Qalxanvari vəzi üçün xeyirli olan qidalar

Qalxanvari vəzi üçün xeyirli olan qidalarQalxanvari vəzi orqanizmin normal fəaliyyəti üçün çox vacib olan hormonları ifraz edir.
Bu hormonlar orqanizmin, demək olar, bütün orqan və sistemlərinə (sinir, ürək-damar, cinsiyyət, immun sistemləri, qara ciyər və s.) təsir edir. Məhz bu səbəbdən qalxanvari vəzi "orqanizmin dirijoru" adlandırırlar.
Qalxanvari vəzi hormonlarının istehsalı üçün orqanizmə mütləq yod mikroelementi lazımdır. Qalxanvari vəzi hüceyrələri qandan yod molekullarını tutur və öz hormonlarının istehsalında istifadə edir.
Yod orqanizmdə yığılmır. Orqanizmə hər gün yod daxil olunmalıdır. Bu mikroelement bir çox qida məhsullarında var. Yod elementi ilə bu qida məhsulları xüsusilə zəngindir:
- bütün dəniz məhsulları (balıq, krevet, kalmar, dəniz yosunları),
- meyvələr - feyxoa, xurma, banan, alma, qara qarağat, ərik, portağal, çiyələk,
- tərəvəzlər - lobya, kələm (ağ kələm, gül kələmi, brussel kələmi), pomidor, sarımsaq, turp, kartof, yaşıl noxud, kahı, göbələk,
- qoz-fındıq (qoz, fındıq, badam, keşyu və s.)
- digər məhsulları arasında bal, qarabaşaq yarması, yumurta yodla zəngindir.
Qalxanvari vəzi üçün çox xeyirli təbii dərman - bal və qoz qarışığı. 1 stəkan qoz xüsusi qozçəkən maşınında xırdalanır və 1/2 stəkan balla qarışdırılır. Bu dərmanı gündə 3 dəfə 1 çay qaşığı olmaqla qəbul edin.
Yodun müəyyən hissəsini insan həm də xüsusi yodlaşdırılmış duzdan ala bilər.  Nəzərinizə çatdıraq ki, yodlaşdırılmış duzda yod təxminən 6-9 ay ərzində saxlanılır (istehsal tarixindən sayılır). Bu müddət keçdikdən sonra bu duzda yod olmur. Bundan əlavə yod yüksək hərarətin təsirindən dağılır və bu səbəbdən duz qidanın hazır olmasına yaxın və ya tam hazır olduqdan sonra qidaya əlavə olunmalıdır.
Yodun çatışmazlığı zamanı qalxanvari vəzi fəaliyyətində pozulmalar inkişaf edir. Bu pozulmalar isə öz növbəsində müxtəlif orqan və sistemlərinə "vurur". Hamiləlik zamanı yod çatışmazlığı uşağın inkişafında çox ciddi əqli və fiziki pozulmalara səbəb olur.
Orqanizmin yoda olan gündəlik tələbatı:
1 yaşına kimi uşaqlar - 50 mkq
1 yaşından 6 yaşına kimi uşaqlar - 90 mkq
7 yaşından 12 yaşına kimi uşaqlar - 120 mkq
12 yaşından yuxarı olan uşaqlar və böyüklər - 150 mkq
Hamilə və uşaq əmizdirən qadınlar - 200 mkq
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 950   Tarix: 23 oktyabr 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Bu şəxslərə 30 qramdan artıq pendir yemək olmaz - Açıqlama

Mütəxəssislər yaşlı insanlara pendir istifadəsində ehtiyatlı olmağı tövsiyə edir. xəbər verir ki, qida eksperti Yelena Sidorovanın sözlərinə görə ürək-damar xəstəlikləri, xüsusən hipertoniya və aterosklerozu olan şəxslə

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

Ağciyəri qoruyan qidalar

Sərbəst radikalların ağciyər toxumasına verdiyi zərərin qarşısını ağciyərlərə faydalı qidalarla almaq mümkündür. Sitrus meyvələri, kivi, çiyələk və brokoli kimi C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər xüsusilə ağciyər üçü

.

ChatGPT-yə inandı, ölümlə üz-üzə qaldı - FOTO

İrlandiyada yaşayan 37 yaşlı Warren Tierney boğaz ağrılarına görə həkim getmək əvəzinə ChatGPT-yə müraciət edib. xəbər verir ki, süni zəka ona "heç bir problem yoxdur" cavabı verəndə Tierney həkimə getməyi təxir

.

Gel dırnaqların bilinməyən fəsadları: Gözəllik yoxsa genetik zərər?

Son illərdə qadınlar arasında məşhurlaşan gel dırnaqları estetik görünüş təqdim etsə də, sağlamlıq üçün risklər daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə gel dırnaqlarında istifadə olunan TPO (Trimetilbenzoil Difenilfosfi

.

Həkim xəbərdarlıq edir: Xiyarın çox istifadəsi şişkinliyə səbəb ola bilər

Xiyar, sağlam qidalanma rasionunda tez-tez yer alan faydalı tərəvəzlərdən biridir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu tərəvəzin həddindən artıq istehlakı mədə-bağırsaq sistemində şişkinlik yarada bilər. Bu barəd

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Bu qədərdən artıq şokolad yemək olmaz - Endokrinoloqdan xəbərdarlıq

Böyüklərin gündə 25 qramdan artıq şokolad yeməsi zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Marqarita Belousova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə şokolad təkcə dadına görə deyil

turlar.az

hamiləlik gelinlikler həkim məsləhəti pəhriz diet ciy kartofun faydasi cinsi münasibətlər meyveli tort kosmetika vətən haqqında bayatılar mekteb layla geyim toyuq salati