Çaydanı ərpdən təmizləməyin üsulları
Keyfiyyətindən asılı olmayaraq çaydanda uzun müddət su qaynadanda ərp əmələ gəlir. Kalsium, yaxud maqnium karbonatlardan ibarət ərp həm suyun qaynamasını ləngidir, həm də ona xoşagəlməz dad verir. Ərpdən bir neçə asan üsulla can qurtarmaq olar.
Adi çaydanın (elektrik olmayan) içinə kartof, limon, armud, yaxud da alma qabıqları tökün. Üstünə su alıb qaynadın. Sonra çaydanın içini adi süngərlə təmizləyin.
Elektrik çaynikinin içinə 1 litr koka-kola töküb qaynadın. Sonra süngər çəkən kimi ərp təmizlənəcək.
Bi qədər təhlükəli, amma güclü üsul: çaydanın içinə 1,5 l su, sonra 100 ml sirkə esensiyası töküb saxlayın. Çalışın, bu zaman esensiyanın buxarını udmayasınız, zəhərlənə bilərsiniz. Esensiyanın gözünüzə və dərinizə düşməsinə də imkan verməyin. Sonra çaydanı çoxlu suyla yaxalayın.
Həmçinin 1:6 nisbətində sirkə esensiyası ilə suyu qarışdırıb çaydana tökə, onu 60-70 dərəcə C-dək qızdıra və belə temperaturda çaydanı 20-30 dəqiqə saxlaya bilərsiniz. Bundan sonra çaydanı tərtəmiz yaxalamaq lazımdır.
Çaydanda suyu qaynadın, 2 x.q. limon turşusu əlavə edin. Qarışdırın. Bu zaman çaydanın içində qatı reaksiya gedəcək, fışıltı ilə qaz ayrılacaq. 10 dəqiqə saxlayın. Bu müddətdə ərp əriməlidir. Əgər yenə də qalıbsa, proseduru təkrarlayın.
Həftədə bir dəfə çaydanın içinə soyuq su tökün, 1-2 paket limon turşusu əlavə edib qaynadın. Bir qədər saxlayın. Sonra suyu süzün, çaydanı yaxalayın, içində yenə su (qarışıqsız) qaynadıb, onu da süzün.
f Paylaş