Qanazlığı və cinsi zəifliyin dərmanı - FİSİNCAN
FİSİNCAN – metalla turşunun birləşməsindən şəfalı yemək. Qanazlığı, anoreksiya, halsızlıq, cinsi zəifliyin dərmanı
Metalın xörəkdə bişməsi texnikası Azərbaycan qədim mətbəxində yer alan unikal məqamlardandır. Qədim təbiblər xəstəyə dəmirçilərin qızmış dəmiri söndürdükləri sudan, yəni dəmir ionları ilə zəngin suyu içməyi məsləhət görürdülər. Beləcə at nalının qazana salındığı Fisincan yeməyi meydana gəldi. Bu zaman nalın da olduğu qaba nar, sirkə, abqora əlavə olunur ki, turşular metalla reaksiyaya girib, xörəyi qara rəngə boyayır, eyni zamanda yemək faydalı dəmirlə zənginləşir.
Lənkəranda çox evlərdə Fisincan üçün ayrıca nal saxlanılır. Fisincanın rəngini tündləşdirmək üçün müasir aşpazlar çox üsullar düşünüb, amma heç biri nalın verdiyi dadı, faydanı əvəz etmir.
Azərbaycanın ustad aşpazı Şahhüseyn Kərimovun Ficincan resepti bu tərkibdədir. Burda nal istifadə olunmadığına görə rahatlıqla evdə sınaya bilərsiz! Lənkəransayağı FİSİNCAN
Ərzaqlar:
Cır nar – 0,3 kq.
Palçıq turşu – 0,3 kq.
Balqabaq – 1 kq.
Qırmızı soğan – 1 kq.
Ördək və ya toyuq – 1 ədəd
Bal – 100 qr.
Qoz – 1 kq.
Duz, istiot – zövqə görə
Kərə yağı – 100 qr.
Hazırlanması:
Cır nar tənzifə bükülüb qazanın dibinə qoyulur. Üstünə soyulmuş soğan, boranı və palçıq turşu əlavə edilir, toyuq qoyulur və su tökülüb bişirilir. Toyuq əti bişəndən sonra qazandan çıxarılır, qalan ərzaqlar yenidən qaynamağa qoyulur və 2 saatdan sonra oddan götürülür, aşsüzəndən süzülür. Aşsüzəndə qalan nar elə tənzifin içində sıxılır, şirəsi çıxandan sonra atılır.
Qalan ərzaqlar isə ətçəkəndən keçirilir və yenidən aşsüzəndən keçən suya qatılıb, içinə narın qoz ləpəsi əlavə olunub, daha 3 saat qaynadılır. Hazır olana yaxın duz, istiot, azca kərə yağı vurulub, qarışdırılır. Ficincan toyuğun yanında sufrəyə verilir. //qadın.az
Tezbazar.az elanlar sayti