Niyə kivini səhər yeməyinə DAXİL ETMƏLİYİK?

Niyə kivini səhər yeməyinə DAXİL ETMƏLİYİK?Çoxları bilmir ki, kividə C vitamini portağaldan iki qat yüksəkdir. Xoş rəng, xırtıldayan qara dənəciklər, şirəli, təravətli və turş ləti ağızda əriyir. Tüklü qabığı altında gizlənən və bənzərsiz qida dəyəri olan bu Asiya meyvəsini "səhər yeməyinin padşahı" elan etmək vaxtıdır.
Publika.az oxucuları kivinin faydalı xüsusiyyətləri ilə tanış edir.
Kivinin tarixi qədim Çindən başlayır, bu qiymətli giləmeyvə məhz orada icad olunub. Əvvəlcə meyvə "Çin motmutusu" adlandırılıb, sonralar isə onu Yeni Zelandiyaya gətiriblər və ölkənin simvolu olmuş kiçik kivi quşunun şərəfinə adlandırıblar. Bu gün kivi meyvəsilə artıq kimisə təəccübləndirmək olmaz, bu bizim gündəlik rasionumuzun hissəsi ola biləcək ləziz məhsuldur. Kivini Fransa, İsrail, Kaliforniya, Yeni Zelandiya və İtaliyada istehsal edirlər. O bütün dünyada məşhurdur. Qeyd etmək lazımdır ki, yeni zelandiyalılar xarakterik nazik qabıqlı və zərif ətirli meyvənin "qızıl" çeşidini istehsal edərək kivi yetişdirməsində Çindən üstün olub.
Tərkibində C vitamini çox olduğundan bədəni enerji ilə təmin edən kivi bütün gün sizi oyaq saxlamaq üçün idealdır. Bu meyvədə çox miqdarda vitamin var: K vitamini osteoporozun inkişafının qarşısını alır, B9 immunitet sisteminin güclənməsinə kömək edir, E vitamini iltihab əleyhinə təsir göstərir və düzgün ürək fəaliyyətini təmin edir. Kivinin tərkibi minerallar və elementlər, xüsusən də kollagen istehsalı və toxuma bərpası üçün lazım olan mis, eyni zamanda həzmi və əzələ tonusunu yaxşılaşdıran kaliumla zəngindir.
Kivi pəhriz və oruc günləri üçün faydalıdır, çünki toxluq hissi verən yüksək keyfiyyətli lifdən ibarətdir. Əlbəttə ki, onun tərkibində karbohidratlar da var, ancaq qlükoza və fruktoza gücü bərpa etmək, beyin fəaliyyətini dəstəkləmək üçün lazımdır, xüsusilə idmanla məşğul olursunuzsa.
Uzun tarix boyu tüklü meyvədən müalicəvi vasitə kimi istifadə edilib - kivi antioksidantlarla o qədər zəngindir ki, gündəlik istifadəsi ürək-damar xəstəliklərinin və bəzi xərçəng növlərinin inkişafına mane olur. Menyuya müntəzəm olaraq kivinin əlavə edilməsi qanda triqliseridləri azaldır və maddələr mübadiləsini tənzimləyir. Onun aktiv maddələri "pis" xolesterin səviyyəsini azaltmaqla yanaşı "yaxşı" xolesterində toplanır, həmçinin xəstəliklərdən, ağırlaşmalardan və əməliyyatlardan sonra yaraların yaxşılaşmasına, bərpasına kömək edir.
Təzə meyvə bərk (lakin kartof kimi deyil) və ləkəsiz olmalıdır. Bu cür meyvələr üç həftəyə qədər soyuducuda saxlanıla bilər. Kulinariya potensialını dəyərləndirməyin: kivi qurman təcrübələri üçün əsl tapıntıdır. Salatlara, piroqa, desertlərə, hətta turşulara da əla dad verəcək. Səhər yulafa və ya yoqurta əlavə edə bilərsiniz. Qoxusu və ekzotik dadı sayəsində bir çox yeməyi daha ləzzətli edəcək.
Aytən Məftun

Sağlamlıq     Baxılıb: 1520   Tarix: 21 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Xalq təbabətinin əvəzedilməzi Nanə

Bir çox in . san mədə xəstəliklərindən əziyyət çəkir. Xalq təbabətində mədə ağrıları zamanı ən yaxşı bitki kimi nanənin adı çəkilir. Mütəxəssislər iştaha və qaz problemi olanlara, mədə ağrısından əziyyət çəkənlərə yaban

.

Vanil bitkisinin faydaları: Sinirləri dincəldir, öskürəyı xırp kəsir

V. Vanil bitkisi Meksika mənşəli bitkidir. Səhləbkimilər fəsiləsinə aid olan və Meksika meşələrinin sahilyanı ərazilərində bitən dırmanma bitkisidir. Ətrafındakı digər ağaclarda 2-3 sm qalınlığında tumurcuqları ilə 10 metr

.

Giləmeyvə çaylarının faydaları nələrdir?

Sağlamlığımız üçün bitki çayları qədər giləmeyvə çayları da çox faydalıdır. Sağlamolun.az orqanizmimizə faydalı olan bitki, çiçək və giləmeyvə çaylarını təqdim edir:. Şüyüd - Həzm çayıdır. Həzmi yaxşılaşdırır. Şişkinliy

.

Menstruasiya barədə düzgün məlumat - Qadınlar diqqət etsin

Ovulyasiyadan sonra deşilən (partlayan) follikulun yerində yumurtalıqda xüsusi struktur olan "sarı cisim" əmələ gəlir. Sarı cisim ikinci qadın cinsi hormonu olan progesteron hazırlayır. Progesteronun təsiri altınd

.

Balqabağın UNİKAL MÜALİCƏVİ XÜSUSİYYƏTLƏRİ

Balqabaq ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Azkalorili, dadlı, vitamin və minerallarla zəngin olan bu tərəvəzin sağlamlıq üçün xeyirli xüsusiyyətləri saymaqla bitməz.  sizi balqabağın faydaları ilə tanış edir. 1. Karotinlərl

.

Masaj müalicəvi faydaları

Masaj xidməti müalicəvi xüsusiyyəti tarix boyu tanınmışdır. Dünyada icra edilən masajların nəzərdən keçirilən zaman göstərir ki, bunların çoxu, təxminən 90%-i, sağlamlığın bərpası məqsədilə tibbi masaj xidməti kimi icra edilir

.

Səhərlər acqarına 3 ədəd qoz yeməyin inanılmaz faydaları

Qoz beyinə faydaları ilə məşhur olsa da, başqa faydaları da var. Qozda A, E və B vitaminləri, həmçinin dəmir, sink, mis və maqnezium kimi minerallar mövcuddur. Acqarına qoz yeməyin faydaları bunlardır:. Enerji verir: Qozd

.

Əsəblər sakitləşir, baş ağrısı dayanır - 1 dəqiqə vaxt lazımdı

Hamının hər an qarşılaşa biləcəyi sağlamlıq problemlərindən biri olan başağrısı bəzən dərman atmaqla da keçmir. Ancaq onun qarşısını təbii üsullarla almaq mümkündür. Bununla bağlı orta əsrlər dövrünün ən böyük təbiblərində

.

Babasili, mədə xorasını sağaldan qanqal - Qaraciyərin dərmanı

200 il bundan əvvəl qanqalın adı Qədim Romanın tibbi elmi əsərlərində çəkilirdi. Bitki qara ciyər xəstəliklərində istifadə olunurdu. Uzaq keçmişdə qanqalı Avropa həkimləri də qara ciyər xəstəlikləri zamanı istifadə edirdilər

turlar.az

toy gecesi aksessuarlar toy makiyajlari masin sou daglar haqqinda qrip haqqında makaronlar kosmetika gozde olar baldiza aid hakisda kondom nedir novruz hakistalari bayati