Dietoloqdan Ramazanla bağlı XƏBƏRDARLIQ

Dietoloqdan Ramazanla bağlı XƏBƏRDARLIQ"Ramazan ayında oruc tutanların sahur və iftar vaxtı yediklərinə diqqət etmələri şərtdir. Bu iki yemək vaxtı arasında qalan müddətdə orqanizmin ehtiyac duyduğu enerjini təmin etmək üçün düzgün qidalanma vacibdir".
Milli.Az medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, bunu dietoloq Rozelin Aslan deyib.
O bildirib ki, Ramazan ayında uzun oruc saatları səbəbiylə qan şəkərində əhəmiyyətli azalmalar olur. Odur ki, iftar vaxtı düzgün qidalanmayanlar kilo itkisi, yorğunluq və yuxululuq kimi hallarla qarşılaşırlar.
"Bu vəziyyətin baş verməməsi üçün sahurda mütləq oyanmalı və gündəlik qida ehtiyacının əhəmiyyətli bir hissəsini qarşılamalısınız. Yeməkdə çeşidlilik və tələsik yeməmək toxluq hissini artırır, həmçinin sağlamlıq problemlərinin qarşısını alır", - deyə dietoloq qeyd edib.
Onun sözlərinə görə, Ramazan ayında menyuya zəngin qidalar əlavə etməklə orqanizmin vərdiş etmədiyi rejimə asanlıqla uyğunlaşmasına kömək etmək olar:
"Uzun müddət ac qaldıqdan sonra iftar zamanı yeməklər yavaş-yavaş istehlak edilməlidir. Yeməyə şorba ilə başlamalı, sonra az yağlı yeməklərlə davam edilməlidir. Gün ərzində itirilən mayenin əvəz edilməsi çox vacibdir. Bu səbəbdən yeməkdən bir saat sonra çoxlu su içmək lazımdır".
Dietoloq Ramazan ayında istifadə edilən duz miqdarına diqqət çəkib:
"Qida ilə çox duz istehlak etmək daha çox susuzluq yaradır. Bu səbəbdən orucluqda, xüsusilə sahurda duzlu yeməklərdən uzaq duraraq duz istehlakına diqqət yetirməkdə fayda var. Bundan əlavə, sahurda verilən yemək iftara qədər bədəni enerji ilə təmin edir. Bu səbəbdən sahuru keçişdirmək olmaz".
Rozelin Aslan Ramazanda baş verə biləcək sağlamlıq problemlərindən də danışıb.
"Gün ərzində yemək üçün məhdud vaxt olduğundan, qidalanmanızda və buna görə də həzm sisteminizdə bəzi dəyişikliklər baş verə bilər. Orucluq dövründə müxtəlif həzm problemləri, adətən qəbizlik yaranır. Bunun qarşısını almaq üçün yüksək lifli taxıllar, tərəvəzlər, paxlalılar və bol maye qəbul etmək, həmçinin iftardan sonra yüngül gəzinti etmək faydalı olacaq.
Sahurda yüngül və uzun müddət tox saxlayan qidalara üstünlük verilməlidir. Zülal və liflə zəngin olan süd məhsulları, tərəvəz və meyvələr yeyə bilərsiniz. Sahur süfrəsində süd, qatıq, ayran, yumurta və pendir çeşidləri olmalı, yağlı və duzlu qidalardan, qızardılmış yeməklərdən uzaq durmaq lazımdır", - deyə dietoloq məsləhət görüb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 677   Tarix: 10 mart 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Dondurulmuş qidaların gizli təhlükəsi

Dondurulmuş qidalar düzgün istehsal, saxlanma və istifadə qaydalarına əməl edildikdə təhlükəsizdir. bildirir ki, bununla belə, onların təhlükəsizliyi və qidalanma dəyəri bir neçə faktordan asılıdır:. Dondurulmuş Qidaları

.

Gündə 6 dənəsini yemək bədəni dəmir və kalsiumla doldurur

Antioksidantlarla zəngin əncir südü immunitet sistemini gücləndirir. Əncir südündə olan antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumağa kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bu süd kalsium, maqneziu

.

Qadınlar oxusun - hormonal balansı dəstəkləyən məhsul bu imiş

Boranı tumu (Borago officinalis) xalq təbabətində və ənənəvi müalicə üsullarında geniş istifadə olunan bir bitkidir. Onun tərkibindəki maddələr sağlamlıq üçün bir çox faydalı təsir göstərir. boranı tumunun bəzi əsas faydaların

.

Arıqlamaq istəyənlərin nəzərinə

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immunitet

.

Qış mövsümünə hazırlıq - Bədənin bu vitaminlərə ehtiyacı var

Qış mövsümünə keçid zamanı bədən immuniteti gücləndirmək və mövsümi xəstəliklərdən qorunmaq üçün müəyyən vitaminlərə daha çox ehtiyac duyur. əsas vitaminlər və onların faydaları haqqında sizə məlumat verir:. Vitamin C (Askorbi

.

Möcüzə yaradan vazelin nələrə qadir imiş?

Vazelin (petrolatum) uzun illərdir dəriyə qulluqda geniş istifadə edilən, çoxfunksiyalı bir məhsuldur. Onun nəmləndirici və qoruyucu xüsusiyyətləri bir çox dəri problemlərinin həlli üçün əlverişli vasitədir. xəbər vazelini

.

İdeal səhər yeməyi necə olmalıdır?

İdeal səhər yeməyi, bədənin günə enerji ilə başlaması üçün lazımlı qida maddələrini təmin etməlidir. Bu yemək balanslı şəkildə karbohidratlar, zülallar, sağlam yağlar, liflər və mikroelementlərlə zəngin olmalıdır. ideal səhə

.

Qəfil ölüm bu qan qrupundan yan keçir

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. -a istinadla xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tib

.

Bu dərmanların istifadəsi ölümə səbəb olur - XƏBƏRDARLIQ

Ağrıkəsicilərin, xüsusən də qeyri-steroid iltihab əleyhinə preparatların (NSAİİ) müntəzəm istifadəsi mədə zədələnməsinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu dərmanlar mədənin qoruyucu selikli qatını zəiflədə və ya turşu istehsalın

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli aksessuarlar toy gecesi baş gicəllənməsi gözəllik məhsulları bagirsaqlari temizlemek ucun körpə yeməyi sanama novruza aid hakista toyuq salati maraqli hakistalar itburnu