Qadın orqanizmi üçün təhlükəli olan məhsullar
Turpkimilər ailəsindən olan tərəvəzlərin qeyri-məhdud miqdarda istifadəsi səbəbindən qadınlarda tiroid vəzinin fəaliyyəti ilə əlaqəli bəzi xroniki xəstəliklər pisləşə bilər.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Yelena Solomatina məlumat verib.
"Bunlar brokoli, kələm, şalğam, turp, xren, xardal göyərti və vəzəridir. Tam siyahı ilə internetdə tanış olmaq olar. Fakt budur ki, bu məhsulların tərkibində hormon istehsalını boğan və hipotiroidizmi - bir xəstəlik olan izotiosiyanatlar var. Endokrin sistem tiroid hormonlarının çatışmazlığı ilə xarakterizə olunur", - Solomatina "Вечерней Москвой" verilişinə müsahibəsində bildirib.
Tərəvəzlərə əlavə olaraq Solomatina soya paxlasının da qadın orqanizmi üçün arzuolunmaz adlandırıb. Onun sözlərinə görə, məhsulun estrogen (cinsiyyət hormonu) istehsalını stimullaşdırmaq qabiliyyətinə baxmayaraq, eyni zamanda tiroid hormonlarının sintezini ləngidir. Potensial təhlükə daşıya bilən məhsullar menyudan azaldılmalıdır. Diyetoloq vurğulayıb ki, problemin yaranmaması üçün sadalanan məhsulları müntəzəm olaraq və çox miqdarda istehlak etməmək lazımdır. Mütəxəssis yekunda bildirib ki, balanslı rasion ilə belə bir vəziyyət mümkün deyil.