Orqanizmə zərərli 3 salat

Orqanizmə zərərli 3 salatSalatlar əslində sağlam qida hesab olunur. Amma Azərbaycan süfrəsinə keçmiş SSRİ və digər ölkələrdən keçən mayonezli salatlar var ki, toy, bayram süfrəsi onlarsız keçmir
Artıq hamımızın sevimlisinə çevrilmiş bu salatlar barədə həqiqətləri bilmək zamanıdır. Diyetoloqlar məhz bu salatları zərərli olduğuna görə düşmənə layiq bilir.
Milli.Az medicina.az-a istinadən  3 sevimli salatın zərərini təqdim edir.
1. Paytaxt salatı, Olivye
Yeni il gecələrinin əvəzolunmazı, toylarda ləyənlərlə hazırlanan, hamının çox yediyi salat.
Mayonez, xama, üstəlik duzlu xiyar, yaşıl duzlu noxud - eyni anda qanın və mədənin turşuluğunu artırır. Orqanizm üçün ciddi yükdür. Çox kalorilidr, tərkibində təbii məhsul azdır.
Şəkər, ürək xəstələri üçün zərərlidir. Damarları tıxayır. Qlikemik indeksi yüksəkdir. Uşaq həzm sistemi üçün dözülməz yükdür. Köp, qaz yaradır, bu salatdan sonra bağırsaqlarda ərzaqların çürüməsi çoxalır.
Zərərini azaltmaq üçün: mayonezi yağsız xama ilə əvəz etməli, kolbasa və əti mal ürəyi ilə əvəz etməli, duzlu qidaları çıxarmalı, duzunu az etməli.
2. Şuba salatı
Bişmiş kartof, çuğundur, kök - bunlar yüksək qlikemik indeksi olan və bir yerdə uyuşmayan qidalardır. Qanda şəkəri bir anda qaldırır, mədəaltı vəzi yükləyir.
Böyrəyində daş, qum olan, qanda sidik turşusu yüksək, podaqrası olanlara bu salat qadağandır.
Salatın içində duzlu balıq mədə turşusu, reflüksü artırır, mədəni qıcıqlandırır.
Çox duzlu salat ürəyi də yükləyir, bəzi insanlarda bu salatdan sonra ayaqlar şişə bilər.
Nə etməli: salatı duzlamayın, balığın altında bir qatla kifayətlənin, ikinci layı etməyin. Mayonezi azaldın, əvəz edin.
3. Mimoza
Konserv balıq istifadə olunduğu üçün təhlükəlidir. Ürək üçün ağır salatdır. Mədə və mədəaltı vəz üçün yükdür. Mayonez və konserv balıq ümumiyyətlə uyğun ərzaqlar deyil.
Yaxşı olar ki, konserv balığı adi təzə balıq filesi ilə əvəz edəsiz.
Kartofun isə nişastasını yuyub sonra istifadə edin. 
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 909   Tarix: 25 oktyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

.

Pendirin beyinə faydası nədir?

Müntəzəm olaraq pendir yemək demensiyanın (ağıl zəifləməsinin) inkişaf ehtimalını azalda bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Nutrients" jurnalında dərc olunan yeni elmi araşdırmada göstərilib. Tədqiqat 65 yaşdan yuxar

.

Kişilər niyə üşüyür, qadınlar yox?

Qadınların kişilərə nisbətən niyə daim isti hiss etmə səbəbləri araşdırılıb. xəbər verir ki, avstraliyalı cərrah Zak Terner "Nature Climate Change" jurnalında dərc olunmuş araşdırmaya istinad edib. Məlumat New Yor

.

Davamlı stress xərçəng yaradır - Təsdiqləndi

Uzunmüddətli stress orqanizmin müdafiə sistemini zəiflədir və immun hüceyrələrin xərçəng ocaqlarını tanımaq qabiliyyətini azaldır. xəbər verir ki, bunu Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin onkoloqu Sergey İvanov bildirib. Onu

.

Avropada quş qripi yayıldı: Ölkəmizdə vəziyyət nə yerdədir?

Avropada quş qripi halları sürətlə artır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, İspaniya, Almaniya, Fransa, İrlandiya, Niderland, Belçika, Polşa və İngiltərə də daxil olmaqla bir sıra ölkələrdə yeni yoluxmalar qeydə alınıb

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

.

Dietoloq stressi azaldan 5 təbii içkini açıqladı

Stress və gərginlik həm bədənə, həm də beyinə mənfi təsir göstərir. Lakin bəzi təbii içkilər bu halı yüngülləşdirməyə və orqanizmin sakitləşməsinə kömək edə bilər. Mütəxəssislər qeyd edir ki, bu içkilər sağlamlıq üçün təhlükəsizdi

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

turlar.az

qis geyimləri 2025 geyim necə seçməli hamiləlik cennet almasinin murebbesi arıqlamaq dietası hind filmleri debli cantalar 2025 kosmetika ağır itki tərəzi paxlava novruza aid hakisdalar xanim.az