Lobya

LobyaLobya paxlakimilər fəsilsinə aid olub, faydalı bitkilərdən hesab edilir. Lobyanın yarpaqları sıra ilə düzülmüş və yemək üçün istfadə edilən lobya dənələri uzunsov qabığın içərisində yerləşir. Lobyanın ən çox toxumlarından istifadə edilir.Toxumlar 4-30 sm uzunluğunda, 1-3 sm enində olan olan uzunsov qabıqda olur. Kisənin içərisində 3-6 ədəd toxum olur. Toxumlar ağ, qara, sarı və yaşıl rənglərdə ola bilir.
Lobyanın vətəni Aralıq dənizi ölkələri hesab edilir. O, Avropa, Asiya və Afrika ölkələrinə buradan yayılmışdır.
Lobyanın Tərkibi:
100 qram lobyanın tərkibində olanlar:
- Zülallar - 6,1 qr
- Yağlar - 0,1 qr
- Karbohidatlar - 8,5 qr
- Su - 83 qr
- Kalori dəyəri - 66 kKal.
Lobyanın tərkibində liflər, nişasta, kabohidratlar, zülallar, yağlar, kalum, kalsium, fosfor, maqnium, kükürd, dəmir, karoin, PP, B, A vitaminləri, maqranes, molibden və müxtəlif təbii turşular var.
Lobyanın 40%-ni zülallar təşkil edir ki, bu züllar ətin tərkibinddə olan zülalların miqdarına bərabərdir. Onun tərkibi minerallarla (ən çox molibden) zəngindir. Bu minerallar orqanizmdən ağır metal zəhərlənmələrini, radioaktiv şüalanma zərərlərini xaric edir. Lobyanın tərkibində qanda olan xolesterinin aşağı düşməsinə səbəb olan liflər vardır. Lobyanın tərkibində olan pektin və lifli maddələr orqanizm üçün çox faydalıdır.
Lobyanın tərkibi kalium və kalsiumla da çox zəngindir. Bu minerallar orqanizmi infeksion xəstəliklərdən qoruyur və qanı təmizləyir.
Lobyanın Xeyri
Lobyanın tərkibində olan B qrup vitaminləri insanı ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur. Rusiyanın paxlalı bitkilərin araşdırması ilə məşğul olan instututu az miqdarda da olsa lobya yeyən adamların qanının bu qida ilə təmizləndiyini təsdiq edir.
Dietoloqlar 2-3 həftə gün ərzində ən azı 100-150 qram lobya yeyən adamın qanının xolesterindən təmizləndiyini söyləyirlər. Bu uzun müddət aparılan araşdırmalar nəticəsində də öz təsdiqini tapmışdır.
Davamlı olaraq lobya yeyən adamların saçları möhkəm və parlaq olur. Sənaye tullantıları olan şəhərlərdə yaşayan adamların hər gün lobya yemələrində fayda var. Lobyanın üstün cəhətlərindən biri də onun tərkibində yağların yox, karbohidratların çox olmasıdır. Lobya orqanizmdə bir çox xəstəliklərin profilaktikasında rol oynayır. Qida rasionuna davamlı olaraq lobya əlavə edən adamlarda ürək-damar, böyrək və qara ciyər xəstəlikləri riski az olur. Buna görə də gündəlik qida rasionunun 8-10%-ni lobya təşkil eləməlidir. Lobyanın terapevtik təsiri özünü mədə-bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşmasında da göstərir. Onun tərkibində olan liflər bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşmasına səbəb olur.
Davamlı olaraq lobya yemək orqanimdə xərçəng riskinin aradan qalxmasına səbəb olur.
Lobyanın Ziyanı
Lobya düzgün bişirilmədikdə və düzgün saxlanılmadıqda orqanizmə zərərli olur. Belə ki, qaydalara düzgün əməl eləmədikdə lobya bağırsaqlarda köp və qazın əmələ gəlməsinə və ishala səbəb ola bilir. Bişmiş lobyanı düzgün saxlamadıqda hətta zəhərlənməyə də səbəb ola bilir.
Nefritdən, pankriatitdən, podaqradan əziyyət çəkənlərə lobyadan istifadə etdikdə həkimlə məsləhətləşmələri tövsiyə edilir.
Bu
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 813   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

Üzünüzü qazlı su ilə yuyun, görün nə baş verəcək

Nəmləndirmə dərinin cavan qalmasında böyük rol oynayır. Məhz nəmlilik dəriyə elastiklik, hamarlıq və təravət bəxş edir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, quru dəri həmişə qoca görünür. Dəriyə makiyaj edən də səliqəsizdi

.

Cavan dərinin bir nömrəli sirri

Nəmləndirmə dərinin cavan qalmasında böyük rol oynayır. Məhz nəmlilik dəriyə elastiklik, hamarlıq və təravət bəxş edir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, quru dəri həmişə qoca görünür. Dəriyə makiyaj edən də səliqəsizdi

.

"Zelyonka" və yod ləkələrindən qurtulmağın sadə yolları

Dəridəki yod və "zelyonka" ləkələrindən xilas olmaq sadə, eləcə də təsirli proses ola bilər. Bu antiseptiklərdən olan ləkələr adətən 24 saat ərzində öz-özünə yox olur. Lakin onları çıxarmaq üçün səbirsizsinizsə

.

Necə qidalansaq, mədəmiz də bayram edər?

Baharın gəlişinin rəmzi olan Novruz bayramının süfrəsini bol çeşidli yeməklərsiz, şirniyyatsız, çərəzlərsiz təsəvvür etmək mümkün deyil. Amma bu süfrəsini zənginləşdirməyə çalışarkən qidalanmada yol verdiyimiz bəzi səhvlə

.

Bu 3 məhsul xərçəngdən qoruyur

Terapevt Yelena Malışeva və kardioloq German Qandelman xərçəngin qarşısının alınması üçün faydalı olan 3 məhsulun adını açıqlayıblar. Onlar bu barədə "Birinci Kanal"da yayımlanan "Sağlam yaşa" proqramınd

.

Sarımsağın ziyanları

Sarımsaq həm qida, həm də dərmandır. Amma onun da çox yeyilməsinin bir çox orqanlara mənfi təsiri var. Xüsusən ac mədəyə və gün ərzində çox miqdarda çiy sarımsaq yemək fəsadlar törədə bilər. axşam.az-a istinadən sarımsağı

.

Dişlərin saralmasının əsas 9 səbəbi

Dişlərin təbii rəngi diş minasının sıxlığı, diş toxumasının keyfiyyəti (dentin) və dişlərin mikrorelyefi ilə müəyyən edilir. Bu amillər də öz növbəsində genetikadan asılıdır. Bundan əlavə, sağlamlıq vəziyyəti və ya xaric

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

turlar.az

sonxeber.az adlarin menasi gelinlikler qadin sayti baliq yagi kabab reseptləri küftələr encir murebbesi kosmetika faydalı bilgilər penis namiq qaraçuxurlu terezi toy gecesi