İnsult və infarkt halları nəyə görə artıb?

İnsult və infarkt halları nəyə görə artıb?Əhali arasında insult və infarkt hallarının artması nə ilə bağlıdır? Əhali arasında infarkt və insultdan ölüm halları nəyə görə çoxalıb? Bu problemlərin qəflətən meydana gəlməsi nədən xəbər verir?

İnsult və infarkta gətirib çıxaran əsas amillər hansılardır? Riskləri azaltmaq üçün nə etmək lazımdır?
Xanim.az bildirir ki, APA TV-nin "Öncə sağlıq" layihəsinin növbəti buraxılışında mütəxəssislər bu barədə sualları cavablandırıblar.

Terapevt, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Kəmalə Ağayeva deyib ki, insult, infarkt kimi ağır ürək patologiyalarının əsasında əsasən arterial hipertenziya dayanır: "Yəni təzyiqin yüksəlməsi, beyin qan sızmalarına, miokard infarktlarına gətirib çıxarır".

Risk amillərindən danışan K.Ağayeva deyib ki, yaş, cins və irsiyyət dəyişilməz risk faktorlarıdır: "Yerdə qalan amilləri xəstə öz iradəsinə uyğun olaraq dəyişə bilər".

Həkim risk amillərindən danışarkən qanda xolesterinin, sidik turşusu səviyyəsinin də mühüm əhəmiyyət kəsb etdiyini vurğulayıb. Digər risk amilləri arasında tütün məmulatları, bəzi qidaların qəbulu, oturaq həyat tərzini də qeyd edib.

Yüksək təzyiqdən danışan K.Ağayeva onu da deyib ki, bu xəstəlikdən əziyyət çəkənlərin çoxu müalicə qəbul etmirlər: "Bu insanların cəmi 60 faizi dərman müalicəsi qəbul edir, onların cəmi 18 faizi adekvat müalicə alır. Həm də xəstə bilməlidir ki, hipertoniya sağalan xəstəlik deyil, dərmanları ömürlük qəbul etmək lazımdır".

Kardiologiya uzmanı Elnur İsayev isə bildirib ki, ürək-damar xəstəliklərinin yaranması, daha da ağırlaşması insanların tibbi maariflənmə səviyyəsi, tibbi biliklərin azlığı ilə bağlıdır. Onun sözlərinə görə dünya üzrə hipertoniyadan əziyyət çəkənlərin yalnız 1/4-i hipertonik olduqlarını bilirlər, qalan insanlar onlarda problem olmasından xəbərsizdirlər: "Narahatlıqları düzgün qiymətləndirmirlər. Baş ağrıyanda, çoxları düşünür ki, hirsləndim deyə belə oldu. İnsanlar özlərinə diqqətlə yanaşsalar, ürək-damar xəstəliklərinin simptomlarını hiss edəcəklər".

E. İsayev vurğulayıb ki, ürəkdə yaranan problemlər, eyni zamanda infarkt öncəsi vəziyyətlər heç də hər zaman çoxlarının bildiyi ənənəvi əlamətlərlə özünü büruzə vermir. Bu əlamətlər barədə də danışan kardioloq onu da deyib ki, ürəkdə yaranan narahatlıqlarla bağlı ev şəraitində özfəaliyyət şəklində dərman qəbulu yolverilməzdir: "Bunlar elə hallardır ki, biz onları ev şəraitində müalicə edə bilmərik, mütləq xəstə xəstəxanaya çatdırılmalıdır".

Mütəxəssislər onu da bildiriblər ki, kəskin miokard infarktı zamanı ən əvəzolunmaz müalicə invaziv müdaxilədir: "Stentin gördüyü işi dərmanlar görə bilmir. Stent tətbiqi trombla tıxanmış damarın tez bir zamanda açılmasına şərait yaradır".

Xəbərlər     Baxılıb: 1693   Tarix: 20 yanvar 2018
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari maskalar geymler 2025 qutab xemiri göyəm turşusu körpə və ona qulluq balqabaq tumu kosmetika fitat novruza aid hakisda tapmacalar gozde olar mekteb