Bu qidalar tıxanmış bağırsaqları dərhal boşaldır - XALQ TƏBABƏTİ
Həzm problemləri bir çox insanın həyatını kabusa çevirən sağlamlıq problemlərindən biridir. Ancaq bu sağlamlıq problemini təbii və asanlıqla həll etməyin bir çox yolu var. Onlardan biri də faydaları ilə tanınan quru meyvələrdir. Mütəxəssis Diyetoloq Renkin Özbay bildirib ki, quru meyvələrin faydaları saysız-hesabsızdır. Liflə zəngin olan quru meyvələr həzm sisteminə müsbət təsir edir. Xüsusilə pəhriz saxlayanlar üçün əvəzolunmaz alternatividir.
Qurutma prosesi qidaları qorumaq üçün istifadə edilən ən qədim üsullardan biridir və davamlılığını uzun müddət qoruyur. Tərkibindəki suyun miqdarı az olduğu üçün yeməyi xarab edəcək mikroorqanizmlər inkişaf edib çoxala bilmir.
Ekspert qeyd edib ki, quru meyvələr təzə meyvələrdəki 90%-lik su miqdarının 10-20%-ə endirilməsi ilə əldə edildiyi üçün meyvələrin şəkər tərkibi və davamlılığı artır. artır. Quruduqdan sonra C vitaminindən başqa bütün minerallar qorunur, quru meyvələr yüksək antioksidan potensialı ilə ilk növbədə orqanizmi sərbəst radikallardan qoruyur. Meyvələr arasında alma, armud, albalı, gavalı, ərik, üzüm və tut ən sağlam hesab edilir. Məsələn, quru armud vitaminlərlə çox zəngindir. Böyrəklərin nizamlı işləməsini təmin edir. Sidiyi bol edir. Böyrək daşlarının və qumun tökülməsinə kömək edir. Yüksək qan təzyiqini aşağı salır. Qanı təmizləyir və bütün vəzilərin normal fəaliyyətini təmin edir.
Armud qurusu anemiyanın və qəbizliyin qarşısını alır. Əsəbləri sakitləşdirir. Zehni yorğunluğu aradan qaldırır. Susuzluğu yatırır. Tüpürcək ifrazını artırır. Hamilə qadınların qusmasını azaldır. Diabet xəstələri də yeyə bilər. Yeməkdən əvvəl istehlak edilərsə faydasını daha da artırır.
Mütəxəssis quru gavalının faydaları barədə də danışıb. O bildirib ki, xüsusilə axşamlar şəkəri az olan meyvələrdən istifadə etmək lazımdır. Qadınlar üçün qurudulmuş qara gavalı istehlak etmək faydalıdır. Çünki tərkibində çoxlu kalsium və D vitamini var. Buna görə də onun istehlakı sümük sağlamlığının ciddi şəkildə qorunması deməkdir. Bundan başqa, gavalı tərkibindəki zəngin kalium və maqnezium minerallarına görə, təzyiq, qaraciyər, ürək, böyrəklər üçün də faydalıdır. Güclü antioksidantları ilə ürək xəstəlikləri və böhran riskini azaldıcı təsirə malikdir. Qan şəkərini aşağı salır. Xərçəngdən qoruyur və dərinin qocalmasının qarşısını alır. Qurudulmuş kivi də sağlamlıq üçün çox mühüm işlər görə bilər.
A və C vitaminləri, kalium, kalsium, dəmir və maqneziumla zəngindir. Onun qida dəyəri də çox yüksəkdir. Yüksək lif tərkibi bağırsaq işinə müsbət təsir edərək həzmi asanlaşdırır. Bu zaman qəbizliyin qarşısını alır. Qan təzyiqini tarazlaşdırır, qan təzyiqini və xolesterini aşağı salır. İmmunitet sistemini gücləndirir, soyuqdəymə və soyuqdəymə, qan azlığı və mədə xəstəliklərinə də yaxşı gəlir. Dərinin gözəlləşdirilməsində də çox təsirlidir.
medicalmedia.az
Saglamolun.Az