Bu aylarda yetişən qarpızı yemək olar? - Həkim MƏSLƏHƏTİ

Bu aylarda yetişən qarpızı yemək olar? - Həkim MƏSLƏHƏTİ"İndi elə bir dövrdür ki, təbiətin bizə bəxş etdiyi nemətlərlə qidalanıb-qidalanmamaq barədə düşünməli oluruq. Son günlər bazar piştaxtalarına çıxarılan qarpız barədə də müxtəlif fikirlər var. Onun çox gübrə ilə yetişdirildiyi, geninin dəyişdirildiyi barədə fikirlər səslənir. Əlbəttə ki, bu gün yetişdirilən qarpızla əvvəlki qarpız arasında böyük fərq var, bunu danmaq olmaz".
Milli.Az xəbər verir ki, bu sözləri həkim-fitoterapevt Füzuli Hüseynov açıqlamasında deyib.
"Təəssüf ki, yerli qarpız sortları indi çox az qalıb, əvvəllər yetişdirilən yerli qarpızların tumları çox və böyük olurdu. Qarpızı kəsəndə içində böyük damarların aydın görünməsi ona gübrələrin qədərindən artıq verilməsindən xəbər verir. Çox böyük qarpız almaqdan da çəkinmək lazımdır, çünki onu bir dəfəyə yemək problem yarada bilər. Yaxşı olar ki, qarpız az-az və tez-tez yeyilsin. Xatırladım ki, xərçəng əleyhinə ən faydalı maddələrdən olan likopen qarpızın tərkibində pomidorda olduğundan iki dəfə çoxdur. Qarpız böyrək, qaraciyər və bağırsaq xovlarının əla təmizləyicisidir. Tərkibi A vitamini ilə zəngin olduğundan çox qarpız yeyənlərin dərisi parlaq olur, gözlər üçün faydalıdır, kalsium və kaliumla zəngin olduğuna görə sümükləri möhkəmlədir. Qarpızın tərkibində olan sitrulin maddəsi piyləri əridir, yüksəlmiş xolesterini aşağı salır, arıqlamaq istəyənlər üçün faydalı qida vasitəsidir. Orqanizmin ən çox ehtiyac duyduğu C vitamininə malik olduğundan immuniteti artırır, əzələ yorğunluğu və qıcolmaları aradan qaldırır. Lakin şəkərli diabet xəstələri qarpızla çox az miqdarda qidalanmalıdırlar", - deyə həkim bildirib.
Həkim-fitoterapevt daha çox iyul-avqust aylarında yetişən qarpıza üstünlük verməyi söyləyib: "Həmin aylarda yetişən məhsulda mineral və vitaminlər daha çox olur. Onun qabığı da çox qiymətli müalicə vasitəsidır. Qarpız qabığının içərisindəki ağ təbəqə kəsilib qurudulandan sonra qəhvəüyüdəndə üyüdülür, ağzı kip bağlanan qaba yığılaraq gündə üç dəfə yeməkdən 1 saat əvvəl bir çay qaşığı 1 stəkan su ilə içilməsi böyrək daşlarını əridir". (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1334   Tarix: 01 iyul 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Pişiyi sayəsində xərçəng olduğunu öyrəndi: "Həyatımı xilas etdi"

İzmirdə yaşayan 51 yaşlı Cavidan Akkaya həyatını dəyişdirən hadisəni təsadüfən pişiyi sayəsində yaşayıb. O, Şanlı adlı pişiyini oxşayarkən onun qarnında sərtlik hiss edib və bir həftə sonra özünü yoxladıqda sinəsində oxşa

.

Hər gün bir kök yeyin - inanılmaz faydaları

Tərəvəzlər arasında həm ləzzətinə, həm də sağlamlığa faydalarına görə seçilən yerkökü gündəlik pəhrizinizdə mütləq olmalıdır. xəbər verir ki, yerkökünün müntəzəm istehlakı sağlam həyatı dəstəkləyən bir çox fayda gətirir

.

Arıq olsanız belə qarnınız varsa... - Xəbərdarlıq

Bədən çəkisi normal olsa belə, qarın boşluğunda yığılan piy (dərin qarın piyləri) və qaraciyərdə toplanan piy beyinə qan aparan boyun arteriyalarının daralması və tutulması riskini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu arteriyaları

.

Hər gün edirik - Amma çayı belə içmək xərçəngə aparırmış

Gündəlik həyatda milyonlarla insan çay və qəhvəni qaynar halda içir, lakin mütəxəssislər bu vərdişin düşündüyümüzdən daha təhlükəli olduğunu bildirir. Yeni araşdırmalar göstərib ki, içkiləri ağzı yandıracaq dərəcədə ist

.

Sadə görünən bu hərəkət bizi sağlam edirmiş - cəmi 5-6 saniyənizi alır

Zürix Federal Texnologiya İnstitutunda aparılan yeni elmi tədqiqat, dərin nəfəs alıb verməyin ağciyərlərin elastikliyini bərpa etməkdə mühüm rol oynadığını ortaya çıxarıb.  xəbər verir ki, dərin nəfəs aldıqdan sonra ağciyərləri

.

Özbaşına atılan ağrıkəsicilər böyrəklərin "evini yıxır" - Açıqlama

Həkim ağrıkəsicilərin nəzarətsiz qəbulu zamanı böyrəklərin ciddi zədələnmə riski barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, rusiyalı nefroloq, tibb elmləri namizədi Aleksey Reznikov açıqlamasında bildirib ki, ağrıkəsicilə

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

.

Yeməkdən sonra yuxunuz gəlirsə, diqqət – Bu xəstəliyin xəbərçisi ola bilər

38 yaşdan yuxarı şəxslərə mütəxəssislərdən ciddi xəbərdarlıq gəlib. Əgər yeməkdən dərhal sonra yuxunuz gəlirsə və çəki atmaqda çətinlik çəkirsinizsə, bu, şəkər xəstəliyinin (diabetin) ilkin əlaməti ola bilər. Hər 5 nəfərdə

.

Hər 8 qadından biri risk altındadır - Həddindən artıq şəkərli qidalar yol aça bilər

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, hər səkkiz qadından biri döş (süd vəzi) xərçəngi riski altındadır. Erkən diaqnoz qoyulan hallarda isə xəstəliyin sağalma ehtimalı 90 faizə qədər yüksəlir. xəbər verir ki, Doğum, Ginekologiy

turlar.az

gözəllik məhsulları reseptler yaz geyimleri 2025 enli koftalar dermanlar məmməd ismayıl saç maskaları kosmetika sevda novruz bayrami hakisda şəkərbura arxadan olmaq nizami gəncəvi