Arı məhsullarını qorunan sağlamlıq
Vərəmlə "mübarizədə" mum güvə sürfələri, propolis, kral jeli, polen və bal dərman müalicəsi üçün əlavə bir terapiya olaraq istifadə olunur. Bu məhsullar qaraciyərdə metabolik prosesləri yaxşılaşdırır və xəstənin immun vəziyyətini artırır.
Faydalı xassələr:
Mum güvəsinin sürfələri. Atəş qurdunun arı pətəklərinin əsas paraziti olmasına baxmayaraq, yumurta əsasında vərəm əleyhinə tinctures hazırlanır. Rus immunoloqu I.I.Mechnikov eksperimental olaraq mum güvə sürfələrinin həzm fermentlərinin mikobakteriyalarla örtülmüş olan filmləri həll etməyə qadir olduğunu müəyyənləşdirdi. Nəticədə, infeksiyaya qarşı əsas dərman preparatlarına məruz qalma həssas olur.
Propolis. Aromatik qatranlar, flavonoidlər, benzoik və darçın turşularının olması səbəbindən məhsul antiseptik, bakterisid xüsusiyyətlərə malikdir (xüsusən vərəm bakteriyalarına qarşı). Bununla yanaşı, propolis təbii infeksiyaya qarşı toxunulmazlığı artırır, zərərli xolesterolun aradan qaldırılmasını sürətləndirir, iştahı yaxşılaşdırır və öskürək hücumlarının tezliyini azaldır. Bundan əlavə, maddə qan laxtalarının meydana gəlməsinə qarşı təsir göstərir, hematopoez prosesini stimullaşdırır, damar spazmını aradan qaldırır.
Maraqlıdır ki, propolis antibiotiklərin (polimiksin, tetrasiklin, neomisin, streptomisin) hərəkətini 10-100 dəfə artırır. Xəstəliyin kəskin dövründə, arıçılıq məhsulunun yağ və su ekstraktı istifadə edilir, remissiya dövründə spirt həllərindən istifadə etmək olar.
Royal jele. Bu məhsulun qidalanma dəyəri bütün inək südündən üstündür: protein tərkibində 4-5 dəfə, karbohidrat konsentrasiyasında 3-4 dəfə, yağ tərkibində 2-3 dəfə. Bundan əlavə, bədənə güclü bir detoksifikasiya və anabolik təsir göstərir (flavonoidlərin, immunoglobulinlərin, fitonsidlərin, amin turşularının, fitohormonların, antioksidanların, fermentlərin tərkibinə görə).
Ağciyər tüberkülozunda, kral jeli, bitki mənşəli balin, propolis (bioloji xüsusiyyətləri artırmaq) ilə bitki tərkib hissəsi kimi istifadə edilməlidir.
Polen (arı polen). Xəstənin immunitetini artırıcı amin turşularının təbii konsentratları. Bundan əlavə, məhsul toxuma zülallarının bərpasını sürətləndirir, qaraciyərdə metabolik prosesləri yaxşılaşdırır, qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını stimullaşdırır, relapsların sayını azaldır, hüceyrə membranlarını stabilləşdirir, toksinləri və şlakları neytrallaşdırır.
Bal Xəstənin canlılığını artıran bərpaedici məhsul. Bal, həzm sisteminin enzimatik funksiyasını yaxşılaşdırır, qırmızı qan hüceyrələrinin sintezini stimullaşdırır, lökositlərin fagositik fəaliyyətini artırır, qaraciyərdə glikogen mağazalarını artırır və mikobakteriyaların parçalanma məhsullarının təmizlənməsini sürətləndirir.
Unutmayın, tüberkülozun xəstəliyi olan xəstələrin tüberküloz xəstələrinə müalicəsi və profilaktikası üçün arı məhsullarının istifadə edilməsi məsləhətdir.