Banan niyə tez xarab olur?
Bananın tez xarab olmasının bir neçə əsas səbəbi var.
Milli.Az həmin səbəbləri təqdim edir:
Etilen qazı: Banan yetişmə prosesi zamanı etilen qazı ifraz edir. Etilen qazı meyvələrin yetişməsini sürətləndirir, bu da bananın tez yumşalmasına və xarab olmasına səbəb olur.
Temperatur həssaslığı: Banan soyuğa həssasdır və 12°C-dən aşağı temperaturda qaralmağa başlayır. Soyuducuda saxlandıqda da xarici qabığı tez qaralır, lakin içi bir müddət təzə qala bilər. Otaq temperaturunda isə çox isti olduqda daha tez yetişir və xarab olur.
Nəmlik: Bananın səthi nəmliklə təmasda olduqda kiflənmə və yumşalma prosesi daha tez başlayır. Bu səbəbdən, bananı quru və sərin yerdə saxlamaq faydalıdır.
Yetişmə mərhələsi: Alınan bananlar artıq yetişmiş olarsa, onlar daha tez xarab olmağa meylli olur. Yarım-yetişmiş, yaşıl banan alıb onları evdə otaq temperaturunda yetişdirmək xarab olma müddətini uzada bilər.
Digər meyvələrdən təsirlənməsi: Alma və armud kimi digər meyvələr də etilen qazı ifraz edir. Bananı bu cür meyvələrdən uzaqda saxlamaq onun daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edə bilər.
Bananları daha uzun müddət saxlamaq üçün onları sərin, quru və digər meyvələrdən ayrı saxlamaq, həmçinin gövdəsini plastiklə bağlamaq kimi üsullar təklif edilir.
Milli.Az









Vətən haqqında bayatılar
Ehtiraslı öpüşmək üçün bunlara mütləq əməl edin
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Qaravəllilər
Arzuolunmaz hamiləlik
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Səhərlər enerjili oyanmağın sirri: Yatmazdan əvvəl otağınıza qoyun
Az siqaret çəkmək də öldürür- Erkən ölüm riski 60% artır
Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Tarix Əliyev Səidə Bəkirqızının səhhəti haqda açıqlama verib
2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq
Şalqamın faydaları və gündəlik istifadənin nəticələri