Qastroenterit sindromu

Qastroenterit sindromuQastroenterit sindromunun yaranmasına infeksion xəstəliklər və infeksiyalar səbəb olur.Sindromun müxtəlif formaları var:
Salmanelyoz qastroenteriri
Bu zaman intoksikasiya əlmətləri heyvani məhsulları - ət,balıq,yumurta,süd məmulatı yedikdən sonra meydana çıxır.Tərkibində salmanella törədiciləri olan heyvani məhsulla qəbul edildikdən sonra yoğun bağırsaqda,xüsusən də onun distal hissəsində iltihabi prosesin əmələ gəlməsinə səbəb olur.Bu zaman xəstənin nəcisi az,selikli və qanlı olur.Xəstələrdə bəzən qusma baş verir ki,buna da xəstəliyin yoluxduğu ilk günlərdə baş verir.Salmonelyoz orqanizmin susuzlaşmasına və şoka səbəb ola bilir.
Eşerixioz qastroenteriti
Xəstəlik gedişinə görə vəba xəstəliyinə oxşayır.Xəstəlik zəif intoksikasiya,subfebril qızdırma ilə gedir.Qusma xəstəliyin ilk günlərində olur.Bu xəstəliyə kolit sindromu daha xasdır.Qastroenteritin bu forması zaman defekasiya aktının sayı 10-a çatır,nəcsdə selik və qan olur.
Botulizm də bəzən qusma və ishalla müşayət edilir.Bu əlamətlər xəstəliyin başladığı ilk gündən başlayır və 1-2 gün davam edir. Botulizmdə ishal zamanı qarında kəskin ağrılar baş verir və xəstələrdə paralitik sindrom qoşulur.Paralitik sindrom isə botulizmin diaqnozunu asanlaşdırır.
Vəba qastroenteriti kəskin bağırsaq infeksiyalarından fərqli olaraq qızdırma və intoksikasiya əlamətləri vermədən ishalla başlayır.Bu zaman qusma prosesə gec qoşulur və qarında ağrı olmur.Vəba qastroenteritində nəcis tez durulaşır,çox olur və orqanizm tez susuzlaşır.
Stafilokokk qastroenteriti epiqastral nahiyədə ağrı,ürəkbulanma və qusma ilə kəskin başlayır.Bu zaman xəstələr halsız,sifətləri solğun olur.Onların arterial təzyiq aşağı düşür.
Göbələk səbəbli əmələ gələn qastroenteritin ən ağır formaları quzu göbələyi,solğun əzvay göbələyi və milçəköldürən göbələk yeyildiyi zaman baş verir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1233   Tarix: 26 sentyabr 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

turlar.az

qadin sayti geyim və ayaqqabılar qaşların formalari hamileliyin ilk elameti makiyaj formalari badimcan kartof aksesuarlar kosmetika yemekler bir arzum var qaynanaya aid zehmet ve zinet sac duzumleri