Kartofun bu zərərini heç kim bilmir: Beyin və damar sağlamlığınız təhlükədədir

Kartofun bu zərərini heç kim bilmir: Beyin və damar sağlamlığınız təhlükədədirSüfrələrimizdə tez-tez yer alan kartof üzərində aparılan son araşdırmalar onun indiyə qədər görülməmiş zərərini üzə çıxarıb.
Dünyanın bir çox yerində əsas qida növlərindən biri olan kartof yüksək karbohidrat tərkibi ilə tanınır. Kartof adətən qaynadılmış, qızardılmış, sobada bişirilmiş şəkildə istehlak edilir. Bundan əlavə, ondan kartof çipsləri kimi müxtəlif qida məhsulları hazırlanır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ancaq son araşdırmalar nəticəsində kartofun orqanizmi sözün əsl mənasında zəhərlədiyi anlaşılıb.
Kalorisi yüksək olduğu üçün arıqlamaq istəyənlərin menyudan çıxardığı kartofun bilinən ən böyük zərəri kökəlməyə səbəb olmasıdır.
American "Journal of Clinical Nutrition"da 2007-ci ildə dərc edilən araşdırma kartof qızartması kimi qızardılmış yeməklərin piylənmə ilə birbaşa əlaqəli olduğunu göstərib.
Ancaq onun çoxları tərəfindən bilinməyən zərərlərindən biri allergiyaya səbəb olmasıdır. Kartof allergiyası zənn ediləndən daha geniş yayılmış problemdir. Əgər kartof yedikdən sonra bədəninizdə qaşınma və ya hər hansı bir anormallıq hiss edirsinizsə, mütləq mütəxəssisə müraciət etməlisiniz.
Bundan əlavə kartof qızardılmış formada istehlak edildikdə həzm sisteminə zərər verir və həzm pozğunluğuna səbəb olur.
Qızardılmış kartofun ən dəhşətli zərərlərindən biri damarları zədələməsidir. Kartof ateroskleroza səbəb olur və hətta uzun müddətdə damarların tıxanmasına və insulta gətirib çıxarır.
Dietoloqların fikrincə, kartof qızartması orqanizmdə qocalmanı sürətləndirən zərərli birləşmələri də işə salır.
Qızardılmış kartof hətta yaddaşın da pozulmasına səbəb olur və beyin sağlamlığını təhdid edir.
Kartofun tərkibindəki nişasta insulin müqaviməti ilə bağlı diabet xəstələri üçün riskli ola bilər. Kartof qızartmasının tez-tez istehlakı orqanizmdə zəhərli maddələrin miqdarını artırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 923   Tarix: 24 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

3 həftədən çox davam edən öskürək bu ölümcül xəstəliyin xəbərçisidir

Uzunmüddətli öskürək ağciyər xərçənginin əlaməti ola bilər. xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin (NHS) mütəxəssisləri xəbərdarlıq ediblər ki, üç həftədən çox davam edən öskürək ağciyər xərçənginin ilki

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yüksək şəkər və infarkt arasında əlaqə

Qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi, xüsusilə də ilk dəfə kəskin miokard infarktı (ürək tutması) keçirən xəstələrdə ağır fəsadların yaranma riskini artıran mühüm göstərici ola bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Diabetolog

.

Diş fırçalayarkən edilən 4 SƏHV

Mütəxəssislərə görə, dişlərinizi necə fırçalamağınız ağız sağlamlığı üçün neçə dəfə fırçaladığınızdan daha vacibdir. Səhər və axşam dişlərinizi fırçalamaq əksəriyyətimiz üçün bir vərdişdir. Lakin, mütəxəssislər deyirlər ki

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

.

Gecələr tez-tez ayılırsınıza - Bu qidalardan yeyin

Alimlər meyvə və tərəvəz istehlakının artırılmasının yuxunun keyfiyyətinə əhəmiyyətli şəkildə müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, ABŞ-nin №University of Chicago" və "Columbia University"

.

Bu əlamətlər sizdə də varsa, diqqət edin

Cəmiyyət arasında kifayət qədər yayılmış olmasına baxmayaraq, çox vaxt fərq edilməyən hipertoniya, yəni yüksək qan təzyiqi, mütəxəssislərə görə səssiz irəliləyən ən təhlükəli sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Mütəxəssislə

.

Qadınlarda bu yaşdan sonra ürək problemləri başlayır - Səbəb

Alimlər qadınlarda yaş artdıqca ürək xəstəliklərinin yaranma səbəbini araşdırıblar. xəbər verir ki, Rusiyanın Penza Dövlət Universitetinin həkimləri müəyyən ediblər ki, qadınlarda yaş artdıqca bədəndə qadın hormonlarını

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

turlar.az

kosmetoloq geyim və ayaqqabılar geyim seçimi banan pirojnasi sidik ifrazı sistemi toyuq buglamasi ayaq dirnaqlara qulluq kosmetika anabaci veten haqqinda atalar sozu kley lekesi şəkərbura baliq burcu