Dietoloqdan Ramazanla bağlı XƏBƏRDARLIQ

Dietoloqdan Ramazanla bağlı XƏBƏRDARLIQ"Ramazan ayında oruc tutanların sahur və iftar vaxtı yediklərinə diqqət etmələri şərtdir. Bu iki yemək vaxtı arasında qalan müddətdə orqanizmin ehtiyac duyduğu enerjini təmin etmək üçün düzgün qidalanma vacibdir".
Milli.Az medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, bunu dietoloq Rozelin Aslan deyib.
O bildirib ki, Ramazan ayında uzun oruc saatları səbəbiylə qan şəkərində əhəmiyyətli azalmalar olur. Odur ki, iftar vaxtı düzgün qidalanmayanlar kilo itkisi, yorğunluq və yuxululuq kimi hallarla qarşılaşırlar.
"Bu vəziyyətin baş verməməsi üçün sahurda mütləq oyanmalı və gündəlik qida ehtiyacının əhəmiyyətli bir hissəsini qarşılamalısınız. Yeməkdə çeşidlilik və tələsik yeməmək toxluq hissini artırır, həmçinin sağlamlıq problemlərinin qarşısını alır", - deyə dietoloq qeyd edib.
Onun sözlərinə görə, Ramazan ayında menyuya zəngin qidalar əlavə etməklə orqanizmin vərdiş etmədiyi rejimə asanlıqla uyğunlaşmasına kömək etmək olar:
"Uzun müddət ac qaldıqdan sonra iftar zamanı yeməklər yavaş-yavaş istehlak edilməlidir. Yeməyə şorba ilə başlamalı, sonra az yağlı yeməklərlə davam edilməlidir. Gün ərzində itirilən mayenin əvəz edilməsi çox vacibdir. Bu səbəbdən yeməkdən bir saat sonra çoxlu su içmək lazımdır".
Dietoloq Ramazan ayında istifadə edilən duz miqdarına diqqət çəkib:
"Qida ilə çox duz istehlak etmək daha çox susuzluq yaradır. Bu səbəbdən orucluqda, xüsusilə sahurda duzlu yeməklərdən uzaq duraraq duz istehlakına diqqət yetirməkdə fayda var. Bundan əlavə, sahurda verilən yemək iftara qədər bədəni enerji ilə təmin edir. Bu səbəbdən sahuru keçişdirmək olmaz".
Rozelin Aslan Ramazanda baş verə biləcək sağlamlıq problemlərindən də danışıb.
"Gün ərzində yemək üçün məhdud vaxt olduğundan, qidalanmanızda və buna görə də həzm sisteminizdə bəzi dəyişikliklər baş verə bilər. Orucluq dövründə müxtəlif həzm problemləri, adətən qəbizlik yaranır. Bunun qarşısını almaq üçün yüksək lifli taxıllar, tərəvəzlər, paxlalılar və bol maye qəbul etmək, həmçinin iftardan sonra yüngül gəzinti etmək faydalı olacaq.
Sahurda yüngül və uzun müddət tox saxlayan qidalara üstünlük verilməlidir. Zülal və liflə zəngin olan süd məhsulları, tərəvəz və meyvələr yeyə bilərsiniz. Sahur süfrəsində süd, qatıq, ayran, yumurta və pendir çeşidləri olmalı, yağlı və duzlu qidalardan, qızardılmış yeməklərdən uzaq durmaq lazımdır", - deyə dietoloq məsləhət görüb.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 608   Tarix: 10 mart 2024
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

İki həftədə bir dəfə pəhrizi pozmaq olar - Zərərsizdir

Sağlam qalmaq üçün yağlı, şirin və çox duzlu yeməklərdən imtina etmək yaxşıdır. Ancaq iki həftədə bir dəfə zərərli yemək sağlamlığa o qədər də böyük zərər verməz. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı endokrinolo

.

Səhər yeməyində hansı qidalar zərərlidir?

"Səhər yeməyində pendir, yağ və ya kolbasa ilə sendviç yemək olmaz".   -a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq Oksana Mixaylova deyib. Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyində yeyilə

.

Çiyələyin dibinə YOD TÖKÜN – Bol məhsul üçün qeyri-adi yol

Yod bitkilər üçün əla dərmanı növüdür. Ondan düzgün istifadə etsəniz, bir çox bitkilərin məhsuldarlığı arta bilər. Bunlardan birincisi çiyələkdir. .   -a istinadən xəbər verir ki, yod çiyələk kollarının vəziyyətinə müsbə

.

Alimlər Parkinson xəstəliyinin genetik səbəbini tapıblar

Florida Dövlət Universitetinin amerikalı nevroloqları Parkinson xəstəliyinə səbəb olan genetik mutasiya aşkar ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat The Lancet Neurology (TLN) elmi jurnalında dərc olunub. Parkinso

.

Sağlamlıq arayışlarının ödənişləri niyə fərqlidir?

TƏBİB sağlamlıq arayışlarının ödənişlərindəki fərqə aydınlıq gətirib. "qafqazinfo"ya istinadən xəbər verir ki, bunu TƏBİB-in şöbə müdiri Səbinə Quliyeva jurnalistlərin suallarını cavablandırarkən deyib. "Bəz

.

Bu qidalar 10 yaş cavanlaşdırır

Yaşlandıqca dərinin qırışmağa və sallanmağa başlaması və ağ saçların görünməsi kimi dəyişiklikləri müşahidə edirik. Ancaq kollagen tərkibli qidalar bunların qarşısını ala, qırışların və incə xəttlərin yaranmasını xeyli gecikdir

.

Bu şirədən gündə 2 stəkan içmək infarkt riskini yox edir

Bir çox ölümcül tibbi problemlərə səbəb olan qan təzyiqi və xolesterini aşağı salmağın çox asan yolu var. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə cəmi iki stəkan albalı şirəsi içmək bəzi ölümcül tibb

.

Yeniyetmələrin siqaret aludəçiliyi təhdid yaradır

11-15 yaşlı yeniyetmələr arasında alkoqol və elektron siqaret istifadəçilərinin sayı narahatlıq doğuran həddə artıb. Dövlətlər bunun qarşısını almaq üçün konkret addımlar atmalıdır. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Ümumdüny

.

Kələmi bişirəndə yumurta və şəkər əlavə edin – Təəccüblənəcəksiniz

Hər bir evdar qadınlar kələmi öz şəxsi üsulları ilə bişirir və ona müxtəlif məhsullar əlavə edirlər. .   -a istinadən xəbər verir ki, çoxları xardal, tomat pastası və ya xamaya üstünlük verir.  . Ancaq bu komponentlər hamıy

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari geyim seçimi maskalar əllərə qulluq elme aid atalar sozleri psixoloji məsləhətlər şirin xəmir işləri kosmetika veten haqqinda atalar sozu yemekler atalar sozu bayatı xerceng