Bədəndə Omeqa-3 yağ turşularının aşağı olması hansı riskləri yaradır

Bədəndə Omeqa-3 yağ turşularının aşağı olması hansı riskləri yaradırQərb alimləri erkən ölüm üçün hesab edilən risk faktorları sırasına daha bir faktoru - Omeqa-3 yağ turşularının aşağı olma səviyyəsini əlavə etməyi təklif edib. Müəlliflərin qeyd etdiyi kimi, bu göstərici əhəmiyyətli hesab edilmə baxımından, siqaret çəkmə amilindən geri qalmır - siqaretin tərk edilməsi həyatı 4 ildən çox uzadır.
Milli.Az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, belə bir nəticə uzun müddətli Framinqem ürək tədqiqatına əsasən əldə olunub. Bu 1948-ci ildə başlayan dünyanın ən uzun tədqiqatlarından biridir ki, müxtəlif amillərin ürək-damar sisteminin vəziyyətinə təsirini və hər səbəbdən ölüm nisbətini araşdırır. Riskin kəmiyyət qiymətləndirilməsi üçün yaş, cinsiyyət, siqaret çəkmə, sistolik qan təzyiqi, hipertoniya müalicəsi üçün alınan tədbirlər, diabet vəziyyəti, ümumi xolesterol və yüksək sıxlıqlı lipoprotein səviyyələrinə əsasən, səkkiz ilkin amilə əsaslanan Framinqem şkalası hazırlanmışdır. Bu amillərin əksəriyyətinə həyat tərzi və ya davranışlar - sağlam olmayan pəhrizlər, fiziki hərəkətsizlik, tütün və alkoqol istifadəsi təsir edir və onları idarə etmək mümkündür. 66-73 yaş arası 2500 iştirakçının iştirakı ilə keçirilən tədqiqatda mütəxəssislər məlumatları təhlil edərək, pəhriz əsaslı biomarkerlər arasında Omeqa-3 indeksinin ürək-damar xəstəlikləri və ümumi ölüm riskinin azalması ilə ən açıq şəkildə əlaqəli olduğunu aşkar edib.
Hər şeydən əvvəl, bəzi balıq növlərində, dəniz bitkilərində, həmçinin Omeqa-3 olan qida əlavələrində olan bu cür çox doymamış yağ turşularından bəhs olunur. "Siqaret çəkmə və Omeqa-3 indeksi ən asanlıqla dəyişdirilə bilən risk faktorları kimi hesab edilir. Son modelə əsaslanaraq, siqaretin ömrü dörd ildən çox azaldmasını qeyd etmək olar ki, bu da Omeqa-3 indeksinin az olması ilə ömrü qısaltmağın ekvivalentidir", - deyə yağlı turşulara dair tədqiqat institutunun əməkdaşı Maykl Makberni tədqiqat hesabatında qeyd edib.
Qeyd edək ki, hamı üçün əlçatan olan kətan toxumu Omega-3 ilə zəngindir. O, ürək xəstəlikləri üçün faydalı olması ilə yanaşı, xərçəngin qarşısını almaq və artıq çəkidən azad olmaq kimi özəlliklərə də malikdir. Eyni zamanda kətan toxumu yağında A vitamininin bir forması olan B1, B2, C, E və karotin kimi vitaminlər var. Yağda omeqa-6 və omega-9 əsas yağ turşuları, sink, dəmir və maqnezium, fosfor kimi minerallar da var.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1376   Tarix: 20 iyul 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kimlərə portağal yemək olmaz?

Portağal son dərəcə sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Dünyada ən bahalı çay növləri: 4 milyon dollar

Bir çox çay nümunələri baha olduğu halda istənilən supermarketdə aşağı qiymətə satılır. Ancaq əsl qurmanlar bilir ki, hər mağazada keyfiyyətli çay tapa bilməyəcək. Hər kəs həqiqətən yüksək keyfiyyətli çeşidləri sınaya bilmir

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Burun axıntısı və öskürəyi bir gündə yox edir

Son günlər yayılan qrip virusu öskürək, burun axıntısı kimi xoşagəlməz hallarla müşahidə edilir. axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, şiddətli və davamlı burun axıntısı insanın gündəlik işlərini yerinə yetirməsinə mane olur

.

Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?

Corciya Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, süd və şəkərsiz çay tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala sala bilər ki, bu da virusun aşağı tənəffüs sisteminə daxil olmasına qismən mane olur. Bəşəriyyət üçü

.

Duzlu yemək də xərçəng yaradır - Onkoloq

Yağlı, qızarmış qidaların xərçəng riski yaratdığını bilirdik. Artıq duzlu qidalar da bura daxil edilib. -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Yevgeniy Çeremuşkin bu qidaları nə ilə əvəz etmək yollarını açıqlayıb. "Xərçəngdə

.

Həkim sağlam qalmaq üçün düzgün qidalanma qaydasını AÇIQLADI

"İnsanın qida rasionunda beş əsas qida qrupu olmalıdır. Sağlam qalmaq üçün bütün qruplar arasında tarazlığı qorumaq lazımdır". -a istinadən bildirir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq-diyetoloq Darya Abaxina bildirib

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Pişiyin xəstə olduğunu necə başa düşmək olar? - Burnuna toxunmayın

Bir çox pişik sahibləri ev heyvanlarının quru və isti burnundan narahatdırlar. Əslində, bu, şübhəli bir əlamətdir, çünki heyvanlar yuxuda olduqda, burunları tez-tez quruyur. Bundan əlavə, evdə rütubətin səviyyəsini nəzər

turlar.az

sonxeber.az makiyaj instagram gözəllik məhsulları gozel gorunmek buga burcu hamiləlik təqvimi içi doldurulmuş badımcan turşusu balaca qablarda keks kosmetika fitat həsən bəy zərdabi terezi sekis veten haqqinda bayati