Bu aylarda yetişən qarpızı yemək olar? - Həkim MƏSLƏHƏTİ

Bu aylarda yetişən qarpızı yemək olar? - Həkim MƏSLƏHƏTİ"İndi elə bir dövrdür ki, təbiətin bizə bəxş etdiyi nemətlərlə qidalanıb-qidalanmamaq barədə düşünməli oluruq. Son günlər bazar piştaxtalarına çıxarılan qarpız barədə də müxtəlif fikirlər var. Onun çox gübrə ilə yetişdirildiyi, geninin dəyişdirildiyi barədə fikirlər səslənir. Əlbəttə ki, bu gün yetişdirilən qarpızla əvvəlki qarpız arasında böyük fərq var, bunu danmaq olmaz".
Milli.Az xəbər verir ki, bu sözləri həkim-fitoterapevt Füzuli Hüseynov açıqlamasında deyib.
"Təəssüf ki, yerli qarpız sortları indi çox az qalıb, əvvəllər yetişdirilən yerli qarpızların tumları çox və böyük olurdu. Qarpızı kəsəndə içində böyük damarların aydın görünməsi ona gübrələrin qədərindən artıq verilməsindən xəbər verir. Çox böyük qarpız almaqdan da çəkinmək lazımdır, çünki onu bir dəfəyə yemək problem yarada bilər. Yaxşı olar ki, qarpız az-az və tez-tez yeyilsin. Xatırladım ki, xərçəng əleyhinə ən faydalı maddələrdən olan likopen qarpızın tərkibində pomidorda olduğundan iki dəfə çoxdur. Qarpız böyrək, qaraciyər və bağırsaq xovlarının əla təmizləyicisidir. Tərkibi A vitamini ilə zəngin olduğundan çox qarpız yeyənlərin dərisi parlaq olur, gözlər üçün faydalıdır, kalsium və kaliumla zəngin olduğuna görə sümükləri möhkəmlədir. Qarpızın tərkibində olan sitrulin maddəsi piyləri əridir, yüksəlmiş xolesterini aşağı salır, arıqlamaq istəyənlər üçün faydalı qida vasitəsidir. Orqanizmin ən çox ehtiyac duyduğu C vitamininə malik olduğundan immuniteti artırır, əzələ yorğunluğu və qıcolmaları aradan qaldırır. Lakin şəkərli diabet xəstələri qarpızla çox az miqdarda qidalanmalıdırlar", - deyə həkim bildirib.
Həkim-fitoterapevt daha çox iyul-avqust aylarında yetişən qarpıza üstünlük verməyi söyləyib: "Həmin aylarda yetişən məhsulda mineral və vitaminlər daha çox olur. Onun qabığı da çox qiymətli müalicə vasitəsidır. Qarpız qabığının içərisindəki ağ təbəqə kəsilib qurudulandan sonra qəhvəüyüdəndə üyüdülür, ağzı kip bağlanan qaba yığılaraq gündə üç dəfə yeməkdən 1 saat əvvəl bir çay qaşığı 1 stəkan su ilə içilməsi böyrək daşlarını əridir". (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1314   Tarix: 01 iyul 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

70 qəpiyə satılan "ölüm içkiləri"

Tibb elmləri doktoru Elvira Xaçirova enerji içkilərinin sağlamlığa mənfi təsirləri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə bu cür içkilər tərkibində yüksək dozada kofein, şəkər və sintetik maddələr ehtiv

.

İstidən yata bilməyənlərin nəzərinə - Həkim qeyri-adi üsul açıqladı

Britaniyalı terapevt Amir Xan isti havalarda daha tez yuxuya getmək üçün qeyri-adi üsullar təklif edib. bildirir ki, onun tövsiyələri "Daily Mirror" nəşrində dərc olunub. Həkimin sözlərinə görə insanın yuxuya getməs

.

Canınızı sevirsinizsə bu 3 qidadan uzaq durun

Nevroloq Baibing Çen beyin sağlamlığı üçün uzaq durulmalı olan 3 təhlükəli qidanı açıqlayıb. nypost-a istinadla xəbər verir ki, Çen ilk növbədə böyük tropik balıqlardan - barakuda, qrupper və amberjack kimi növlərdən uza

.

Ətri hara vuraq ki daha qalıcı olsun?

Ətirdən düzgün istifadə onun qalıcılığını xeyli artırır. Mütəxəssislərin fikrincə, bədənin müəyyən nahiyələrinə vurulan ətir daha uzunmüddətli təsir göstərir. -ın məlumatına görə dermatoloqlar bildirirlər ki, ətirin qalıc

.

Qarpız tumları təbii "viaqra"dır?

Qarpız tumlarının "təbii viaqra" təsiri göstərdiyi irəli sürülür. Lakin, mütəxəssislər bildirir ki, bu məlumatın elmi əsasları yoxdur. xəbər verir ki, qarpız tumları protein, sink, maqnezium və omeqa yağ turşular

.

Qarpızdan zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yay aylarının sevilən meyvələrindən biri olan qarpız təkcə dadlı deyil, həm də bədən üçün faydalı vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, lakin düzgün seçilmədikdə və ya düzgün saxlanmadıqda, qarpızdan zəhərlənm

.

30-50 yaş aralağında günəş altında nə qədər qala bilərik?

Günəşlənmək təkcə dəriyə gözəl bir tündlük vermək deyil, həm də sağlamlıq məsələsidir. Günəş altında həddindən artıq qalmaq dəri yanıqlarına, vaxtından əvvəl qocalmaya və dəri xərçəngi riskinin artmasına səbəb ola bilər

.

Qocalmanı gecikdirir, yuxunu da yaxşılaşdırır

Yayın ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri də gilasdır. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  gilas yüksək miqdarda C vitamini, A vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini və B6 vitamini ehtiva edir. Bu meyvə həmçinin fosfor

.

Düyü ilə bu məhsulları yeməyin

Düyü ilə bəzi yeməklərin bir yerdə qəbulu mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Yağlı və qızardılmış yeməklərlə düyünün birlikdə istehlakı həzm prosesini çətinləşdirir. Süd və süd məhsulları ilə birlikdə yemək məd

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gozel gorunmek qadin sayti makiyaj instagram usaq saclarinin yigilmasi sizanaqlara qarsi uz maskalari xalq təbabəti badimcan tursusu hazirlanmasi vicdan nizami gencevi novruz bayramı haxışta heyati zəhmət