Bişmiş qarğıdalının FAYDALARI

Bişmiş qarğıdalının FAYDALARIQarğıdalı insanın yetişdirdiyi ən faydalı bitkilərdən biridir. Amerika, Avropa və Rusiyada qarğıdalı yetişən kimi onu müxtəlif variantlarda bişirib süfrəyə qoyurlar və ailəlikcə yeyirlər.
Bizdə isə qarğıdalı az xörəkdə istifadə olunur, daha çox yayda, dəniz kənarında suda bişmişi yeyilir.
Amma yenə də mövsümündə və hətta digər mövsümündə də bu faydalı dənli bitkisi orqanizmə çox faydalı olduğundan bol istifadə olunmalıdır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, B, E, H, A vitaminləri, dəmir, natrium, yod, maqnium, fosforla zəngin qarğıdalının insan orqanizminə çox faydalıdır. Hansı xəstəliklərdə xeyirlidir, kimlərə olar, kimlərə olmaz?
1. Qaraciyəri tənzimləyir, ödü qovur
Öd və qaraciyər problemi olanlar təzə qarğıdalı yesələr, yüngüllük hiss edəcəklər. Çünki ödü qovur. Bişmiş qarğıdalı və saçaqları hepatit, öd kisəsi və öd axarları iltihabı zamanı effektivdir. Lakin öd daşı xəstəliyi zamanı çoxlu qarğıdalı yemək olmaz ki, bu xəstəliyin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
Qaraciyər xəstəlikləri olanlar bişmiş qarğıdalının üzərinə bir qədər kərə yağı çəkib yesinlər.
2. Bağırsaqların hərəkətliliyini artırır
Qəbizlik tənbəl bağırsaq sindoromundan da qaynaqlanır. Qarğıdalı dənli olduğu üçün kobud qidadır və bağırsaqların divarına təzyiq edərək, peristaltikanı aktivləşdirir. Ona görə qəbizlikdən əziyyət çəkən insanlara da lazımdır.
3. Mədəaltı vəzini dirçəldir
Çox az adam və həkim bilir ki, təzə, sütül qarğıdalı dəmləməsi mədəaltı vəziyə yüngül tənzimləyici təsir edir. Bunun üçün 7 gün ərzində gündə 1 stəkan qarğıdalı dənlərinin dəmləməsini içmək lazımdır. Bu, maddələr mübadiləsini tənzimləyəcək. Penkreatit və diabetli xəstələrə çox faydalıdır.
4. Ürək-damar sistemini möhkəmləndirir
Tərkibində olan bir çox maddələr damarları möhkəmləndirir, eləcə də podaqra, nefrit zamanı ağrı tutmalarını azaldır.
5. Uşaqların boyunu, sümüklərini uzadır
Qarğıdalı uşaqlara əks göstəriş deyil. 3 yaşından vermək olar. Körpənin aktivliyini artırır, böyüməsinə zəmin yaradır.
6. Cinsi hormonları artırır
Həm qadın, həm kişilərdə hormonal problemlərdə faydalıdır. Sonsuzluqdan və impotensiyadan müalicədə bol yeyilə bilər.
7. Depressiya və nevrozla mübarizə aparır
Tərkibində olan mikroelementlər antidepressant və sakitləşdirici təsir edib, sinir sistemini tənzimləyir. Əsəbi insanlara faydalıdır.
8. Hamiləlik və südverən analar üçün vacibdir
Qarğıdalı hamiləlikdə toksikozla mübarizə aparır, südverənlərdə isə laktasiyanı artırır.
9. Yoğun bağırsaq şişlərinə qarşıdır
Fermentativ tərkibi bağırsaqlarda bədxassəli şişlərin yaranması və böyüməsinn qarşısını alır
10. İnfakrt, insultdan qoruyur
Dənələrində olan bol kalium ürək-damar sisteminə müsbət təsir edir, infarkt, insult və kardioloji problemlərdən qoruyur
11. İmmuniteti möhkəmləndirir
Müntəzəm qarğıdalı qəbul edənlərdə immunitet aktivləşir, bununla da infeksion xəstəliklər və viruslara qarşı dözümlülük yaranır.
12. Gözləri qoruyur, görməni itiləşdirir
Qarğıdalının tərkibində olan keratinoidlər görmənin itiliyi üçün vacibdir. Ona görə görməsi zəifləyənlər və yaşlı insanlar qarğıdalını bir qədər bol yesin.
Kimlərə qadağandır?
Qanın laxtalanmasında problemi olanlara, trombozu olanlara olmaz.
Eləcə də çəkisi müxtəlif səbəblərdən azalanlar yeməsin.
Kəskin mədə-bağırsaq xoralarında və köpü olanlara da məsləhət deyil.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1209   Tarix: 24 sentyabr 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Suşi rollarla bağlı əsas təhlükə

Suşi çoxları tərəfindən faydalı qida nümunəsi kimi qəbul edilir. Lakin unutmaq olmaz ki, bu yeməyin də sağlamlıq üçün təhlükələri ola bilər. Suşi rollar uzun illərdir ki, dünyanın hər yerində böyük populyarlıq qazanıb - insanla

.

Musiqinin yaddaşa təsiri elmi cəhətdən isbatlandı

Musiqinin yaddaşa təsiri elmi cəhətdən sübut olunub. xəbər verir ki, nəticələr "The Journal of Neuroscience" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatda 130 tələbə iştirak edib. Onlara gündəlik əşyaların şəkilləri göstərildikdə

.

Hər gün bir ovuc yeyin - möcüzə görəcəksiniz

Maqnezium enerjini artırmaq və əzələ funksiyalarını dəstəkləmək üçün vacib bir mineraldır. Lakin maqnezium çatışmazlığı nəticəsində kramp və yorğunluq kimi əlamətlər yarana bilər. İstehlak edilən qidalar vasitəsilə maqneziu

.

Bu balıqları ayda 3 dəfə yesəniz, xərçəng "qapınızı TANIMAYACAQ"

Son araşdırmalar göstərir ki, balıq yemək qadınlarda uzunömürlülüyə və sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. Ənənəvi olaraq diqqət daha çox iri balıqlara, məsələn, losos və tuna balığına yönəldilsə də, alimlər hesab edirlə

.

Bu qidalar dişləri bəm-bəyaz edir

"Çiyələk, ananas, süd məhsulları, eləcə də alma və yerkökü kimi bəzi qidalar dişlərin təbii şəkildə ağardılmasına kömək edir". xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı stomatoloq-terapevt Pavel Lısenkov -ya müsahibəsind

.

Bəh-bəhlə yeyilir, amma xərçəng yaradır - Açıqlama

Emal olunmuş qidalar xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, bunu onkoloq Prof. Dr. Türkan Öztürk Topçu deyib. "Xüsusi qatqı maddəli hazır qidalar bağırsaq florasını zədələyərək immuniteti zəiflədir və xərçəngə yo

.

31 ölkədə xolera təbili – Ölənlərin sayı sürətlə artır

Dünya Səhiyyə Təşkilatı (DST) 31 ölkədə davam edən xolera epidemiyasının getdikcə ağırlaşdığını və ölüm göstəricilərinin artdığını açıqlayıb. Təşkilatın son hesabatına görə, indiyədək 4 min 738 nəfər xəstəlik səbəbilə həyatın

.

Dünyanın ən sağlam qidası elan edildi

Mütəxəssislərin apardığı genişmiqyaslı araşdırmalar nəticəsində dünyanın ən sağlam qidası açıqlanıb. Minlərlə məhsul arasından zirvəyə yüksələn qida isə razyana olub. Vitamin və mineral baxımından olduqca zəngin olan razyana müntəzə

.

Bu məlhəmlə yaralarınız sağalacaq

Bəzən bilinən, bəzən isə bilinməyən səbəbdən bədəndə yaralar əmələ gəlir. Və ya yıxılırıq, əlimizi bıçaq kəsir. Bəzi hallarda isə yaralar gec sağalır, xoşagəlməz görüntü yaradır. xəbər verir ki, mütəxəssislər yaranı sağaltma

turlar.az

hamiləlik kosmetika mehsullari kosmetik vasiteler quru yeməklər ayaqqabı və çanta qadin net illik bürclər kosmetika hakista babasil webnem tovuzlu şəhid cekc pornuxa