium falqanın daha zərərli təsiri ola bilər, çünki alüminiumun tərkibindəki toksik maddələr birbaşa qida ilə reaksiyaya girməyə səbəb olduğundan onlar daha sonra orqanizmə keçir".
Onun dediyinə görə, uzun müddət falqadan istifadə olunması da müalicəsiz xəstəliklərə səbəb ola bilir: "Mərkəzi beyin sisteminin pozulması, Alsheymer və ən təhlükəlisi, ağciyərin sərtləşməsi xəstəliklərinə aparıb çıxarır. Daha yaxşı olar ki, alüminium falqanın əvəzinə yağlı kağızlardan istifadə olunsun".
Mütəxəssislər isə mətbəxdə alüminium tərkibli qazan və qablardan uzaq olmağı tövsiyə edirlər. Ona görə də ağız dadını sağlamlığa qurban vermədən zərərli əşyalardan istifadə etməmək məsləhətdir.
Milli.Az /news.milli.az









Məşhur aktyorun həyat yoldaşı vəfat etdi
Rekor qıran mahnının ifaçısı bu məşhurun qızı imiş - FOTO
32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı
İrem Derici ana olmağa qərar verib
Adi görünən gündəlik vərdiş təhlükənin xəbərçisi ola bilər
Manaf Taciri tənqid etdi: 'Sən şahsansa, Məmmədbağır kimdir?
Güllünün Ahmet Minquzzi üçün bəstələdiyi mahnını bu sənətçi oxuyacaq
Əlikram Bayramovun evində toy olacaq
Burak Özçivit Bakıya gəlir
Hamiləlik testinin səhv göstərdiyi saatlar açıqlandı
Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz