Biz niyə kökəlirik və ya nələr maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur?

Biz niyə kökəlirik və ya nələr maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur?Qəbul etdiyimiz hər bir qida orqanizmdə enerjiyə çevrilir və artıq olanı piy toxumasına çevrilir. Bu səbəbdən də maddələr mübadiləsinin pozulması artıq piyin bədəndə toplanmasına səbəb olur və kökəlmə ilə nəticələnir. Mübadilənin normal getməsi zamani isə insan lazım olan qədər yemək yediyinə baxmayaraq artıq çəkiyə sahib olmur və normal bədən quruluşuna sahib olur.
Yaşanan həyat tərzi, stresslər, genetik meyillilik, fiziki aktiv həyat keçirməmək, endokrin xəstəliklər orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur. Ən cox da günün əksər hissəsini evdə keçirən adamlarda maddələr mübadiləsi daha zəif gedir və arıqlamaq mümkün olmur. Bunun səbəbi isə qəbul edilən enerjinin sərfiyyatının az olmasıdır.Bu səbəbdən də aktiv həyat keçirməyən adamlar daima enerjilərini nəzarət altında saxlamalıdır. Kalorili qidaların qəbulu və azhərəkətlilik piy toxumasının orqanizmdə depolanıb yığılmasına səbəb olur. Bunun baş verməməsi üçün isə gündəlik qəbul edilən qidanı 5-6 hissəyə bölmək və səhər yeməyini yuxudan durduqdan 30-50 dəqiqə sonra yemək lazımdır. Mütəxəssislər aşağıdakı qidaların maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyini söyləyirlər:
* qreyfurt
* yaşıl çay
* qatıq
* badam
* yaşıl alma
* ispanaq
* brokkoli kələmi
* darçın
* süd
* buğda kəpəyi
* hind quşu əti
Kalsiumla zəngin tərəvəzlər, kofe, yüngül şorbalar, kəskin qidalar və yağsız ağartı məhsulları da maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Metobolozmi sürətləndirmək və arıqlamaq üçün nə etmək lazımdır?
Arıqlamaq üçün mütəxəssislər qida rosionundan yağları və karbohidratları tamamilə xaric etməyi məsləhət bilmirlər. Çünki onların qidadan uzun müddət çıxarılması böyrəklər və qara ciyərdə müxtəlif problemlərə səbəb olur. Çünki karbohidratlar orqanizmdə bütün orqanların fəaliyyəti üçün vacib sayılır.
Arıqlamaq məqsədilə qida rasionundan yağların da tamamilə çıxarılması düzgün hesab edilmir.Çünki,orqanizm üçün yağlar lazımdır.Yağların tərkibində olan leptin hormonların fəaliyyətində mühüm rol oynayır.Orqanizmdə maddələr mübadiləsinin sürətlənməsində ən çox Omeqa-3 yağı rol oynayır. Omeqa-3 yağı isə ən çox dəniz məhsullarında, zeytunda, qara zirə yağında, qoz yağında olur.
Qida qəbulu zamanı acı qidalardan istifadə etmək qidaların bağırsaqlardan sorulmasını sürətləndirir. Bu qidalara isə istiot, acı bibər, pul bibər, zəncəfil və s. aiddir. Qidalanma zamanı müxtəlif şirələrin, kompotların qəbulu da lazımdır, amma bunların tərkibi qidaların həzmə getməsini ləngidə bilir.Bu isə orqanizmdə su-duz mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur. Bu səbəbdən də mütəxəssislər təmiz su içilməsini tövsiyə edirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1050   Tarix: 12 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qanda şəkəri salan meyvə

Bu meyvədə olan rezisdent nişasta və pektin qanda qlükozanı tənzimləyir və uzun müddət toxluq verir. -a istinadən xəbər verir ki, avstraliyalı diyetoloq Syuzi Barrell yetişməmiş yaşıl bananın faydasını açıqlayıb. "Yetişmi

.

Bədəndəki göyərmələr bu xəstəliyin əlamətləri imiş

Hemofiliya xəstəliyi xroniki və ciddi xəstəlikdir. . -a istinadən xəbər verir ki, uşaq hematologiya və onkologiya mütəxəssisi dosent Işık Odaman 17 aprel dünya Hemofiliya günü ilə əlaqəli açıqlama verib. O, bədəndə, asa

.

Hər gün bir qaşıq zeytun yağı içmək üçün 6 səbəb

Son araşdırmalara görə, səhər yeməyinizə zeytun yağı əlavə etmək faydalarını artıra bilər. .   -a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, bu yağdan yalnız bir yemək qaşığı bədənə əhəmiyyətli faydalar gətirə bilər. Depressiyada

.

İki həftədə bir dəfə pəhrizi pozmaq olar - Zərərsizdir

Sağlam qalmaq üçün yağlı, şirin və çox duzlu yeməklərdən imtina etmək yaxşıdır. Ancaq iki həftədə bir dəfə zərərli yemək sağlamlığa o qədər də böyük zərər verməz. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı endokrinolo

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Çayın xərçəngə səbəb olduğu sübut olundu

Çin alimləri çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqəni sübut edən çoxillik araşdırmalarına yekun vurublar. " "a istinadən  xəbər verir ki, nəticələr qara çayın siqaret qədər ağciyər xərçənginə səbəb olduğunu sübu

.

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Həkimlər bərk pendirdən imtina etməyin 4 səbəbini açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, bərk pendir sağlamlığa zərər verə bilər. . Qanda şəkəri salan meyvə. Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI. Depressiyadan əziyyə

.

Makaronla bağlı dəhşətli fakt - belə yedikdə

Makaron bişirildikdən dərhal sonra yeyilməlidir.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bu, sağlamlıq problemlərinə səbəb olmaya bilər. Yenidən qızdırıldıqda makaronda olan nişasta dəyişdirilmiş nişastaya çevrilir

.

Niyə yazda günəş eynəyi taxılmalıdır? - MARAQLI FAKT

Bir çox mütəxəssis yaz aylarında eynəkdən istifadə etməyi məsləhət görürlər.   -a istinadən xəbər verir ki, yazda günəş işığı gözlərə daha çox zərər verir. Günəş eynəkləri gözlərinizi zərərli ultrabənövşəyi şüalardan qorumaqd

turlar.az

sonxeber.az maskalar makiyaj etmek qaydalari donlar 2024 biz və kişilər ud hindi faydalari plastik əməliyyat mətbəx qaydaları kosmetika ikizler narin faydasi salatlar oxu az opusme