COVID-19 virusuna yoluxma riskini azaltmaq üçün ürək-damar xəstələri düzgün qidalanmalıdırlar

COVID-19 virusuna yoluxma riskini azaltmaq üçün ürək-damar xəstələri düzgün qidalanmalıdırlarÜrək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslərin koronavirus (COVID-19) infeksiyasına yoluxma riski yüksəkdir. COVID-19 virusu ürək-damar sisteminə təsir göstərərək xəstəliyin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Çox təəssüf ki, yaşlı və ürək-damar problemləri ilə yanaşı digər xroniki xəstəliyi də olanlarda infeksiyanın gedişatı daha ağır fəsadlar törədir.
AQTA-dan Milli.Az-a bildirilib ki, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına meyvə-tərəvəzlərin az, duz və doymuş turşuların isə həddindən artıq istehlakı, gündəlik qəbul edilən qidaların tərkibində lifin azlığı və ya olmaması, balanslaşdırılmamış qidalanma kimi amillər təsir edir. Artıq çəki və piylənmə, qanda yağların səviyyəsinin yüksəlməsi, yüksək qan təzyiqi xəstəliyin baş vermə ehtimalını artıran risk faktorlarındandır. Ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı həyat tərzi, xüsusən tütünçəkmə, mütəmadi alkoqol qəbulu, az fiziki aktivlik, eləcə də emosional gərginlik kimi amillərlə sıx əlaqəlidir. Xəstəliyin yaranma səbəbləri arasında irsi meyillilik, yaş və cins də böyük rol oynayır. Belə ki, xəstəlik daha çox 40 yaşdan yuxarı insanlarda müşahidə edilir. Həmçinin kişilərlə müqayisədə qadınlarda xəstəliyin əmələ gəlməsi riski daha aşağıdır.
Koronavirusa qarşı ən yaxşı müdafiə vasitəsi müvafiq qabaqlayıcı tədbir və tövsiyələrə ciddi əməl etməklə yanaşı, güclü immun sistemidir. Havalar soyuduqca virusun daha da aktivləşəcəyini nəzərə alsaq, immun sistemini gücləndirməklə orqanizmin COVID-19 infeksiyasına qarşı müdafiə qabiliyyətini artıra bilərik. İmmun sistemin fəaliyyətində fiziki cəhətdən aktivlik, normal yuxu rejimi və balanslı şəkildə qidalanma mühüm rol oynayır. Ümumiyyətlə, ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikasında düzgün və sağlam qidalanma şərtdir:
Qidanı gündə 5-6 dəfə olmaqla kiçik porsiyalarla qəbul etmək lazımdır.
Gün ərzində istifadə edilən duzun miqdarı azaldılmalıdır. Duz bədəndə artıq mayenin toplanması ilə ödəmin yaranmasına və qan təzyiqinin artmasına səbəb olur.
Heyvan mənşəli yağların qəbulunu azaltmaq lazımdır. Konservləşdirilmiş ət, yağlı quş əti, kolbasa və s. məhsullar xolesterolla zəngin olduğu üçün qan damarlarına yığılaraq ürəyi qidalandıran damarların funksiyasının pozulmasına səbəb ola bilər.
Gün ərzində 1,5-2 litr su qəbul edilməlidir.
Spirtli və şirin içkilərdən imtina olunmalıdır.
Kaliumla zəngin qidalar (banan, üzüm, kivi, gavalı, ərik və onların şirəsi, quru meyvələr, itburnu, həmçinin kartof, kələm, balqabaq) ürək üçün olduqca faydalıdır.
Tərkibində maqnezium duzları ilə zəngin olan qidaların (çovdar və buğda kəpəkli çörəklər, yulaf, arpa və qarabaşaq yarması, çuğundur, yerkökü, kahı, cəfəri, qoz, badam, qara qarağat) istehlakına üstünlük verilməlidir.
Balıq tərkibindəki Omeqa-3 sayəsində sağlamlığa faydalı olan vacib məhsullardandır və qida rasionunda əsas yer tutmalıdır.
Yatmazdan əvvəl yaranmış aclıq hissini aradan qaldırmaq üçün 1 stəkan kefir içilə və ya 1 ədəd alma yeyilə bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1153   Tarix: 11 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mineral suya qatıb gündə 1 stəkan için - Böyrəkləri "saat kimi işlədir"

Mineral qazlı su və limonun təbii birləşməsi bədəninizə yenilənmək və enerjinizi artırmaq üçün ideal bir fürsət təqdim edir. xəbər verir ki, bu sadə qarışım sağlamlığınızı dəstəkləmək üçün kiçik, lakin təsirli bir addımdır

.

Ağciyər xərçənginin qarşısını ala bilən İSTİOT

Təbii alkaloid olan çili və ya nazik qırmızı acı bibər ağciyər xərçəngi zamanı metastazların yaranmasının qarşısını ala bilər.  xəbər verir ki, ABŞ Marşal Universitetinin əməkdaşları yeni elmi araşdırmalarını təqdim ediblər

.

Qrip hansı halda ölümə səbəb ola bilər?

Qış aylarında mövsümü qrip qaçınılmaz olur. . xəbər verir ki, bu xəstəlik hətta ölümlə nəticələnə bilər. 2 nəfərin qripdən həyatını itirməsi bunu bir daha sübut elədi. . Bu viruslar hansı halda ölümə səbəb ola bilər? . Tib

.

Bu 5 qidanı pəhrizinizə daxil edin - Yaddaşı gücləndirir

Yaddaşın gücləndirilməsi və beyin funksiyalarının yaxşılaşdırılması üçün sağlam qidalanma çox önəmlidir. xəbər verir ki, aşağıda sadalanan 5 qida beyninizi gücləndirə və yaddaşınızı inkişaf etdirə bilər:. Qoz: Omega-3 ya

.

Saqqız çeynəməyin müsbət və mənfi tərəfləri

Bir qisim insanlar saqqız çeynəməyi sevir. . Bu gün satışda müxtəlif saqqız növləri var. . Hər biri fərqli dada və qiymətə malikdir. . Həkim dietoloq Leyla Sarıyeva deyib ki, saqqız çeynəməyin bir sıra  faydası və ziyan

.

Yuxu həblərinin yeni təhlükəsi

Amerikalı alimlər müəyyən ediblər ki, yuxu həbləri yatan zamanı baş verən beynin təbii təmizləmə proseslərini poza bilir. bildirir ki, araşdırmanın nəticələri "Cell" jurnalında dərc olunub. Bu proseslər 2012-c

.

10 yaş cavanlaşdıran qidalar - bahası da var, ucuzu da... - FOTO

"The American Journal of Clinical Nutrition"da dərc olunmuş 2023-cü ildə aparılan araşdırmaya görə, son araşdırmalar göstərir ki, pəhrizinizi dəyişdirmək uzunömürlülüyün açarıdır. Hətta sadə dəyişikliklərin ömrümüz

.

Hər gün yarım qreypfrut yeməyin möcüzəvi faydaları

Qaraciyər sağlamlığını qorumaq üçün təbii qidaların əhəmiyyəti böyükdür. Qastroenterologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Bülent Yaşar qreypfrut, filtr qəhvə, tünd şokolad və bu kimi qidaların faydalarını açıqlayıb. xəbər verir ki

.

Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti

Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələr

turlar.az

sonxeber.az qaşların formalari gözəllik məhsulları toy makiyajlari zirincin faydalari maraqli hind filmleri maraqli toy ideyalari saglamlig novruz bayramına aid vətənə aid bayatı novruz hakisdalari rus dilini oyrenek 2ci ders maskalar