Bu vitaminin çatışmazlığı koronavirusdan ölüm riski yaradır
Alimlər bədəndə K vitamini çatışmazlığının koronavirusdan ölümcül fəsadların - hipertoniya, diabet, ürək-damar xəstəlikləri və piylənmənin inkişaf riskini artırdığını müəyyənləşdirib.
Publika.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu barədə Niderland və Belçika alimləri danışıb. Onların sözlərinə görə, K vitamini çatışmazlığı ilə damar divarları zədələnməyə həssas olur və tromboz riski artır.
Mütəxəssislər K vitamininin ağciyər sağlamlığı və qan laxtalanmasının tənzimlənməsi üçün vacib olduğunu bildirib. Onların sözlərinə görə, K vitamini endotelial hüceyrələrdə sintez edilən və trombozun qarşısının alınmasında əhəmiyyətli rol oynayan S proteinini aktivləşdirir. Həm də elastik lifləri məhv olmaqdan qoruyan MGP zülalının fəaliyyəti K vitaminindən asılıdır. Bu protein yumşaq toxumalarda kalsium kristallarının böyüməsinə maneə törədə bilər.
K vitamini MGP istehsalını stimullaşdırır, lakin ehtiyatları aktiv şəkildə tükənir. Bu vəziyyətdə K vitamini çatışmazlığı bir neçə gün davam edən qeyri-sağlam qidalanma nəticəsində inkişaf edə bilər.
Alimlərin fikrincə, çatışmazlıq fonunda damarın zədələnmə riski artır. Bu baş verərsə, bədən yaranı sağaltmağa çalışır - yerində qan laxtası əmələ gəlir. Böyüməyə başlayanda və bu cür laxtaların sayı artdıqda qan dövranı pozulur. Böyük laxtalanma damarı bağlayaraq ölümə səbəb ola bilər. Üstəlik, bu, həm koronavirus xəstələrində, həm də diabet, hipertoniya, böyrək xəstəliyi və piylənmədən əziyyət çəkənlərdə müşahidə olunur.
Aytən Məftun