Hamiləlik dövründə bu on qidanı qətiyyən yeməyin!
Hamiləlik hər şeyə əlavə diqqət etmək və bu səbəbdən yeni bir həyat nizamını salamlamaqdır əslində. Bu dövrdə zərərli olan hətta zərərli olduğuna dair şübhə duyulan yeməklərdən uzaq durmaq, saç boyasından istifadə etməmək tövsiyyə olunur.
Lakin bəzi yeməklər var ki, bunlardan qətiliklə 9 ay ərzində ayrı qalmanız lazımdır. Budur o qidalar ...
1. Az bişmiş ya da çiy yumurta
Az bişmiş yumurta hamiləlikdə salmonella deyilən bakteriyalar vasitəsilə müxtəlif bağırsaq infeksiyalarına səbəb olur. Bu cür bakteriyalar isə hamilə olan adamda ishalla nəticələnər. Salmonella bakteriyası eyni zamanda qida zəhərlənməllərinə də gətirib çıxarır. Bu səbəbdən də hamiləlik dövründə az bişmiş yumurta yeyilməməsi lazım olanlar siyahısında vardır.
2. Pasterizə edilməmiş və ya kifli pendirlər
Kifli və pasterizə edilməmiş süddən edilən pendirlərdən hamilələrin uzaq dayanması vacibdir. Pasterizə edilməmiş yumşaq pendir ya da bəzi ev istehsalı pendir; erkən doğum, aşağı ya da doğum qüsurlarına yol açan listeria adlı bir bakteriyanın yaranmasına səbəb olur. Pasterizə süddən edilmiş hər cür ağ pendir, kaşar pendir hamilələr üçün mükəmməl bir kalsium qaynağı olub tez-tez yeyilməsi lazım olarkən, pasterizə halda olmamış və ya kifli bu pendirlər olduqca təhlükəlidir.
3. Qaraciyər
Qaraciyər, içərisində yüksək miqdarda A vitamini vardır. Hamiləlik dövründə bu çox sağlam olmayacaq. Bu səbəblə qaraciyər hamilələrə əsla təklif edilməz.
4. Az bişmiş ya da çiy ət
Çiy ya da az bişmiş ət hamiləlik dövründə qətiliklə yeyilməməlidir. Səbəbi isə az bişmiş ya da çiy haldakı ətdə toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, aşağıya və doğum qüsurlarına səbəb ola bilər. Et və toyuqları, heç çəhrayılıq qalxana qədər bişirmək bu dövrdə yaxşı olacaq. Ayrıca sosiska, basdırma kimi ətlərdən də uzaq dayanmanız lazımdır.
5. Qabıqlı dəniz məhsulları
İstridyə, midye, krevet kimi çiy və az bişmiş qabıqlı dəniz məhsullarının hamiləlik müddətində yeyilməməsi məsləhətdir. Səbəbi isə çiy dəniz məhsulların də olan salmonella səbəbiylə zəhərlənməyə səbəb ola bilməsidir.
6. Spirtli içkilər
Bəzi həkimlər gündə yarım qədəh qırmızı şərab üçün icazə versə də; ümumi olaraq hamiləlikdə spirt istifadəsi çox ciddi nəticələr doğura bilər.
7. Aspirantura məsləhətləşilmədən içilən bitki çayları
Bitki çayları şüurlu istifadə şəfa olarkən, tövsiyə üzərinə ya da təsadüfi istehlak faydadan daha çox zərər gətirə bilər. Hamililelerde bu vəziyyət daha da diqqət ediləsi bir hal alır. Aloe vera, reyhan, kəklikotu, adaçayı, sədəf otu, jenşen və bunun kimi daha onlarla bitki rəhm sıxılmalarını başlada ya da doğum anomalilerine səbəb ola bilər. Bu səbəblə bitki çayı tketiminde mütləq həkiminizə məsləhətləşməlisiniz.
8. Çox şəkər olan hər cür yemək
Tort və şəkərli tortuna məhsullarının yanında cem, marmelad kimi həddindən artıq şəkər ehtiva edən yeməklər də hamiləlikdə zərərlidir. Ayrıca bu dövrdə qablaşdırılmış hazır qidalardan mümkün olduğunca uzaq dayanılmalıdır.
9. Soya məhsulları
Soya sousu və məhsulları hamiləlikdə istifadə edilməməlidir. Soya genetiğiyle oynanmış fermentlər olduğu üçün sizin və körpənizin sağlamlığına ciddi zərərlər verə bilər.
10. Hər cür sakatat və çiy balıq
Sakatatlardan qətiliklə uzaq dayanmalısınız. Çünki sakatatların bakteriyaya ən açıq yeməklərdir. Kokoreç, beyin, suşi və bənzərlərinə bu dövrdə mütləq vida etməniz lazımdır.
f Paylaş