Dişlərə düzgün qulluğun qaydaları
Dişlərə düzgün qulluğun qaydaları
Diş ağrısı zamanı əsəblər gərginləşir və dözülməz ağrılar adama "cəhənnəm əzabı" verir. Keçmişdə diş ağrılarını sakitləşdirmək üçün daha çox tiryəkdən istifadə edirdilər. Diş ağrısını azaltmaq üçün ən maraqlı üsul yanmış qənddir. Belə ki, qəndi od üzərində əridir, üzərinə bir qədər döyülmüş qara istiot səpilir. Sonra çürük və ağrıyan dişə qoyurlar. Qara çörək otu toxumundan isə keyləşdirici vasitə kimi istifadə edirlər.
• Ağrını azaltmaq üçün darçını dişə sürtmək və çeynəmək də kömək edir.
• Xardalı döyüb dişin dibinə qoymaq şişli ağrıya qarşı çox faydalıdır. Küt ağrılar olarsa, istiotu sirkədə qaynadıb dişin dibinə qoyurlar.
• Çiy kələmi çeynəmək də dişləri möhkəmləndirir.
• Ada çayı, şərab və zeytun yağının qarığışı da dişlər üçün xeyirlidir.
• Çöl nanəsi çeynəmək faydalıdır.
• Diş ağrılarını kəsmək üçün tutun yarpağını və qabığını qaynadıb qarqara etmək və yaxud yovşanı çeynəyib uzun müddət ağızda saxlamaq güclü təsir edən vasitələr sırasındadır.
• Diş ağrısı üzə və qulağa vurarsa, baş tükünü yandırıb gül yağı ilə qarışdırıb ağrıyan diş tərəfdəki qulağa damcılatmaq lazımdır.
• Diş ətini möhkəmlətmək üçün zeytunu duzlu suda saxlayıb sonra həmin su ilə qarqara etmək çox yararlıdır.
• Kəklikotunu çeynədikdə dişin dibindəki ət möhkəmlənir.
• Şirin və turş nar şirəsini piyə qatıb dişin dibinə qoyanda da yaxşı kömək edir.
• Diş dibi ətinin iltihabı və zədələnməsi zamanı qızılgülü döyüb suyunu çıxarır, onu şarabda qaynadaraq qarqara edirlər.
• Təzə qoz qabığı da faydalıdır. Onu yumşaq halda döyüb suyunu çıxarır, üzüm şirəsi əlavə edib iltihablı hissəyə qoyurlar.
Dişlərin xarab olmasının, qurd yeməsinin və çürüməsinin səbəbləri, əsasən, onların arasında yemək qalıqlarının yığılması, damağın, əsəblərin və dişin minasının zədələnməsidir. Keçmişdə dişləri təmizləmək üçün indiki kimi diş məcunları və digər vasitələr yox idi. Lakin onu əvəz edən təbii vasitələr hazırlanırdı. Bunun üçün daha çox dəniz sahilindən sədəf muncuqları toplayırmışlar. Onlar əslində, ölmüş balıqların belində, dəri altında yerləşən enli və qalın pulçuqlardır. Sonradan dalğalar onları sahilə atır. Onu əvvəllər rahatlıqla əzir və limon şirəsinə qatırdılar. Əldə edilən məhluldan diş tozu kimi istifadə edirdirlər. Bu məhlul dişlərin xarab olmasını, bakteriyalarla dolmasının qarşısını alır və minanı möhkəmləndirir. Arpanı yandırıb külünü həmin toza əlavə edib istifadə etmək də faydalı hesab olunur. Bu üsul həm dişləri ağardır, həm də onların minasını möhkəmlətməyə kömək edir. Bundan başqa balıqqulaqlarından da istifadə edilib.
f Paylaş