Ət yeyənlərin damarları niyə tez tutulur? - SƏBƏB

Ət yeyənlərin damarları niyə tez tutulur? - SƏBƏBBioloqlar qırmızı və qızartma ət çox yeyənlənlərin daha çox aterosklerozdan- damar tıxanmasından əziyyət çəkdiyini bildirir. Onlar yeni elmi tədqiqatda bunu niyə baş verdiyini araşdırıb.
Milli.Az xəbər verir ki, Nature Microbiology dərgisində dərc edilən elmi məqalədə ət qidalarından bağırsaqda Emergencia timonensis bakteriyasının çoxaldığı bildirilir.
Bu bakteriyaların sintez etdiyi maddə, belə deyək bakteriya qalıqları damar divarlarında pıtraqlar yaradır.
Bu səbəbdən xolesterin də yüksəlir, damarların içində kalsiy yığılır və getdikcə damarlar daralır.
Klivlend klinikasının professorları ət qəbulu ilə ateroskleroz arasında əlaqəni sübut ediblər.
Ət qidaları bağırsaq mikroflorasını dəyişir, orda zərərli bakteriyaları çoxaldır.
Belə ki, bu mikroflora ətdə olan faydalı maddələri udub, onları TMAO maddəsinə çevirir. Aterosklerozun əsas səbəbkarı isə məhz TMAO-dur.
Emergencia timonensis bakteriyaları TMAO mokelulu üçün əsas mənbədir. Ət xoşlayanların bağırsağında bu bakteriya daha çoxdur, nəinki veqanlar. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 778   Tarix: 03 yanvar 2022
f Paylaş

Digər yazılar

Sağlam qidalar vaxtında yeyilməsə... - XƏBƏRDARLIQ

"Sağlam qidalar yalnız o zaman daha ekketli olur ki, gün ərzində ağıllı paylanılsın". xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, Harbin Tibb Universitetinin mütəxəssisləri bu istiqamətdə araşdırma aparıblar. Amerik

COVID-19-dan sağalmanı sürətləndirən QİDALAR

Rusiyalı diyetoloq Lera Lavski koronavirus infeksiyasından tez sağalmaq üçün pəhrizə zəngin qidaların əlavə edilməli olduğunu bildirib. xəbər verir ki, ekspert sinklə zəngin qidaların T-hüceyrələri və immunitetin formalaşmasınd

Kardioloq ürək üçün zərərli 3 qarniri AÇIQLADI

Ürək və damarların sağlamlığını qorumaq üçün insan balanslı qidalanmalıdır. Ürək damarında problemlər olanlar isə bu qarnirləri az yeməlidir. xəbər verir ki, tibb elmləri namizədi Anna Koreneviç çox insanların ət yeməyi yanınd

Hər gün bir ədəd bu meyvədən yeməlisiz - Yapon alim

Yaponiyada insanın hər gün yeməli olduğu qidanın adı açıqlanıb. xəbər verir ki, yapon tibbi nəşri Nixon Keydzay son elmi tədqiqata əsaslanaraq, avokadonun hər gün mütləq yeyilməli olduğu barədə yazıb. Belə ki, bir ədəd avokad

Qorxulu xəstəliyin YENİ ƏLAMƏTİ: öskürək, bəlğəm ilə qan

Digər orqanlarda xərçəngin inkişafı nəticəsində bədxassəli şişlər ağciyərlərin hər hansı bir yerində yarana bilər, həmçinin onlara metastaz şəklində yayıla bilər. xəbər verir ki, bu barədə "Express" nəşri yazıb

Toyuq və hinduşka əti hansı halda xərçəng yaradır - Onkoloqlar açıqladı

Onkoloqlar toyuq və hind quşu ətinin onkoloji xəstəlikləri aktivləşdirməsi barədə elmi tədqiqat aparıb. xəbər verir ki, Oksford universitetinin alimləri tədqiqatın nəticəsini Journal of Epidemiology and Community Health dərgisind

İnsanın dalağı hansı səbəblərdən böyüyür?

Dalaq orqanizmdə ən sirli orqanlardan biri sayılır. Dalağın orqanizmdə rolu müasir tibdə sona kimi araşdırılmayıb. -a istinadən bildirir ki, dalağın orqanizmdə bir neçə müxtəlif funksiyası var: qanı viruslar, bakteriyalar

Uşaqları körpə vaxtından soyuq havaya öyrəşdirmək

Soyuq aylarda azyaşlılar böyüklərlə müqayisədə virus və infeksion xəstəliklərə daha tez yoluxurlar. Bunun başlıca səbəbi vitamin çatışmazlığı və immunitetin zəif olmasıdır. Həkimlərin dediyinə görə, uşaqların immun sistemini

Kimlərə banan yemək zərərlidir?

Banan qastrit və mədə qıcqırması olan insanlar üçün turşuluğu azaltmaq üçün ideal vasitədir. Lakin bağırsaq xəstəliyi, iltihabi problemi və xoranın kəskinləşmiş mərhələsində banan qəti olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim dietolo

turlar.az

sonxeber.az sac duzumleri toy makiyajlari kosmetik vasiteler ancelinacoli ana südü artırmaq xatire islamin sekilleri zebra keksi kosmetika kondom nergizgulu seri