Bu aylarda yetişən qarpızı yemək olar? - Həkim MƏSLƏHƏTİ

Bu aylarda yetişən qarpızı yemək olar? - Həkim MƏSLƏHƏTİ"İndi elə bir dövrdür ki, təbiətin bizə bəxş etdiyi nemətlərlə qidalanıb-qidalanmamaq barədə düşünməli oluruq. Son günlər bazar piştaxtalarına çıxarılan qarpız barədə də müxtəlif fikirlər var. Onun çox gübrə ilə yetişdirildiyi, geninin dəyişdirildiyi barədə fikirlər səslənir. Əlbəttə ki, bu gün yetişdirilən qarpızla əvvəlki qarpız arasında böyük fərq var, bunu danmaq olmaz".
Milli.Az xəbər verir ki, bu sözləri həkim-fitoterapevt Füzuli Hüseynov açıqlamasında deyib.
"Təəssüf ki, yerli qarpız sortları indi çox az qalıb, əvvəllər yetişdirilən yerli qarpızların tumları çox və böyük olurdu. Qarpızı kəsəndə içində böyük damarların aydın görünməsi ona gübrələrin qədərindən artıq verilməsindən xəbər verir. Çox böyük qarpız almaqdan da çəkinmək lazımdır, çünki onu bir dəfəyə yemək problem yarada bilər. Yaxşı olar ki, qarpız az-az və tez-tez yeyilsin. Xatırladım ki, xərçəng əleyhinə ən faydalı maddələrdən olan likopen qarpızın tərkibində pomidorda olduğundan iki dəfə çoxdur. Qarpız böyrək, qaraciyər və bağırsaq xovlarının əla təmizləyicisidir. Tərkibi A vitamini ilə zəngin olduğundan çox qarpız yeyənlərin dərisi parlaq olur, gözlər üçün faydalıdır, kalsium və kaliumla zəngin olduğuna görə sümükləri möhkəmlədir. Qarpızın tərkibində olan sitrulin maddəsi piyləri əridir, yüksəlmiş xolesterini aşağı salır, arıqlamaq istəyənlər üçün faydalı qida vasitəsidir. Orqanizmin ən çox ehtiyac duyduğu C vitamininə malik olduğundan immuniteti artırır, əzələ yorğunluğu və qıcolmaları aradan qaldırır. Lakin şəkərli diabet xəstələri qarpızla çox az miqdarda qidalanmalıdırlar", - deyə həkim bildirib.
Həkim-fitoterapevt daha çox iyul-avqust aylarında yetişən qarpıza üstünlük verməyi söyləyib: "Həmin aylarda yetişən məhsulda mineral və vitaminlər daha çox olur. Onun qabığı da çox qiymətli müalicə vasitəsidır. Qarpız qabığının içərisindəki ağ təbəqə kəsilib qurudulandan sonra qəhvəüyüdəndə üyüdülür, ağzı kip bağlanan qaba yığılaraq gündə üç dəfə yeməkdən 1 saat əvvəl bir çay qaşığı 1 stəkan su ilə içilməsi böyrək daşlarını əridir". (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1367   Tarix: 01 iyul 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Ofis işçilərinin ən böyük "dərdi" - Həkimdən çarə

Hər bir ofis işçisi ən azı bir dəfə bel ağrısı ilə üzləşib. Bəziləri isə bu problemi daim yaşayır. xəbər verir ki, neyroxirurq Stanislav Timonin açıqlamasında ofis işçilərində bel ağrılarının dörd əsas səbəbini açıqlayıb

.

Səhərlər enerjili oyanmağın sirri: Yatmazdan əvvəl otağınıza qoyun

Gündəlik yorgunluq, motivasiya çatışmazlığı və bitməyən halsızlıq çox vaxt keyfiyyətli yuxunun olmamasından qaynaqlanır.  xəbər verir ki, səhərlər enerjili oyanmağın yolu isə düşündüyünüz qədər mürəkkəb deyil. . Ev şəraitind

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq

Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün cidd

.

Gənclik iksiri hazırlandı - Ömrü iki dəfə uzadır

ABŞ gənclik iksiri yaradıb. xəbər verir ki, vəd olunan məlumata görə ABŞ-nin Immorta Bio şirkəti tərəfindən hazırlanan SenoVax vaksini yaşlanma prosesini ləngitmək məqsədi daşıyır. Vaksin yaşlanan hüceyrələri hədəf alara

.

100 yaşına qədər yaşamağın gizli resepti - Xəstəliksiz ömür üçün

Dünyanın "ən uzunömürlü insanlarının" yaşadığı bölgələrdə aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, bitki yönümlü qidalanma, liflə zəngin məhsullar və az kalorili həyat tərzi xroniki xəstəliklərə qarşı güclü sipə

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Ən çox onlar yatır

"World Population Review" təşkilatı dünyanın bir sıra ölkələrində insanların gündəlik yuxu rejimi ilə bağlı araşdırma aparıb. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  bu barədə qurumun hesabatında qeyd olunub. Bildirili

.

Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik

Beynin sağlamlığını təhlükəyə atan 8 qida açıqlanıb. xəbər verir ki, aşağıdakı qidaların çoxluğu beynin sürətini zəiflədir. Uzunmüddətli spirt istifadəsi qərarvermə və impulsları idarə edən beyin bölgələrinə zərər verə bilər

turlar.az

geyim dəbləri geyim seçimi toy gecesi dil haqqında aforizmlər xina sozleri cagatay ulusoy tecavuze ugrayan qadinlar kosmetika gözellik sağlamlığa aid atalar sözləri qadin.az azerb clpaq qadinlari oxu az