Karantin müddətində panik atak halları: öhdəsidən necə gəlmək olar?

Karantin müddətində panik atak halları: öhdəsidən necə gəlmək olar?İndi hamı koronavirus testinin neqativ çıxmasını arzulayaraq əhvali-ruhiyyəsini də neqativə kökləyir. Nəticədə insanların psixoloji durumu gərginləşir, stress, depressiya ilə üzləşir, əsəbi olur.
Bəli, koronavirusun sosial həyatımızda yaratdığı dəyişikliklər psixologiyamızdan da izsiz ötüşmür. Nə qədər çalışsaq da, emosional sağlamlığımızı qoruya bilmir, "birdən mən də koronavirusa yoluxaram" qorxusuna əsir düşürük. Normadan artıq psixoloji təsirin depressiya ilə nəticələnəcəyini diqqətdən qaçırırıq. Halbuki psixoloji təzyiq, stress də elə xəstəlik qədər təhlükəlidir. Çünki stress immunitetin aşağı düşməsinə səbəb olaraq viruslara asanlıqla yoluxmağa, xəstəliyi ağır keçirməyə zəmin yaradır. Üstəlik, viruslar bir müddətdən sonra ölür, amma insanın özündə yaratdığı depressiya, adətən uzunömürlü olur və şəxsin xarakterinə, davranışına təsir göstərir.
Karantin müddətində panik atak halları: öhdəsidən necə gəlmək olar?Bəs psixoloji durumumuzu, əhvalımızı pozitivə necə yükləyək, həyəcanımızı idarə etmək üçün nə edək?
Milli.Az bildirir ki, Psixoloq Əfsanə Rüstəmovanın Lent.az-a açıqlamasına görə, stress hər kəs üçün zərərlidir. Bunun fonunda yarana biləcək xəstəliklərin isə sayı-hesabı yoxdur:
Karantin müddətində panik atak halları: öhdəsidən necə gəlmək olar?"Pandemiya dönəmi bizi həmişəkindən fərqli ruh halına salıb. Buna baxmayaraq, həyat keyfiyyətimizin yaxşılaşması üçün pozitiv olmalıyıq. Təəssüf ki, hər kəsin sinir sistemi eyni dərəcədə güclü deyil. Hər kəs yayılan doğru və ya yalnış xəbərlərə adekvat reaksiya verə bilmir. Psixikası daha həssas olanlar pandemiyadan öncəki dönəmlərdə də virus, xəstəlik, ölüm qorxusu ilə çabalayırdılar. Hazırkı dönəm isə onların bu qorxularının alovlanmasına "ideal" şərait yaradıb.
Sosial mediadakı yalan xəbərlər, televiziyalarda ziddiyyətli məlumatkarın verilməsi həssas qrupun qorxularını daha da artırır ki, bu zaman psixoloji problemin yaşanması qaçılmazdır".
Psixoloqun fikrincə, panik atağın qidalandığı stress faktorunun günümüzdə hökm sürdüyünü unutmayıb, ruhən sakitləşmək üçün "çirkli" informasiyalardan maksimum uzaq durmalıyıq:
Karantin müddətində panik atak halları: öhdəsidən necə gəlmək olar?"Əgər daha əvvəllər də bu vəziyyət yaşanıbsa, onun öhdəsindən gəlməyin üsullarını bilməlisiniz. Amma məhz bu dönəm üçün yaranan qorxu və stress fonundakı atak üçün isə
- sakitləşməyi;
- sizi stressə salan məkan və informasiyalardan uzaqlaşmağı;
- lazım gəldikdə, sosial mediadan istifadəni minimala endirməyi;
- məlumatı ancaq səlahiyyət sahibi qurumların dilindən və sosial mediasından qəbul etməyə çalışın.
Sizə yaxşı təsir göstərən nəfəs texnikası ilə işləyin.
Karantin müddətində panik atak halları: öhdəsidən necə gəlmək olar?Unutmayın ki, panik atak beynimizin uydurduğu bir xəstəlik ruh halıdır. İnsan isə duyğusal yönləndirmələr edərək həmin an başqa ruh halı yarada və ataka qalib gələ bilər.
Atak zamanı ən böyük qorxu olan boğulma, nəbzin artması və ürək döyüntülərinin imitasiya olduğunu və sizin ona başqa bir imitasiya ilə qalib gələ biləcəyinizi də söyləyərək fikrimi yekunlaşdırmaq istərdim.
Gözünüzü yumaraq ruhunuzu sizə rahatlıq gətirəcək məkana aparın. Gülümsədiyinizi və bədəninizdəki gərginliyin azaldığını hiss edəcəksiniz".
Sonda qeyd edək ki, unutmayın, nə karantin dövrü, nə də koronavirus daimidir. Həyatımızdakı bu dəyişikliklər, sadəcə olaraq qısa müddətlidir və başlıca hədəf hamımızın sağlamlığıdır. Odur ki, fiziki sağlamlığınızla yanaşı, psixoloji sağlamlığınızı da qorumağa çalışın.
Koronavirus testinizin neqativ, əhvalınızın pozitiv olması diləyi ilə...
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1394   Tarix: 04 iyul 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

.

Gözlə görünmür, iyi də yoxdur - Amma, öldürür - Evində kombi olanlar, diqqət

"Heçnə hiss etmirsən, ruhun da incimir, amma. xəbər verir ki, kombi düzgün quraşdırılmadıqda və qazı normal yanmadıqda karbon monoksid adlı qaz ətrafa yayılır. Hansı ki, bu qazın nə iyi var, nə rəngi. O, qapalı məkand

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Sonsuzluq yaradır - Bakıda addımbaşı hər yerdə var: Bəzi evlərdə də istifadə olunur

Artıq Bakıda addımbaşı kofe satılan yer var. Hansı ki, "takeaway" tipli bu məkanlarda satılan çay və kofelər plastik və karton stəkanlarda satılır. Bu tipli qablar bütün marketlərdə də ucuz qiymətə satılır. Eləc

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

turlar.az

maskalar geyim və ayaqqabılar hamilelikde qidalanma dosabin xeyri sanamalar terxun kompotu qarasin qizlar ucun makiyaj kosmetika buga burcu atalar sozu qiz burcu qizlar qogal