Göz sağlamlığını qoruyan 4 vitamin

Göz sağlamlığını qoruyan 4 vitaminA vitamini - göz sağlamlığı üçün ən əhəmiyyətli vitaminlərdən biridir. A vitamini ya da retinol çatışmazlığında, gecə korluğu adı verilən gecə görə bilməmə problemi meydana gəlir.
A vitamini, gözün gecə görməsini qüvvətləndirir. Kifayət qədər A vitamini qəbul edilməsə, gecə korluğu, gözyaşının azalması və buynuzlu qişa təbəqəsində problemlər inkişaf edə bilər. A vitamini yaşıl və sarı rəngli tərəvəzlər ilə meyvələrdə, yumurta, süd kimi qidalarda olur.
B2 vitamini - çatışmazlığı gözlərdə yanma və işığa qarşı həssaslıq hətta katarakt yarada bilər. B2 vitamini yəni riboflavin, gözdə katarakt meydana gəlməsinə maneə törədir, göz yorğunluğunu yüngülləşdirib miqren tutmalarını azaltmağa da köməkçi ola bilər.
B2 vitamini xüsusilə ət, qaraciyər, toyuq, balıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, paxlalılar, taxıllar, yağsız süd, qatıq, yumurta sarısı, pendir, çobanyastığı, gicitkən otu, brokoli və ispanaqda olur.
C vitamini - günəş işığına qarşı qoruma təmin edərək katarakt meydana gəlməsinə maneə törədə bilir. Bundan əlavə, kifayət qədər C vitamini qəbul edilərsə, şəkər xəstəliyinə bağlı inkişaf edən və gözün sinir və damarlarında yaranan zərərləri əngəlləməyə köməkçi olar.
Çünki C vitamini, qanda yüksək şəkər səviyyəsinə qarşı önləyici təsirə malikdir. C vitamini, təzə meyvə və tərəvəzlərin hardasa bir çoxunda var.
E vitamini - alfa tokoferol tipi bir antioksidantdır; yəni alfa tokoferol bədən üçün zərərli olan zəhərli maddələrin xaric edilməsinə köməkçi olur. E vitamini, retina adı verilən damarlı bölgənin degenerasiyasında faydalı ola bilər.
E vitamini cəhətdən zəngin qidalar; kərəyağı, qırmızı ət, ispanaq, brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, kivi, banan, zeytunyağı, günəbaxan yağı, qoz və badamda mövcuddur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1038   Tarix: 29 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

adlarin menasi toy gecesi toy makiyaji sekilleri günel facebook seks hekayələri aybasi qani ile cadu mayalanma kosmetika saglam qidalanma kokelmek kurtlar vadisi tərəzi ekizler