Beyin nə ilə qidalanır - Ac olanda nə baş verir?

Beyin nə ilə qidalanır - Ac olanda nə baş verir?Biz ac olan zaman beynimiz təhlükəli rejimdə işləyir. Mürəkkəb məsələlərin və işlərin həllini tapmaq beyin üçün çətin olur. Beynin əsas yanacağı, digər əzalarımızdan fərqli olaraq, yalnız qlükozadır. Bədənimizdə qlükoza ehtiyatı istifadə etdiyimiz yeməklərlə yaranır.
"Beynimizə şəkər lazımdırmı?" sualına cavab olaraq birmənalı demək olar ki, şəkər - xeyr; qlükoza - bəli!
Beynimizin yeganə yanacağı qlükoza sayılır. Qlükozadan başqa beynimiz heç nə ilə qidalanmır. Beynimiz bədən həcminin cəmi 2%-ni təşkil etsə də, qəbul etdiyimiz kalorilərin 20%-ni bu orqan mənimsəyir.
Gündəlik olaraq beynimizə 120 qram qlükoza lazım olur. Beyin qlükozanı qidadan alır. Beyində artıq qlükozanı saxlamaq üçün heç bir ehtiyat yoxdur, ona görə də, qlükozanın qəbulu davamlı olmalıdır.
Belə nəticəyə gəlmək olar ki, beyin qlükoza ilə yaxşı işləyir və onun azlığında zəifləyir. Beyinə ötürülən qlükoza ilə bağlı hər hansı problem zehni inkişafa təsir edir. Bəzi hallarda bu, huşun itirilməsinə də səbəb olur. Buna tibdə hipoqlikemiya deyirlər (qanda şəkərin kəskin azalması).
Bir sıra dietoloqlar və bloqerlər karbohidratların ziyanlı olduğunu iddia edir. Amma unutmaq olmaz ki, beyin qlükoza istehlak etməlidir. Qlükoza isə karbohidratdır. Lakin diqqətli olun! Tort və şirniyyatdan istifadə etmək olmaz.
Bəs onda qlükozanı haradan alaq? Əsas problem odur ki, insanlar karbohidrat olaraq əsas qida kimi un və şəkər məhsullarını - şəkər, çörək, şirniyyat və s. qəbul edirlər. Lakin bu qidalar qlükoza mənbəyi deyil. Qlükozanın daimi qəbulu üçün bir çox meyvə və tərəvəz var.
Qlükoza məhsullarının siyahısını sizə təqdim edirik:
- Bütün giləmeyvələr - çiyələk, böyürtkən, qarağat və s.
- Üzüm, xüsusən qara üzüm
- Albalı, gilas, gavalı
- Qarpız, yemiş
- Kök
- Baş kələm, gül kələm
- Balqabaq
Gün ərzində nə qədər qlükoza lazımdır?
Elmi araşdırmalar zamanı müəyyən edilib ki, beyin dəqiqədə 32 mkmoll qlükoza yandırır. Yəni beynin sağlam və gümrah qalması üçün fərdi olaraq gün ərzində 62-120 qr qlükoza lazımdır. Çəki və boy göstəricilərindən asılı olaraq, bu miqdar kimdəsə az, kimdəsə çox ola bilər.
Ona görə də, beyninizin inkişafı və sağlamlıq üçün mütləq qlükozalı təbii qidalar yeyin.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 872   Tarix: 09 yanvar 2022
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Duzlu yemək də xərçəng yaradır

Yağlı, qızarmış qidaların xərçəng riski yaratdığını bilirdik. Artıq duzlu qidalar da bura daxil edilib. -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Yevgeniy Çeremuşkin bu qidaları nə ilə əvəz etmək yollarını açıqlayıb. Dondurm

.

Xərçəngdən qorunmağın SADƏ YOLU

Sinqapur Milli Universitetinin tədqiqat qrupu xərçəng riski ilə düzgün olmayan qidalanma, həmçinin diabet kimi ümumi xəstəliklər arasında əlaqə tapıb. .   -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar BRCA2 geninin qüsurlu bi

.

Ayaqlarınız tərləyir, göbələk sizə əzab verir? - Cəmi 15 qəpiklik çarə

Ayaqlarınız tərləyir, pis qoxu, göbələk sizə əzab verir?. e- -a istinadən xəbər verir ki, çarəsi var.  sizə 15 qəpiklik çarə təqdim edir:. 1 litr isti su, 6 damcı yod və 4 xörək qaşığı duz götürün. Bütün inqridyentleri qarışdırı

.

Sosial media yeni doğum etmiş qadınlara mənfi təsir edir

Sosial medianın analar üzərindəki təsirlərindən bəhs edən mütəxəssislər, sosial medianın doğuşdan sonrakı dövrdə analara mənfi təsir etdiyini bildiriblər. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu gün hər bir fərdin aktiv şəkild

.

Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Biz tez-tez gərgin iş və həyat tempində praktiki seçimə, yəni dondurulmuş qidalara üstünlük veririk. Onları ya marketlərdən alırıq, ya da evdə özümüz hazırlayırıq. Bu qidaları istehlak edərkən bir çoxumuzun ağlına təzə qidala

.

Qida əlavələri və vitaminlərin ziyanları haqda bilmədiklərimiz

Təbii qida əlavələrindən sui-istifadə və onlara qarşı qərəzli münasibət böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə, həzm problemlərinin yaranmasına və dərmanların yanlış hərəkətinə səbəb ola bilər. Bu barədə Corc Vaşinqton Universitetini

.

Hansı kosmetik prosedurlar təhlükəlidir? - AÇIQLAMA

Endokrinoloq Yuliya Krivovyaz məşhur kosmetik prosedurların ciddi təhlükələrini açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə, qadınların çox sevdiyi bir sıra prosedurlar sağlamlıq üçün ciddi risklər yarad

.

Makaronla bağlı dəhşətli fakt - belə yedikdə

Makaron bişirildikdən dərhal sonra yeyilməlidir.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bu, sağlamlıq problemlərinə səbəb olmaya bilər. Yenidən qızdırıldıqda makaronda olan nişasta dəyişdirilmiş nişastaya çevrilir

turlar.az

sonxeber.az geyim dəbləri donlar 2024 reseptler qadın aksesuarları küftə reseptləri masqalar neyrosirkulyator distoniya kosmetika novruz bayramına aid bakışta səməd vurğun burcler nizami gencevi bayraq