Beyin nə ilə qidalanır - Ac olanda nə baş verir?

Beyin nə ilə qidalanır - Ac olanda nə baş verir?Biz ac olan zaman beynimiz təhlükəli rejimdə işləyir. Mürəkkəb məsələlərin və işlərin həllini tapmaq beyin üçün çətin olur. Beynin əsas yanacağı, digər əzalarımızdan fərqli olaraq, yalnız qlükozadır. Bədənimizdə qlükoza ehtiyatı istifadə etdiyimiz yeməklərlə yaranır.
"Beynimizə şəkər lazımdırmı?" sualına cavab olaraq birmənalı demək olar ki, şəkər - xeyr; qlükoza - bəli!
Beynimizin yeganə yanacağı qlükoza sayılır. Qlükozadan başqa beynimiz heç nə ilə qidalanmır. Beynimiz bədən həcminin cəmi 2%-ni təşkil etsə də, qəbul etdiyimiz kalorilərin 20%-ni bu orqan mənimsəyir.
Gündəlik olaraq beynimizə 120 qram qlükoza lazım olur. Beyin qlükozanı qidadan alır. Beyində artıq qlükozanı saxlamaq üçün heç bir ehtiyat yoxdur, ona görə də, qlükozanın qəbulu davamlı olmalıdır.
Belə nəticəyə gəlmək olar ki, beyin qlükoza ilə yaxşı işləyir və onun azlığında zəifləyir. Beyinə ötürülən qlükoza ilə bağlı hər hansı problem zehni inkişafa təsir edir. Bəzi hallarda bu, huşun itirilməsinə də səbəb olur. Buna tibdə hipoqlikemiya deyirlər (qanda şəkərin kəskin azalması).
Bir sıra dietoloqlar və bloqerlər karbohidratların ziyanlı olduğunu iddia edir. Amma unutmaq olmaz ki, beyin qlükoza istehlak etməlidir. Qlükoza isə karbohidratdır. Lakin diqqətli olun! Tort və şirniyyatdan istifadə etmək olmaz.
Bəs onda qlükozanı haradan alaq? Əsas problem odur ki, insanlar karbohidrat olaraq əsas qida kimi un və şəkər məhsullarını - şəkər, çörək, şirniyyat və s. qəbul edirlər. Lakin bu qidalar qlükoza mənbəyi deyil. Qlükozanın daimi qəbulu üçün bir çox meyvə və tərəvəz var.
Qlükoza məhsullarının siyahısını sizə təqdim edirik:
- Bütün giləmeyvələr - çiyələk, böyürtkən, qarağat və s.
- Üzüm, xüsusən qara üzüm
- Albalı, gilas, gavalı
- Qarpız, yemiş
- Kök
- Baş kələm, gül kələm
- Balqabaq
Gün ərzində nə qədər qlükoza lazımdır?
Elmi araşdırmalar zamanı müəyyən edilib ki, beyin dəqiqədə 32 mkmoll qlükoza yandırır. Yəni beynin sağlam və gümrah qalması üçün fərdi olaraq gün ərzində 62-120 qr qlükoza lazımdır. Çəki və boy göstəricilərindən asılı olaraq, bu miqdar kimdəsə az, kimdəsə çox ola bilər.
Ona görə də, beyninizin inkişafı və sağlamlıq üçün mütləq qlükozalı təbii qidalar yeyin.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 963   Tarix: 09 yanvar 2022
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Rəqs etmək sağlamlıq üçün faydalıdır?

Mütəxəssislərin fikrincə, musiqi sədaları altında rəqs etmək həm psixoloji, həm də fiziki sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, klubda rəqs etmək orqanizmin gündəlik yandırdığı kaloriləri

.

Tökülən dişləri yenidən çıxardan dərman hazırlanıb

Yapon alimlər diş itkisinə qalıcı həll ola biləcək inqilabi bir dərman üzərində çalışıblar. Dişlərin təbii yolla yenidən böyüməsini hədəfləyən müalicə heyvanlar üzərində uğurlu nəticələr verib və hazırda insanlar üzərind

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Az yeyirəm, ancaq arıqlamıram. Niyə? - Dietoloq sirri açıqladı

Təkcə porsiyaları kiçiltməklə arıqlamaq mümkün deyil. xəbər verir ki, bunu Dietoloq-endokrinoloq Alena Barredo bildirib. Bir çox insan porsiyalarını azaltsa və şirniyyatdan uzaq durmağa çalışsa da, çəkisi eyni qalır və y

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır - Açıqlama

Soyuq fəsillər yaxınlaşdıqca üz dərisinə düzgün qulluq daha da vacib olur. xəbər verir ki, dermatoloq Qalina Amosovanın açıqlamasına görə səpkilərin qarşısını almaq üçün ilk növbədə üzü düzgün təmizləmək lazımdır. "Yumşa

.

C vitamini bu şəxslərə xeyirdən çox zərər verir

"Askorbin turşusunu ( vitamin C-nin elmi adı ) yüksək dozada qəbul etmək nə xəstəliyin qarşısını alır, nə də gedişatını yüngülləşdirir". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Svetlana Kanevskaya payız aylarında vitami

.

Cəmi 3 ədəd yemək orqanizmi başdan-ayağa gücləndirir

Mütəxəssislərin fikrincə, ən faydalı qoz illərdir bildiyimiz adi qoz deyil, Braziliya qozudur. Selenium, omeqa-3 yağ turşuları, vitamin və minerallarla zəngin olan bu qida immuniteti gücləndirir, dərini cavan saxlayır v

turlar.az

maskalar aksessuarlar geyim və ayaqqabılar hamilə geyimləri baş gicəllənməsi sac uzadan maskalar mətbəx kosmetika kökəlmək üçün nagillar şebnem tovuzlu big.az hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz