Hansı qidalar qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır?

Hansı qidalar qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır?Xolesterin insan orqanizmi üçün həyati vacib olan maddədir. Xolesterin bütün hüceyrələrin qışalarına (membran), sinir toxumasına daxildir, xolesterin bir çox hormonların sintezi üçün lazımdır.
Bu səbəbdən xolesterini "ziyanlı" maddə saymaq düzgün deyil.
Lakin qanda xolesterinin səviyyəsi normadan artıq olduqda, bu çox təhlükəli sayılır. Məsələ burasındadır ki, artıq xolesterin damarlarda yığılır, damarları daraldır, onların elastikliyini azaldır, damarlarda iltihabın inkişafına səbəb olur. Bu isə çox təhlükəli vəziyyətdir. Damar tam bağlana bilər və bu damarda qanın axması dayana bilər, zədələnmiş damar yırtıla bilər. Bunlar isə insult və infarkt kimi ağır fəsadların, hətta ölümün səbəbi ola bilər.
Beləliklə qanda xolesterinin yüksək səviyyədə olması ürək-damar sistemi xəstəliklərinin əsas risk faktorlarından biridir.
İnsan orqanizmi öz daxili balansına daim nəzarət edir və onu normada saxlayır - lazım olan maddələr saxlanılır, artıq maddələr isə (o cümlədən, artıq xolesterin) orqanizmdən xaric olunur. Bu vəziyyətdə insan orqanizminə sadəcə bir qədər kömək etməlidir. Bu nə deməkdir? Təbii ki, əgər insan daim və çoxlu miqdarda yağlarla, xüsusilə trans-yağlarla (marqarinlər, spredlər və s.) zəngin olan qidaları, fast-fud qidaları və s. qəbul edərsə, onun orqanizmi artıq xolesterini xaric etməyə çatdırmayacaq və nəticədə xolesterin orqanizmdə yığılmağa başlayacaq. Əksinə insan düzgün qidalanarsa, artıq xolesterin onun orqanizmində yığılmayacaq.
Bəzi məhsullar qanda xolesterinin səviyyəsinin aşağı düşməsinə kömək edir. Bu qidalar daim sizin qidalanmanızda olmalıdır.
Bu məhsullar arasında:
- Tərəvəzlər (xüsusilə soğan, sarımsaq, kələm, noxud, lobya, balqabaq, pomidor, badımcan, yunan qabağı, turp, çuğundur, kök).
- İstənilən göyərtilər (şüyüd, keşniş, kahı, kərəviz, cəfəri və s.)
- Meyvə və giləmeyvələr (albalı, qarağat, moruq, motmotu, meşə çiyələyi, qaragilə, böyürtkən, gavalı, alma, heyva, armud, avokado və s.)
- Yarmalar (qarabaşaq, yulaf, arpa, darı və s.), buğda kəpəyi, kəpəkli çörək
- Balıq və dəniz məhsulları (kalmar, krevet, dəniz yosunları və s.)
- Bəzi müalicəvi bitkilər (zəncirotu, yonca, bağayarpağı, kasnı və s.)
- Bitki yağları (zeytun, küncüt, qarğıdalı, raps, qoz yağı)
- Qoz, fındıq, püstə, keşyu, küncüt toxumu, balqabaq və günəbaxan tumları.
Orqanizmdə artıq xolesterinin yığılmaması üçün sadaladığımız qidaları qidalanmanıza tez-tez daxil edin, çox yağlı qidalardan, marqarindən, fast-fud qidalardan imtina edin, daha çox təmiz su, meyvə və tərəvəzdən hazırlanan smuziləri için.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1240   Tarix: 19 dekabr 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Ət yeyən milçək aşkarlandı – Bu ölkə üçün təhlükə yaxınlaşır

Meksika hakimiyyəti sentyabrda Texas sərhədindən cəmi 113 km məsafədə öldürücü ət yeyən parazit Cochliomyia hominivorax (Yeni Dünya "screwworm" milçəyi) aşkarladığını təsdiqləyib. . xəbər verir ki, parazit səkki

.

Gündə bir qaşıq yemək lazımdır - Bədəni cavanlaşdırır, xəstəliklərdən qoruyur

Sağlam həyatın sirri bəzən elə öz mətbəximizdə gizlənir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik yeməklərdə istifadə etdiyimiz bəzi ədviyyatlar təkcə dad qatmaqla kifayətlənmir, həm də orqanizmi müxtəlif xəstəliklərdən qoruyur

.

Hamı edir, ancaq çox zərərlidir: Kökəldir, mədəni yorur, şəkər yaradır

"Yeməyi meyvə şirələri və qazlı içkilərlə içmək sağlamlıq üçün ciddi fəsadlara səbəb ola bilər". xəbər verir ki, bunu rusiyalı diyetoloq və qidalanma mütəxəssisi Nadejda Litvinova-Qrazion deyib. Onun sözlərinə görə b

.

Bir dəfə ək, illərlə yığ – eyni kökdən dəfələrlə məhsul verir

İmmuniteti gücləndirən, həzmi tənzimləyən və orqanizmi təbii yolla təmizləyən bitkilər arasında son vaxtlar adı tez-tez çəkilən yeni bir tərəvəz var. .  xəbər verir ki, ənənəvi təbabətdə əsrlərdir istifadə olunan şalğam turpu

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Özbaşına atılan ağrıkəsicilər böyrəklərin "evini yıxır" - Açıqlama

Həkim ağrıkəsicilərin nəzarətsiz qəbulu zamanı böyrəklərin ciddi zədələnmə riski barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, rusiyalı nefroloq, tibb elmləri namizədi Aleksey Reznikov açıqlamasında bildirib ki, ağrıkəsicilə

.

Təbiidir deyə günboyu içmək olmaz - Mədə, böyrək və qaraciyəri sıradan çıxara bilər

Bitki çaylarının təbii olması tamamilə təhlükəsiz olduğu mənasına gəlmir. xəbər verir ki, oyuqdəymə və qrip hallarının artdığı payız-qış aylarında immun sistemini dəstəkləmək məqsədilə bitki çaylarına maraq xeyli artır. Lakin

.

Qara zirə yağı: Hər dərdin dərmanı

Qara zirə yağı tərkibindəki timokinon adlı təsirli komponent sayəsində immun sistemini gücləndirir, hüceyrə səviyyəsində müdafiə mexanizmini aktivləşdirir və xüsusilə xərçənglə mübarizədə təbii dəstək kimi ön plana çıxır

.

Bağırsaq xərçənginə qarşı 4 güclü meyvə – Hər gün birini yeyin

Bağırsaq xərçənginə qarşı 4 güclü meyvə - Həkim gündə birinin kifayət etdiyini deyir. Sağlam bağırsaq ümumi sağlamlığın təməli hesab olunur. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik yeyilən qidalar orqanizmdəki faydalı bakteriyalar

turlar.az

gelinlikler hamiləlik reseptler atalar sözləri düzgün qidalanma fitnes klubu bilincik resepti kosmetika efsane vidyolar kahfe kali yemekler porno