Bədəndə Omeqa-3 yağ turşularının aşağı olması hansı riskləri yaradır

Bədəndə Omeqa-3 yağ turşularının aşağı olması hansı riskləri yaradırQərb alimləri erkən ölüm üçün hesab edilən risk faktorları sırasına daha bir faktoru - Omeqa-3 yağ turşularının aşağı olma səviyyəsini əlavə etməyi təklif edib. Müəlliflərin qeyd etdiyi kimi, bu göstərici əhəmiyyətli hesab edilmə baxımından, siqaret çəkmə amilindən geri qalmır - siqaretin tərk edilməsi həyatı 4 ildən çox uzadır.
Milli.Az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, belə bir nəticə uzun müddətli Framinqem ürək tədqiqatına əsasən əldə olunub. Bu 1948-ci ildə başlayan dünyanın ən uzun tədqiqatlarından biridir ki, müxtəlif amillərin ürək-damar sisteminin vəziyyətinə təsirini və hər səbəbdən ölüm nisbətini araşdırır. Riskin kəmiyyət qiymətləndirilməsi üçün yaş, cinsiyyət, siqaret çəkmə, sistolik qan təzyiqi, hipertoniya müalicəsi üçün alınan tədbirlər, diabet vəziyyəti, ümumi xolesterol və yüksək sıxlıqlı lipoprotein səviyyələrinə əsasən, səkkiz ilkin amilə əsaslanan Framinqem şkalası hazırlanmışdır. Bu amillərin əksəriyyətinə həyat tərzi və ya davranışlar - sağlam olmayan pəhrizlər, fiziki hərəkətsizlik, tütün və alkoqol istifadəsi təsir edir və onları idarə etmək mümkündür. 66-73 yaş arası 2500 iştirakçının iştirakı ilə keçirilən tədqiqatda mütəxəssislər məlumatları təhlil edərək, pəhriz əsaslı biomarkerlər arasında Omeqa-3 indeksinin ürək-damar xəstəlikləri və ümumi ölüm riskinin azalması ilə ən açıq şəkildə əlaqəli olduğunu aşkar edib.
Hər şeydən əvvəl, bəzi balıq növlərində, dəniz bitkilərində, həmçinin Omeqa-3 olan qida əlavələrində olan bu cür çox doymamış yağ turşularından bəhs olunur. "Siqaret çəkmə və Omeqa-3 indeksi ən asanlıqla dəyişdirilə bilən risk faktorları kimi hesab edilir. Son modelə əsaslanaraq, siqaretin ömrü dörd ildən çox azaldmasını qeyd etmək olar ki, bu da Omeqa-3 indeksinin az olması ilə ömrü qısaltmağın ekvivalentidir", - deyə yağlı turşulara dair tədqiqat institutunun əməkdaşı Maykl Makberni tədqiqat hesabatında qeyd edib.
Qeyd edək ki, hamı üçün əlçatan olan kətan toxumu Omega-3 ilə zəngindir. O, ürək xəstəlikləri üçün faydalı olması ilə yanaşı, xərçəngin qarşısını almaq və artıq çəkidən azad olmaq kimi özəlliklərə də malikdir. Eyni zamanda kətan toxumu yağında A vitamininin bir forması olan B1, B2, C, E və karotin kimi vitaminlər var. Yağda omeqa-6 və omega-9 əsas yağ turşuları, sink, dəmir və maqnezium, fosfor kimi minerallar da var.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1510   Tarix: 20 iyul 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Yuxunun həyatımıza təsiri

Uğurlu insanların enerjili və məhsuldar günə başlamalarının sirri düzgün yuxu rejimində və erkən oyanmaq vərdişində gizlənir. Səhər vaxtında oyanmaq təkcə günə sürətli başlamaq deyil, həm də sağlam həyat və diqqət üçün vacibdir

.

Belə bananlar xeyirdən çox zərər verir - Açıqlama

Banan nə qədər çox yetişirsə, onun şəkər miqdarı artır, bağırsaqlar üçün faydalı rezistent nişasta isə azalır. xəbər verir ki, bunu qida eksperti Saurabh Sethi söyləyib. O bildirib ki, lif baxımdan zəngin olan yaşıl, sər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Qalıcı dırnaq boyalarının tərkibi və potensial zərərləri nələrdir?

Qadınlar arasında getdikcə populyarlaşan qalıcı dırnaq boyaları estetik görüntüsü və uzunmüddətli qalması ilə üstünlük təşkil etsə də, sağlamlıq baxımından müəyyən risklər daşıyır. Bəs hansı riskləri var?. xəbər verir ki

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

Bu qədərdən artıq şokolad yemək olmaz - Endokrinoloqdan xəbərdarlıq

Böyüklərin gündə 25 qramdan artıq şokolad yeməsi zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Marqarita Belousova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə şokolad təkcə dadına görə deyil

.

Ağciyəri qoruyan qidalar

Sərbəst radikalların ağciyər toxumasına verdiyi zərərin qarşısını ağciyərlərə faydalı qidalarla almaq mümkündür. Sitrus meyvələri, kivi, çiyələk və brokoli kimi C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər xüsusilə ağciyər üçü

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

turlar.az

qaşların formalari gözəllik məhsulları aksessuarlar sağlamlığa aid atalar sözləri cəlil məmmədquluzadə kökəlməyin yolları toy donlari 2025 kosmetika rus dilini öyrənək 2 ci dərs cinsi hakışda baldiza aid haxisda qu quşu