Gündə neçə ədəd yumurta yemək olar? - Bu şəxslərə olmaz

Gündə neçə ədəd yumurta yemək olar? - Bu şəxslərə olmazYumurta yüksək keyfiyyətli zülal, vitaminlər və minerallarla zəngin bir qidadır. Bu səbəbdən bir çox insan pəhrizində yumurtaya geniş yer ayırır. 
Yumurta A, D, E və B12 vitaminləri ilə yanaşı, zülal və omeqa-3 yağ turşuları baxımından zəngindir. Həmçinin, yumurta beyini (yumurtanın ağ hissəsi) zülal və mineral mənbəyidir, sarısı isə vitaminlər, minerallar və sağlam yağlar ilə doludur. Lakin yumurtanın sarısı eyni zamanda xolesterol ehtiva edir və bu, bəzən sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də, gündə neçə yumurta yeməyin düzgün olduğunu müəyyən etmək üçün bir neçə amil nəzərə alınmalıdır.
Bəs gündə neçə ədəd yumurta yemək olar? 
Sağlam insanların çoxu həftədə yeddiyə qədər yumurta yeyə bilər. Ancaq diabetli insanlar üçün hətta bu qədər yumurta ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına zəmin yaradır. Cənubi Avstraliya Universiteti, Qətər Universiteti və Çin Tibb Universitetinin alimlərinin apardığı araşdırma nəticəsində məlum olub ki, gündə ən azı bir yumurta yemək şəkər xəstəliyinə tutulma ehtimalını 60 faiz artırır. Bu təsir qadınlarda daha qabarıq görünür. Əsas səbəb yumurtanın tərkibində xolesterinin yüksək olmasıdır. Araşdırmalar göstərir ki, həddindən artıq yumurta istehlakı hətta sağlam insanlarda da ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. Yumurta ilə yanaşı, ət delikatesləri, mağazalardan alınan bişmiş toyuq, ağ düyü sağlamlığa ziyandır. Şirələr də qanda qlükoza səviyyəsini artıran şəkərlərlə zəngindir. Faydalı alternativlərə gəlincə, lobya, mərcimək, noxud, ispanaq, brokoli, avokado, yulaf, qəhvəyi düyü, fındıq, badam, qoz, balqabaq toxumunu qeyd etmək olar. Sonda qeyd edək ki, yumurta qiymətli bir protein və vitamin mənbəyi olsa da, tarazlığı nəzərə almaq vacibdir. Onların orta istehlakı və pəhrizdəki müxtəliflik mümkün sağlamlıq risklərini minimuma endirməyə və bədəni ən yaxşı vəziyyətdə saxlamağa kömək edəcək.
Asya
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 987   Tarix: 19 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

turlar.az

yaz geyimleri 2025 sac duzumleri geymler 2025 spermanin qadina faydasi ailə psixoloqiyası usaq masajlari her sey daxil kosmetika narin faydasi novruz bayramina aid hakistalar statuslar paxlava şəhid