Niyə daim çay və ya qəhvə içmək istəyirik? - SƏBƏB

Niyə daim çay və ya qəhvə içmək istəyirik? - SƏBƏBDaim çay və ya qəhvə içmək istəyinin bir neçə səbəbi ola bilər.
Milli.Az həmin səbəbləri təqdim edir:
 Kofeinə Asılılıq
Qəhvə və bəzi çay növləri (xüsusilə yaşıl çay və qara çay) kofein ehtiva edir, bu da beynimizi stimullaşdırır, enerji artırır və oyaq qalmağa kömək edir. Daim kofein qəbul etmək bədəndə bir növ asılılıq yarada bilər və vaxt keçdikcə daha çox ehtiyac hiss olunur.
Rahatlıq və Dəstək Axtarışı
Çay və qəhvə həm də çoxlarının gündəlik ritualı, rahatlıq qaynağıdır. Bu içkilər bəzi insanlar üçün gündəlik stresdən uzaqlaşmaq, sakitləşmək və ya fokuslanmaq vasitəsidir. Bu ritualistik vərdiş, davamlı olaraq eyni şeyi etmək istəyi yaradır.
Sosial Əlaqələr
Çoxları üçün çay və qəhvə içmək sosial fəaliyyətlə bağlıdır. Dostlarla, iş yoldaşları ilə vaxt keçirmək üçün bir fürsət kimi istifadə olunur. Sosial ortamda bu içkilər qəbul edilmədikdə çatışmazlıq hissi yarana bilər.
 Psixoloji Vərdiş və Rutinin Bir Parçası Olması
Çay və ya qəhvə içmək bəzən tamamilə bir vərdiş olaraq qəbul edilir. İnsanlar müəyyən saatlarda və ya gün ərzində dəfələrlə bu içkiləri qəbul etdikləri üçün bədənləri və beyinləri bunu bir rutin olaraq görür. Nəticədə bu vərdişi pozmaq çətin olur.
Əhval-ruhiyyəni Yaxşılaşdırmaq
Kofein və ya çayda olan digər maddələr serotonin və dopamin hormonlarının səviyyəsini qaldıra bilər ki, bu da əhvalı yüksəldir. Buna görə də, bəzi insanlar özlərini yorğun, sıxıntılı və ya motivasiyasız hiss etdikdə avtomatik olaraq çay və ya qəhvəyə müraciət edirlər.
 Həyat Tərzi və Mədəni Təsirlər
Çay və qəhvə bəzi mədəniyyətlərdə vacib yer tutur və həyat tərzinin bir parçasına çevrilir. Azərbaycan kimi ölkələrdə çay içmək mədəniyyətin önəmli bir hissəsidir və bu, çoxlarının həyatında adi bir rituala çevrilir.
Bu səbəblərdən hansısa sizdə daha təsirli ola bilər. Əgər istehlak səviyyəsini azaltmaq istəyirsinizsə, kofeinsiz çay və ya bitki çayları ilə əvəzləmək kömək edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 958   Tarix: 13 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Gecə oyanmaların səbəbi açıqlandı - Problem əlamətidir?

Gecə yuxu zamanı qısa və ani oyanmalar həmişə yuxusuzluq əlaməti sayılmır. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətində çalışan terapevt David Gurley Daily Mail nəşrinə müsahibəsində bildirib. Həkimi

.

DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir

Yuxusunda pişik görən adamın, qadın və kişi cinsiyyətinə malik olmasına görə yuxunun təbirləri dəyişir. Əgər bu yuxunu görən adam bir kişisə, bu kişinin normal həyatında diqqətsiz bir şəxsiyyətə sahib olduğu, ətrafındak

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

Möcüzəvi pəhriz - qaraciyərdəki yağı yox edir

Qaraciyərdə piy yığılmasını azaldan pəhriz müəyyən edilib. xəbər verir ki, İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri skandinaviya (nordik) pəhrizinin həm qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa, həm də qaraciyərdə piy yığılmasın

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

turlar.az

sac duzumleri reseptler gozel gorunmek sarimsaqin xeyri gavali murebbesi hamilelikde qidalanma faydalı qidalar kosmetika oğlaq qaynana masqalar gulmeli hakista hüzeyir hacibəyov