Donmuş qidalar və onların təhlükəsi

Donmuş qidalar və onların təhlükəsiQida maddələri fiziki, kimyəvi və bioloji yollarla saxlanma üsullarına görə uzun müddət buzluqda saxlanıla bilir. Maye halında və tərkibində maye olan qidaların donması və kristallaşması, qidaların biokimyəvi və mikrobioloji tərkibini dəyişdirir. Bu dəyişikliyin təsiri qidanın davamlılığına çox təsir edir. Qidaların orqanizm üçün zərərli olmamasına diqqət yetirərkən aşağdakıları nəzərə almaq lazımdır:
* Buzluğun temperaturu -18*0-də sabit olmalıdır.
* Buzluğun qapısı tez-tez açılmamalıdır.
* Buzluğun tempraturu -18*- dən az olmamlıdır.
* Qidaların yeyilməsi üçün mülayim temperaturda isinməsi gözlənilməlidir.
* Buzluqda qalan qidaların öz keyfiyyətlərini itirməməsi üçün dəfələrlə isidilib, yenidən buzluğa qoyulmamalıdır.
* Buzluğa yalnız keyfiyyətli qidalar qoyulmalıdır.
* Meyvələr təbii yollarla yetişdirilib öz mövsümündə buzluğa qoyulduqda keyfiyyətini itirmir.
* Buzluğa qoyulan qidalar birdəfəlik istifadəyə lazım olan qədər qoyulmalıdır.
* Buzluğa qoyulan qidalar xüsusi paketlərdə saxlanılmalıdır.
* Buz gözündə saxlanılan tərəvəzlər oradan çıxarıldıqdan sonra dərhal soyuq suya salınıb donu açılmalı və suyu süzülməlidir.
* Buzluğa isti və ilıq qida qoyulmamalıdır.
* Buzluğa sərt qablarda qida qoyulmamlıdır.
* Qidaları paketə yığarkən paketin içərisindəki hava çıxarılmalıdır.
* Buzluğa qoyulan paketin üzərinə içərisində olan qidanın adı yazılmalıdır.
* Buzluqdan çıxarılan qidalardan qısa müddət ərzində istifadə edilməlidir.
* Vaxtaşırı buzluq təmizlənməli, buzu əridilməli və qurudulmalıdır.
* İşıqlar söndüyü zaman buzluğun gözü açılmamalıdır.
* Buzluğun təmizlənməsi üçün orada qidaların az olduğu və soyuq havalı günlər seçilməlidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1068   Tarix: 12 dekabr 2020
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Ömrü uzadan məşğuliyyətlər BUNLARDIR

"Gəzinti, bağçılıq, sevimli işlə məşğul olmaq və kitab oxumaq ömür uzunluğuna müsbət təsir göstərir". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanın Severnoye Tuşino Herontoloji Mərkəzinin həkim-geriatrı Fyodor Semeno

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

.

Bu balıq növü xərçəngə səbəb olur

Mütəxəssislər xərçəngə səbəb olan ən təhlükəli balıq növünü açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, həftədə ən azı iki dəfə pəhrizinizə balıq daxil etmək lazımdır. . Balıq sağlamlığı qorumaq üçü

.

Ət xallarından xilas edən təbii üsul

Kosmetika sahəsində məşhur olan əncir südü dəri problemi yaşayanlar üçün həll yolu ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə təbii üsullarla ziyil və ət xallarından xilas olmaq istəyənlər əncir südündən faydalanırlar

.

Yerkökü və qaragilə görməni yaxşılaşdırır?

Araşdırmalara görə, yerkökü və qaragilə görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.   -a istinadən bildirir ki, oftalmoloq Vyaçeslav Kurenkovun fikrincə, heç bir məhsul görmə kəskinliyinə təsir edə bilməz. Onun sözlərin

.

Yaşıl bananın faydaları nələrdir?

Bananın hər növünün fərqli dadı var. Yetişməmiş, yaşıl banan lif baxımından daha zəngindir. Xüsusilə şəkər xəstələri üçün yaşıl banan daha faydalı hesab olunur.   -a istinadən yaşıl bananın bilinməyən faydalarını təqdim edir:

.

Kimlərə portağal yemək olmaz?

Portağal son dərəcə sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Yatarkən smartfonu yanımızda saxlamaq TƏHLÜKƏLİDİR?

Bir çox insanlar gecələr smartfonu çarpayının yanında və ya yastığın altında saxlayır. .   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, mobil telefondan istifadə insan sağlamlığı üçün təhlükəsizdir. Çoxsaylı tədqiqatla

.

Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?

Corciya Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, süd və şəkərsiz çay tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala sala bilər ki, bu da virusun aşağı tənəffüs sisteminə daxil olmasına qismən mane olur. Bəşəriyyət üçü

turlar.az

sonxeber.az maskalar geyim dəbləri kosmetoloq ekzema xəstəliyi arıqlamaq dietası qanda viruslar haxışta kosmetika novruz bayrami veten haqqinda atalar sozu sağlamlığa aid atalar sözləri ana haqqinda bayati dieta