İştahanın qarşısını almaq üçün nə etməli?
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyənlər pəhriz saxlamaqla arıqlamağa nail olmaq istəyirlər. Lakin pəhriz saxlamaq bir o, qədər də asan iş deyil. Çünki pəhriz saxlasanız belə iştahanız yerindədir və hər zaman nə isə yemək istəyirsiniz. Daima aclıq hiss edirsiniz. Bəzi insanlar isə ac olduqda hətta əsəbi də ola bilirlər.
Bəs iştahanın qarşısını almaq üçün nə etməli?
Dietoloqlar bəzi məsləhətlərə əməl etməklə bu problemdən azad olmağun yolunu tapıblar:
- Heç zaman ac qalmayın. Əks halda orqanizmin qoruyucu mexanizmləri işə düşəcək ki, bunun nəticəsində daha çox qida qəbul edəcəksiniz.
- Tərkibi sellülozla zəngin olan məhsullarla qidalanmağa üstünlük verin. Bu məhsullar toxluq hissi yaradır və iştahanı azaldır. Meyvə və tərəvəzlərin tərkibi sellüloza ilə zəngindir.
-Un və şirniyyat məmulatları qanda qlyükozanın səviyyəsini artırır, daha sonra azlamasına səbəb olduğundan iştah artmağa başlayır. Meyvə və tərəvəzlər, eləcə də, acı şokolad iştahanı azaldır.
- İştahanın azalması üçün tez-tez, lakin az miqdarda qida qəbul edin.
- Qida qəbul edərkən, onları yaxşıca çeynəyin. Bu da toxluq hissinin yaranmasına kömək edəcək.
- Yeməyin görnüşü və qoxusu da iştahanın yaranmasına səbəb ola bilir. Buna görə də şorba, tərəvəz püresi və s. kimi sadə qidalara üstünlük verməyiniz məsləhətdir.
- Boşqabınıza az miqdarda yemək qoyun. Çünki boşqabda çox yemək görsəniz, çox da yeyəcəksiniz.
- Yeməkdən əvvəl ilıq su içsəniz mədənizin bir hissəsi tutulacaq və tez doyacaqsınız.
- Tərəvəzdən hazırlanmış şorbalara üstünlük verin.
- Bazarlıq edərkən ağçörək, bulka, şirniyyat kimi məhsulları almaqdan imtina edin.
- Stressdən uzaq olmağa çalışın. İnsan əsəbi olduqda daha çox yemək yeyir.
- Yuxu normanızı tam şəkildə istifadə edin. Az yatmaq da iştahanı artırır.
-İtburnu, çobanyastığı, nanə, adaçayı iştahanı azaltmağa kömək edir. Onları dəmləyərək gün ərzində çay kimi qəbul edin.
Nigar
f Paylaş