sebet.az onlayn maqazin

Pendirin orqanizmə faydaları və zərərləri

Pendirin orqanizmə faydaları və zərərləriXüsusi fermentlər və süd-turşu bakteriyaları vasitəsilə südün mayalanması nəticəsində alınan qida məhsulu olan pendirin tərkibində zülallar, yağlar, mineral maddələr, fermentlər, vitaminlər və digər qida maddələri var. Onun tərkibində olan zülallar südün tərkibindəki zülallara nisbətən daha yaxşı həzmolunma xüsusiyyətinə malikdir.
Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun İnformasiya texnologiyaları və ictimaiyyətlə əlaqələr şöbəsindən Publika.az-a ünvanlanan maarifləndirici materialda pendirin orqanizm üçün xeyirli və zərərli cəhətləri barədə məlumat verilir.
Südün keyfiyyətindən asılı olaraq, pendirin tərkibində 25 faizə qədər zülal, 60 faizə qədər yağ və 3,5 faizə qədər karbohidrat var. 100 qram pendirin enerji dəyəri 200–400 kkal arasında dəyişir. Südün mənşəyi və tərkibindən asılı olaraq (qoyun, keçi, inək südü və s.), müxtəlif növ – bərk, yarımbərk, yumşaq, toz, krem və s. pendir məhsulu hazırlana bilər. Pendirin hazırlanmasında süddən başqa, bir sıra köməkçi vasitələrdən də istifadə edilir ki, onlara dadlandırıcı, qoruyucu, konservləşdirici və digər qatqı maddələrini aid etmək olar.
Pendirin faydaları
° Kalsium mənbəyidir. Süd və digər süd məhsulları kimi, pendir də insan orqanizmi üçün əsas kalsium mənbəyidir. Kalsium sümük toxumasının inkişafı və qorunmasında mühüm rol oynadığına görə pendiri müxtəlif yaş qrupunda olan istehlakçılar qəbul edə bilər. Həmin ağartı məhsulu uşaqlarda sümüklərin normal və sağlam inkişafına müsbət təsir göstərir, yaşlılarda sümük xəstəliklərinin yaranmasının qarşısını alır.
° Fol turşusu ilə zəngindir. Fol turşusu – B9 vitamini hamiləlik dövründə qadın orqanizmində dölün inkişafında mühüm rol oynayır. Fol turşusu, həmçinin qan-damar sistemi orqanlarını qorumaqla yanaşı, anemiya və yüksək təzyiqin qarşısını alır.
° B2 vitamini ilə zəngindir. Pendirin tərkibində olan digər əsas vitaminlərdən biri də B2 vitaminidir. Riboflavin adlanan həmin vitamin dəri, dırnaq və saça müsbət təsir göstərməklə zədələnmiş toxumaların bərpasını sürətləndirir. Digər vitaminlərdən fərqli olaraq B2 vitamini insan orqanizmində ehtiyat halında toplanmır, buna görə də onun gündəlik istehlakı zəruridir.
° Təbii probiotikdir. Pendir təbii probiotik xüsusiyyətli qida məhsuludur və tərkibində olan faydalı bakteriyalar metobolik prosesi yaxşılaşdırmaqla həzm sistemi xəstəliklərinin qarşısını alır.
Bununla yanaşı, pendir yaddaşın möhkəmlənməsini təmin edir, sinir sistemi üçün faydalıdır. Güclü antioksidantdır, immuniteti gücləndirir.
Pendir istehlakının səbəb ola biləcəyi bəzi təhlükələr var. Süd məhsulları, o cümlədən pendir bəzi hallarda insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bununla yanaşı, vərəm, listeriyoz, brusellyoz və s. kimi xəstəlik törədiciləri ilə sirayətlənmiş pendir istehlakı bu cür xəstəliklərə yoluxma riski yarada bilər.
Aparılan hesablamalara görə, brusellyoz törədicisi brusella pendirdə 45 gün, brınza pendirində 70 günədək, vərəm törədicisi mikrobakteriya yumşaq pendirdə 19 ayadək, bərk pendirdə isə 8 aydan çox qala bilər. Yoluxma hallarının qarşısını almaq məqsədilə pendir hazırlayarkən pasterizə və ya sterilizə edilmiş süddən istifadə tövsiyə olunur. Həmçinin pendirin duzda düzgün yetişdirilməsi də vacib şərtlərdən biridir.
Bundan əlavə, pendirin saxlanma müddətini uzatmaq üçün istehsal prosesində bəzi hallarda antibiotiklərdən, eləcə də natamisin və s. kimi qida qatqılarından istifadə edilir. Antibakterial xüsusiyyətli bu qida qatqılarından geniş istifadə həmin antibakterial preparatlara qarşı mikroorqanizmlərdə davamlılığın (rezistentlik) yaranmasına səbəb olur. Patogen mikroorqanizmlərdə yaranan rezistentlik onlara qarşı mübarizədə həmin preparatları təsirsiz edərək insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaradır.
Pendirin saxlanılma qaydaları
Bütün süd məhsulları kimi, pendir də soyuducuda saxlanılmalıdır. Pendirin saxlanılma qaydalarına düzgün əməl edilmədikdə daha tez xarab olur. Mənfi temperaturun təsiri nəticəsində pendirin tərkibindəki faydalı mikroorqanizmlərin məhv olması pendirin xarab olmasına aparıb çıxarır. Yüksək temperaturda isə pendirin tərkibində insan sağlamlığına ziyanlı mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli şərait yaranır. Həmçinin aşağı nəmlik pendirin həddindən artıq quruması, yüksək nəmlik isə tez xarab olması ilə nəticələnir. Odur ki, pendirin əlverişli şəraitdə saxlanılması üçün havanın temperaturu 3–8°C,nəmliyi isə 90 faizdən yuxarı olmamalıdır. Əksər pendir növləri üçün optimal saxlanma temperaturu 2–4°C-dir. Pendir bütöv halda olduqda soyuducuda iki aya qədər saxlanıla bilər. Əgər məhsul doğranmış haldadırsa, saxlanılma müddəti 15 günə qədər azalır.

Sağlamlıq     Baxılıb: 700   Tarix: 11 iyul 2020
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Dietoloq açıqladı - Həftədə nə qədər şərab içmək olar?

Dietoloq Andrey Voronin nə qədər şərabın bədən üçün faydalı olduğunu açıqlayıb. Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, nahar və ya axşam yeməyindən əvvəl bir qədəh üzüm şərabı yeməyin həzminə müsbə

Hansı halda ANTİBİOTİKLƏR OLMAZ?

Antibiotiklərin "profilaktik məqsədlər üçün" ehtiyac olmadan və düşünülmədən istifadəsi orqanizm üçün ciddi nəticələrə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə həkim və teleaparıcı Yevgeni Komarovski məlumat verib:

Fitnes təlimçisi arıqlamağın ən sadə sirrini açıqladı

Avstraliyanın məşhur fitnes təlimçisi Belinda Norton arıqlamağın yollarından danışıb. xəbər verir ki, "Daily Mail"ə danışan mütəxəssis mətbəx şkaflarının düzgün təşkil olunmasının vacibliyini qeyd edib. 43 yaşl

Çinli həkimlər açıqladı: Yüksək şəkər səviyyəsi koronavirusdan ölüm ehtimalını artırır

Çin mütəxəssisləri qanda yüksək şəkər səviyyəsinin koronavirusun ağır formalarından ölüm ehtimalını bir neçə dəfə artırdığını deyib. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Diabetologia"

Koronavirus xəstələrini tanımağın daha bir yolu - ARAŞDIRMA

Massaçusets Texnologiya İnstitutunun alimləri müəyyənləşdirib ki, insanın koronavirusa yoluxmasını onun səsi ilə təyin etmək mümkündür. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, tədqiqatların nəticələri "IEE Open Journa

Professor koronavirusun kişilərə daha bir ZƏRƏRİNİ açıqladı

İstanbul Universiteti-Cerrahpaşa Tibb Fakültəsinin Dəri və Zöhrəvi Xəstəliklər üzrə kafedra müdiri Server Serdaroğlu yeni növ koronavirus epidemiyasından sonra saç tökülməsi probleminin artdığını qeyd edib. xəbər verir ki

Hər gün qulağı masaj etsəniz, nə olar? - İNANILMAZ TƏSİRİ

Stress, narahatlıq, baş ağrısı, yorğunluq və ya artıq çəki. İndiki vaxtda bu problemləri yaşamayan insan demək olar ki, yoxdur. xəbər verir ki, bioenergetiklər bu problemləri bədənin müxtəlif nahiyələrindəki nöqtələri masa

Bu qidalar COVID-19-dan ölüm riskini 35% azaldır - ŞOK ARAŞDIRMA

Fransa və Portuqaliyadan olan elm adamları ortaq araşdırma aparıblar. xəbər verir ki, araşdırma zamanı müəyyən edilib ki, fermentləşdirilmiş (duzlu və ya turşu) tərəvəzlərin vaxtaşırı istifadəsi ummunitet sistemini gücləndiri

Virusoloqdan koronavirus müalicəsində istifadə edilən dərmanın ziyanları barədə xəbərdarlıq

Koronavirusa qarşı Rusiya Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən təsdiqlənmiş dərman "Avifavir"ın hamilə qadınlar üçün təhlükəli olduğu ortaya çıxıb. Rusiya mətbuatına istinaədn xəbər verir ki, Qamlei Tədqiqat Epidemiologiy


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az sonxeberler.az hamilelikde qidalanma toy makiyaji sekilleri geymler 2020 tük tökən sudun terkibi sarımsaq pizza reseptləri kosmetika hekimle meslehet hansi burcle evlene bilersiniz