Hamilə kirəc və təbaşir yeməmək üçün nə etməlidir?

Hamilə kirəc və təbaşir yeməmək üçün nə etməlidir?Hamiləlik zamanı bəzi qadınlar təbaşir, kirəc və s. müxtəlif qeyri-normal qidalarla qidalanırlar. Bəs bunun səbəbi nədir?
Hamiləlik dövründə qadınların bəziləri turşu yeməyi xoşlayır, bəzilərini isə şirniyyatdan doydurmaq olmur. Bir qism qadınlar da vardır ki, onlar hamiləlik zamanı təbaşiri, kirəci şirniyyatdan da çox sevir və yeyirlər. Bunun səbəbi onun orqanizmində zülal, yağ və karbohidrat mübadiləsinin pozulmasındadır. Bunun baş verməməsi üçün ananın və doğulacaq uşağın sağlam olması məqsədilə dietoloqun söylədiklərini sizlərə xatırlatmaq istəyirəm.
Zülal.
Hamilə qadın hər gün zülal qəbul etməlidir. Zülal ana və uşağın hormonal sistemində baş verən dəyişikliklərin sintezində mühüm rol oynayır. Ana zülal mübadiləsinin pozulmaması üçün hamiləliyin birinci yarısında gün ərzində 60-90 qram, ikinci yarısında isə 90-110 qram zülal qəbul eləməlidir.
Yağ.
Yağlar bütün insanlar kimi hamilə qədına da lazımdır. Yağ dedikdə biz əsil və keyfiyyətli yağı nəzərdə tuturuq. Yağlar orqanizmin hüceyrələrinə daxi olaraq onun müdafiə qüvvəsini artırır. Bu zaman lazım olan yağ miqdarını qızardılmış şəkildə yox, salatların üstünə tökülmüş halda qəbul etmək daha məqsədəuyğun sayılır. Bişirilən ətin yağlılığı da hamiləlik zamanı orqanizm üçün təhlükə törətmir. Yağlar bağırsaqlardan vitaminlərin sorulması prosesində fəal iştirak edir. Bu isə ana və doğulacaq uşağın sağlamlığı üçün əhəmiyyət daşıyır. Kolbasa, sosiska, həddindən artıq piyli ət, konservanın tərkibində olan yağların çox olmasının isə hamilə qadına zərəri var. Hamilə qadının bir günlük yağa olan tələbatı 25-30 qramdır.
Karbohidrat.
Hamilə qadının gündəlik minerallara və karbohidratlara ehtiyacı ödənilməlidir. Karbohidratlar bağırsaqların peristaltikasını stimulyasiya edir, toxluq hissi yaradır və enerji verir. Hamilə qadının gündəlik rasionun yarısını karbohidratlar tutmalıdır. Karbohidratlar ən çox çörəkdə, makaronda və s. olur.
Yuxarıda sadalananlar hamilə qadının normal sağlamlığı üçün lazımdır. Əgər hamilə qadın kifayət qədər normal qidalanmazsa, o zaman onun orqanizmində bir sıra vitamin və mineralların çatışmazlığı baş verir ki, bu da onun təbaşir, kirəc, çiy düyü və s. yeməsinə səbəb olur. Hamilə qadının qida rasionunun rəngarəng və zəngin olması üçün aşağıdakı qidalardan istifadə etməlidir:
* balıq
* ət və ət məhsulları
* süd və süd məhsulları
* qaraciyər
* buğda, düyü supları
* tərəvəzlər
* göyərti
* meyvələr.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1011   Tarix: 15 iyun 2021
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

İspanağın əvəzolunmaz faydaları - FOTO

İspanaq orqanizmdə iltihabı azaldır və yaşlanma prosesini ləngidir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə Arizona Dövlət Universitetinin alimləri apardıqları tədqiqatlardan sonra bildiriblər. Onların araşdırmalarının nəticələr

.

Zeytun yağının içinə limon sıxıb içsəniz

Ən sağlam yağlar arasında yer alan zeytun yağı istehlakı ilə bir çox fayda təmin edir. Zeytun yağının tək başına faydaları ilə yanaşı, alternativ istifadəsi də var. Bu barədə -ə istinadən xəbər verir. Sağlam həyat vərdişlərini

.

Gündə 50 qram halva yeməyin faydaları

Halva gündə 50 qramdan çox olmamaq şərti ilə ürək və bağırsaqlar üçün faydalıdır,. "unikal"a istinadən xəbər verir ki, zülallar, vitaminlər və minerallarla (kalsium, dəmir və maqnezium) zəngin olan halva qığırdaq

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Alma qabıqlarını belə istifadə edin: Faydaları bitmir - FOTO

Alma ən məşhur meyvələrdən biridir. Bəziləri qabığı ilə, bəziləri isə qabıqsız yeməyə üstünlük verir. Almanı qabığı olmadan istehlak etmək istəyənlər, alma ilə şirniyyat hazırlayanlar qabığını adətən soyandan sonra atırlar

turlar.az

sonxeber.az geymler 2024 qis geyimləri 2024 hamiləlik mürəbbələr hamilə geyimləri babil baglari maskaların hazırlanması kosmetika qiz evi ucun burclerin uyumu hakista sozler bayraq damla