Banan niyə tez qaralır?

Banan niyə tez qaralır?Bananın qaralması oksidləşmə və yetişmə prosesləri ilə izah olunur.
Milli.Az xəbər verir ki, bananın qabığında və içərisində mövcud olan fermentlər, xüsusən də polifenol oksidaz adlanan bir ferment oksigenlə təmas etdikdə kimyəvi reaksiyaya girir. Bu reaksiyanın nəticəsində bananın tərkibindəki polifenol adlı təbii maddələr tünd piqmentlərə çevrilir, nəticədə bananın qabığı get-gedə tündləşir və qaralma prosesi başlayır. Bu, əslində meyvənin təbii müdafiə mexanizmlərindən biridir.
Eyni zamanda banan yetişdikcə etilen qazı ifraz edir. Etilen bitkilərin yetişməsini tənzimləyən təbii bir hormon kimi fəaliyyət göstərir. Banan yetişəndə hüceyrə divarları zəifləyir və meyvə yumşalmağa başlayır. Bu yumşalma prosesi ilə birlikdə meyvənin şəkər tərkibi artır və banan daha şirin olur. Lakin yüksək şəkər miqdarı bananın tez bir zamanda qaralmasına da səbəb olur. Bananın qabığının tündləşməsi və qaralması, həm də oksidləşmənin sürətləndiyi ərazilərdə baş verir. Oksigenlə uzun müddət təmasda qalmaq qaralma prosesini daha da sürətləndirir, bu səbəbdən banan soyulub açıq havada saxlanıldıqda daha tez qaralır.
Beləliklə, həm oksigenlə təmas, həm də bananın yetişmə hormonlarının təsiri birgə işləyərək qaralma prosesini sürətləndirir. Bu səbəbdən, bananları sərin və quru şəraitdə saxlamaq, oksidləşmə sürətini bir qədər azalda bilər, amma tamamilə qarşısını almaq mümkün deyil. Bananın yetişdikcə yumşalıb şirinləşməsi onun dadını artırır, lakin bu, meyvənin tez köhnəlməsi və qara ləkələrə çevrilməsi ilə nəticələnir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1048   Tarix: 12 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər evdə var! - Bu əşyalar sizi sonsuzlaşdırır

Hər gün evimizdə istifadə etdiyimiz bəzi adi əşyalar, məsələn plastik qablar, yapışmayan tavalar, kosmetik vasitələr və hətta ətirli sabunlar uşaq sahibi olma qabiliyyətini azalda bilər. xəbər verir ki, bu barədə mütəxəssislə

.

Yeməyi bu formada bişirəndə kanserogen maddə yaranır - Diqqət

Sobanın içində yaranan qurumuş yağ qatı və his yalnız estetik problem deyil, həm də sağlamlıq üçün risk yaradır. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında Rusiya Texnoloji Universitetinin (RTU MIREA) biotexnologiya və sənaye farmasiyas

.

Şəkər xəstəliyinin yeni növü aşkarlandı

Şəkər xəstəliyinin yeni növü aşkarlanıb. xəbər verir ki, Exeter Universiteti Tibb Məktəbi və Brüssel Azad Universitetinin alimləri indiyə qədər məlum olmayan diabet növü aşkarlayıblar. Nəticələr "Journal of Clinica

.

"Bu qidaları yeyən gənclərin ürəyi "saatlı bomba" kimidir"

"Bu qidaları yeyən gənclərin ürəyi "saatlı bomba" kimidir". xəbər verir ki, bu barədə türkiyəli mütəxəssis həkim Dr. Yusuf Altınkayna deyib. Onun sözlərinə görə müasir həyat tərzi bu artımın əsas səbəbidir

.

Bu meyvənin şirəsi qərarlarımıza təsir edirmiş

Beynəlxalq tədqiqatçı qrupu müəyyən edib ki, qara qarağat şirəsi həm istirahət halında, həm də zehni gərginlik zamanı beynin ön loblarına qan axınını artırır. xəbər verir ki, bunu Beynəlxalq tədqiqatçı qrupları müəyyənləşdiri

.

Bu formada yatmaq onurğanın "evini yıxır" - Açıqlama

Braziliyalı ortoped cərrah Daniel Oliveyra insanların üzüüstə yatmaq vərdişindən imtina etməsini tövsiyə edib. bildirir ki, onun sözlərinə görə bu vəziyyətdə yatmaq boyun və bel ağrılarına səbəb ola bilər. Mütəxəssis bildiri

.

Səhər yeməyində yeyənin zehni açılır: Alzheymer və demans riskini azaldır

Elm insanlarının fikrincə, qidalanma vərdişində edilən kiçik dəyişikliklər belə erkən yaşda başlayan demansın (yaddaş zəifləməsi) qarşısının alınmasında mühüm rol oynaya bilər. Mütəxəssislər müəyyən qidaların beyni qoruyara

.

Qadınların istifadə etdiyi bu məhsullar zəhər yayırmış

İngiltərədə aparılan araşdırmalar qadınların gündəlik istifadə etdiyi tampon, bezlərdə zəhərli maddələrin və ağır metalların olduğunu üzə çıxarıb. Məlum olub ki, bəzi məhsullarda pestisitlərin miqdarı təhlükəsiz limitin 4

.

Qırmızı ət sevənlərə XƏBƏRDARLIQ: bu bədən üzvünüzü itirə bilərsiniz

İngiltərədə aparılan yeni tədqiqat, qırmızı ətin diş əti sağlamlığına düşündüyümüzdən daha çox zərər verə biləcəyini ortaya çıxarıb. Alimlər bildirir ki, yemək vərdişlərimiz bədəndə iltihabı artıraraq diş əti xəstəliklərin

turlar.az

reseptler yaz geyimleri 2025 donlar 2025 xəmir xörəkləri toy ideyalari balqabaq yagi silikon sinə kosmetika haxisda vetene aid atalar sozu aybawi gozde olar anabaci