Kartofun bu zərərini heç kim bilmir: Beyin və damar sağlamlığınız təhlükədədir

Kartofun bu zərərini heç kim bilmir: Beyin və damar sağlamlığınız təhlükədədirSüfrələrimizdə tez-tez yer alan kartof üzərində aparılan son araşdırmalar onun indiyə qədər görülməmiş zərərini üzə çıxarıb.
Dünyanın bir çox yerində əsas qida növlərindən biri olan kartof yüksək karbohidrat tərkibi ilə tanınır. Kartof adətən qaynadılmış, qızardılmış, sobada bişirilmiş şəkildə istehlak edilir. Bundan əlavə, ondan kartof çipsləri kimi müxtəlif qida məhsulları hazırlanır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ancaq son araşdırmalar nəticəsində kartofun orqanizmi sözün əsl mənasında zəhərlədiyi anlaşılıb.
Kalorisi yüksək olduğu üçün arıqlamaq istəyənlərin menyudan çıxardığı kartofun bilinən ən böyük zərəri kökəlməyə səbəb olmasıdır.
American "Journal of Clinical Nutrition"da 2007-ci ildə dərc edilən araşdırma kartof qızartması kimi qızardılmış yeməklərin piylənmə ilə birbaşa əlaqəli olduğunu göstərib.
Ancaq onun çoxları tərəfindən bilinməyən zərərlərindən biri allergiyaya səbəb olmasıdır. Kartof allergiyası zənn ediləndən daha geniş yayılmış problemdir. Əgər kartof yedikdən sonra bədəninizdə qaşınma və ya hər hansı bir anormallıq hiss edirsinizsə, mütləq mütəxəssisə müraciət etməlisiniz.
Bundan əlavə kartof qızardılmış formada istehlak edildikdə həzm sisteminə zərər verir və həzm pozğunluğuna səbəb olur.
Qızardılmış kartofun ən dəhşətli zərərlərindən biri damarları zədələməsidir. Kartof ateroskleroza səbəb olur və hətta uzun müddətdə damarların tıxanmasına və insulta gətirib çıxarır.
Dietoloqların fikrincə, kartof qızartması orqanizmdə qocalmanı sürətləndirən zərərli birləşmələri də işə salır.
Qızardılmış kartof hətta yaddaşın da pozulmasına səbəb olur və beyin sağlamlığını təhdid edir.
Kartofun tərkibindəki nişasta insulin müqaviməti ilə bağlı diabet xəstələri üçün riskli ola bilər. Kartof qızartmasının tez-tez istehlakı orqanizmdə zəhərli maddələrin miqdarını artırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 914   Tarix: 24 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

"Bütün xəstəliklərin çarəsi budur" - Tanınmış həkim

Ömrü uzatmağın yolu fiziki aktivlikdir. xəbər verir ki, bunu həm də aparıcılıqla məşğul olan rusiyalı həkim Aleksandr Myasnikov söyləyib. "Bütün xəstəliklərin çarəsi fiziki aktivlikdir. Müxtəlif sorğularda insanlar

.

Gel dırnaqların bilinməyən fəsadları: Gözəllik yoxsa genetik zərər?

Son illərdə qadınlar arasında məşhurlaşan gel dırnaqları estetik görünüş təqdim etsə də, sağlamlıq üçün risklər daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə gel dırnaqlarında istifadə olunan TPO (Trimetilbenzoil Difenilfosfi

.

Səhər belə oyanırsınızsa dərhal həkimə gedin - Terapevtdən açıqlama

Gecə tərləmələri ağır xəstəliyin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə terapevt Syuzanna Uayli xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə davamlı gecə tərləmələri bəzi təhlükəli xəstəliklərin ilkin əlaməti sayılır. Həki

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

turlar.az

yaz geyimleri 2025 yay kolleksiyasi reseptler salatlar 2025 hicab geyimləri hüquq və qadın haqları moda xəbərləri kosmetika muellim seiri hakista sekisler yuxuda qara ilan gormek novruza aid hakista